"Да, България" избира кандидатите си за евродепутати чрез електронно гласуване

Във вътрешнопартийната надпревара участват 17 претенденти

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов заяви, че всеки, който припознава идеите на партията, може да гласува за един от 17-те кандидати за евродепутати
Лидерът на "Да, България" Христо Иванов заяви, че всеки, който припознава идеите на партията, може да гласува за един от 17-те кандидати за евродепутати
Лидерът на "Да, България" Христо Иванов заяви, че всеки, който припознава идеите на партията, може да гласува за един от 17-те кандидати за евродепутати    ©  Анелия Николова
Лидерът на "Да, България" Христо Иванов заяви, че всеки, който припознава идеите на партията, може да гласува за един от 17-те кандидати за евродепутати    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Партия "Движение Да, България" ще избере кандидатите си за евродепутати на вътрешни избори чрез електронно гласуване. Вотът започна от полунощ в неделя срещу понеделник и ще приключи на 10 февруари. За пръв път политическа формация излъчва кандидатите си за участие в избори по този начин.

От партията обявиха, че към гласуването има засилен интерес, като само няколко часа след началото на вота избирателната активност е минала 10%. От формацията отчитат още и че над 6000 души са се регистрирали за участие в гласуването, а над 12 хиляди са свалили мобилното приложение "Да, България!", през което се гласува. Освен чрез него всеки, който иска да даде гласа си за някой от кандидатите на партията за евродепутати и няма смартфон, може да го направи и в информационните пунктове в страната и чужбина, където може да получи достъп до електронни устройства. Те се намират в 15 областни града в страната, както и в Брюксел и Гьотеборг, Швеция.

Повече за местата за гласуване тук. А, всеки, който иска да гласува, но все още не се е регистрирал, може да направи това до полунощ.

Във вътрешнопартийната надпревара участват 17 кандидати (колкото е пълната листа за евродепутати), които ще бъдат класирани по броя спечелени гласове. Само част от тях обаче ще влязат в листата за евровота, защото партията ще се яви на изборите в края на месец май заедно с формациите "Демократи за силна България" (ДСБ) и "Зелените" в коалицията "Демократична България". Все още не е ясно какво ще бъде квотното разпределение между трите партии в общата листа на обединението, както и по какъв начин ще бъде определен водачът на листата на "Демократична България". През ноември ДСБ официално номинира за свой кандидат сегашния евродепутат Светослав Малинов.

Според последните социологически проучвания "Демократична България" има шанс да спечели едно депутатско място в Европейския парламент на изборите, които се очаква да се проведат на 26 май.

Сред кандидатите на "Движение Да, България" са дипломатът Стефан Тафров, бившият зам.-министър на отбраната от правителството на Иван Костов и министър на отбраната от служебното правителство на Георги Близнашки Велизар Шаламанов, активистката Мария Спирова и адвокатът Емил Георгиев. Повече за кандидатите за евродепутати тук.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ahj21578679 avatar :-P
    ahj21578679
    • - 1
    • + 2

    Ами че то цялото Да се е кандидатирало!!!

    Нередност?
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 2

    Те ти, брате, пряка демокрация! Браво и успех. Ако Слави имаше стратегическа визия, щеше да поиска подобно нещо на референдум.

    Сега е редно Слави да подкрепи партията като проводител на неговите интереси за мажоритарен вот.

    Нередност?
Нов коментар