🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България отново е първа по усещане за корупция в ЕС

Годишният доклад на "Трансперънси интернешънъл" подчертава проблемите на страната, свързани с медийната зависимост

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За поредна година усещането за корупция в България е най-високо сред страните в ЕС. Страната ни влошава с една точка резултата си спрямо миналата година, но това й коства цели шест места по-ниско в класацията. От общо 180 държави по света, обхванати в проучването за 2018 г., България заема 77-о място с резултат от 42 точки. Това показва новото годишно изследване на "Трансперънси интернешънъл", което се провежда от 1995 г. насам. Документът ще бъде представен по-късно днес в Брюксел и все още не са достъпни подробните анализи за всяка държава. Все пак в резюмето са подчертани проблемите със зависимостта на медиите и неясната им собственост като една от основните причини за липсата на напредък в България.

Също влошаване с една точка отчита и Румъния, която обаче като цяло е с малко по-добър резултат - 61-о място и 47 точки. За двете държави в доклада се казва, че през последните години са отчитали известен прогрес. През 2018 г. обаче в България е имало "сериозен корупционен скандал" (от резюмето не става ясно кой точно се има предвид), а в Румъния има промяна в отношението на управляващите към корупцията, което е довело и до масови антикорупционни протести.

Допълва се, че въпреки наблюдението на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка България и Румъния показват "малък напредък" в реформата на съдебната система и борбата с корупцията.

Докладът обръща специално внимание на проблемите със свободата на словото в България. "В България липсват независими и прозрачни медии. Често е неясно кой притежава дадена медия и какви политически връзки има. Освен това много медийни компании са финансово зависими от държавната реклама, което може да изкриви тяхната оценка и да заглуши критичността към държавните органи", пише в доклада.

В ЕС с близък до българския резултат са още Гърция - с 45 точки (годишен спад с 3 точки) и Унгария - с 46 точки (спад с 8 точки за последните пет години). Унгария и Малта бележат най-голям спад в резултата си през последните години, става ясно от доклада. Полша, която е наблюдение от ЕС заради системно нарушение на върховенството на закона, също стагнира.

Европейският съюз остава регионът с най-добри резултати - средната оценка е 66 точки. За съжаление регионът на Западните Балкани влиза в застой, докато в предходни години подобряваше резултатите си.

В глобален аспект повечето страни по света не успяват да се преборят с корупцията и това допринася за криза на демокрацията. Над 2/3 от държавите тази година показват резултат под 50 точки, а средният резултат е 43 точки. За последните пет години само 20 държави са подобрили чувствително показателите си, включително Аржентина и Кот д'Ивоар, докато при 16 се наблюдава значително отстъпление, включително Австралия, Чили и Малта.

Докладът отчита и връзката между корупцията и състоянието на демокрацията. Истинските демокрации имат средно по около 75 точки; несъвършените демокрации имат средно по 49 точки; смесените режими с автократичен уклон - 35; авторитарните режими - 30 точки, според приложения показател, обобщава организацията.

За индекса

Индексът за възприятие на корупцията (CPI) е създаден през 1995 г. като комплексен индикатор за оценка на нивото на корупция в публичните институции. Той се основава на аналитични доклади, оценки и непосредствените възприятия на представители на чуждестранния бизнес, академичните среди и анализатори на политическия и икономическия риск, включително и анкетирани експерти от изследваните държави. Индексът измерва нивото на политическа и административна корупция в 180 държави, които са оценени по скала от 100 (показател за ниско ниво на корупция) до 0 (показател за високо ниво на корупция). Стойности под 50 пункта са индикатор за системен проблем в противодействието на корупцията.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon

    Държава в която хората се възмущават от думата "джендър" и ги интересува дали всички около тях са хетеросексуални, а не ги възмущава, че снасят кинти навсякъде под масата и не ги интересува дали всички около тях са корумпирани продажни душици заслужава да бъде презряна с етикета "Най-корумпираната държава в ЕС".

    Нередност?
  • 2
    kotovad avatar :-|
    А.Стоянова
    • + 1

    За съжаление "България ОТНОВО е първа по усещане за корупция в ЕС". Познавайки развитието на страната ни, не мога да приема като нормално, че "ЗА ПОРЕДНА година усещането за корупция в България е най-високо сред страните в ЕС и заема 77-о място с резултат от 42 точки". Нима не можем да се справим с подчертаните проблеми в годишния доклад, а именно?
    1. "В България липсват независими и прозрачни медии. Често е неясно кой притежава дадена медия и какви политически връзки има";
    2. "Много медийни компании са финансово зависими от държавната реклама, което може да изкриви тяхната оценка и да заглуши критичността към държавните органи". Това пише в доклада, като едни от основните причини за липсата на напредък в страната ни.

    Нередност?
Нов коментар