Стефан Тафров спечели вътрешните избори на "Да, България" за евродепутати

Според Христо Иванов общата листа на "Демократична България" трябва да бъде листа на демократичната общност

Дипломатът Стефан Тафров получи най-много гласове във вътрешните избори на "Да, България"
Дипломатът Стефан Тафров получи най-много гласове във вътрешните избори на "Да, България"
Дипломатът Стефан Тафров получи най-много гласове във вътрешните избори на "Да, България"    ©  Георги Кожухаров
Дипломатът Стефан Тафров получи най-много гласове във вътрешните избори на "Да, България"    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Дипломатът Стефан Тафров спечели вътрешните избори на партия "Да, България" за излъчване на представителите на формацията в общата листа на "Демократична България" за европейските избори на 26 май. Гласуването беше електронно и в него участваха 5896 души. На второ място избирателите оставиха активистката Мария Спирова. Трета е анализаторката в изследователския отдел на Европейския парламент Алина Добрева, а на четвърто място се класира бившият министър на отбраната от служебното правителство на Георги Близнашки Велизар Шаламанов.

Нов комуникационен канал на партията

"Отчитаме една кампания, която е прецедент доколкото за пръв път беше проведено електронно гласуване. Считаме, че тази кампания ще постави висок начален стандарт за кампанията, която следва за европейските избори", каза лидерът на "Да, България" Христо Иванов. Той благодари на всички, които са участвали в гласуването, както и на тези около 15 000 души, които са свалили приложението, чрез което стана гласуването.

Като причина за това, че повечето от тях не са гласували Иванов посочи изискването за предоставянето на лични данни, към което по думите му хората са доста чувствителни. Според Иванов обаче това е един нов канал за комуникация и чрез него ще се набират застъпниците на партията за предстоящите европейски избори. "Става въпрос за ранна мобилизация на твърдото ни ядро", каза Иванов и обясни, че целта на вътрешните избори е била да мобилизира симпатизантите на демократичната общност, а не масовост.

Втората цел на вътрешното гласуване чрез електронен вот е била да покаже на правителството, че ако една партия може да организира такова гласуване, то със сигурност и държавата може. "На българския политически терен се появи политическа сила, която има волята да въведе електронното управление на страната", каза Иванов. Другата цел на вътрешния вот по думите му е да покаже, че в демократичната общност ясен избор за Европа и против заиграването с националпопулизма. "В момента, в който ГЕРБ, БСП, патриотите буквално ще се избият кой да бъде българския Орбан, има политическа сила, която не иска да бъде българския Орбан", каза Иванов. "Използвахме вътрешните избори, за да изградим доверие на демократичната общност към "Демократична България", добави той.

Към това членът на изпълнителния съвет на партията Антоанета Цонева прибави, че избирателите са имали възможност да гласуват и по пощата, като по този начин са гласували 32-ма души.

Лидерът на "Да, България" посочи, че вътрешните избори са стрували 15 186 лв., като средствата са от дарения. Иванов уточни, че в тази сума не се включва часовете труд на IT специалистите, които са работили безвъзмездно, както и кампанията на кандидатите в 9-те града из страната, които сами са покривали разходите си.

Листа на демократичната общност

На този етап все още не е ясно как ще се определи водачът на листата на обединението "Демократична България", в което освен "Да, България" участват още две партии - "Демократи за силна България" (ДСБ) и "Зелените". Няма яснота и как квотно ще бъдат разпределени местата на трите формации в общата листа за евродепутати.

Според Христо Иванов една от причините за това е, че в момента в парламента се обсъждат промени в Изборния кодекс и едно от предложенията е увеличаване на прага на преференциалния вот. "Това е един от ключовите фактори, защото не знаем каква ще е съдбата на преференцията", каза Иванов. Той уточни, че един от водещите принципи при подредбата на листата на "Демократична България" ще бъде "капацитетът на принос на кандидатите", така че да се постигне максимален резултат. "Ние гледаме на единството на "Демократична България" като висша ценност и имаме дълъг политически път отвъд европейските избори", заяви Иванов. По думите му общата листа трябва да бъде листа на демократичната общност. "Трябва да потърсим формулата в това пространство, за да няма разпиляване на гласове.", заяви лидерът на "Да, България".

Спечелилият вътрешните избори Стефан Тафров увери, че с номинирания от ДСБ за листата Светослав Малинов ще работят заедно. "На европейските избори през 2009 г. Аз бях на четвърто място в листата на "Синята коалиция", а Светослав Малинов на второ и тогава бяхме един екип", каза Тафров.

Кой е Стефан Тафров

Стефан Тафров е дипломат от кариерата. Бил е зам.-министър нa външнитe paбoти в пpaвитeлcтвaтa нa Филип Димитpoв и Ивaн Kocтoв. Бивш пocлaниĸ нa Бългapия в Итaлия, Beлиĸoбpитaния, Фpaнция и ЮHECKO и пocтoянeн пpeдcтaвитeл нa Бългapия в OOH. Изиграва ключова роля в признаването на Македония от България през януари 1991 г. и при отпадането на визите за българи в ЕС през 1999 г. Hocитeл нa Opдeнa нa Πoчeтния лeгиoн, cтeпeн "Koмaндиp", и нa Opдeнa нa Итaлиaнcĸaтa звeздa, cтeпeн "Oфицep". Paбoтил e aĸтивнo зa пpиcъeдинявaнeтo нa Бългapия ĸъм HATO и EС и зa пoдoбpявaнe oбpaзa нa cтpaнaтa ни в чyжбинa.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    practic avatar :-|
    Практик от София
    • - 3
    • + 2

    Кутригурска предизборна притча
    (По Лие Дзъ, даоистки философ, около 3 век пр. Хр.)

    Едно племе не намирало стадото си. Заподозряло демократите, че са му го взели и започнало да ги наблюдава. Онези се държали точно като крадци на стадо. Лицата им били на крадци на стадо. Думите, които произнасяли, били само на крадци на стадо. Цялото им поведение и държане издавали человеци, откраднали стадо.
    Но най-неочаквано, след като натирило превърналите се в паразити пастири - и този с червената гугла, и онзи с лъже-европейската капела, и третия с патреотичната капа -
    племето си открило стадото.
    Когато на другия ден отново погледнало демократите, у тях нямало нищо, нито във вида, нито в поведението, което да говори за крадци на стадо.

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 2
    • + 2

    Абе, не знам как точно изглеждат Христо Иванов и другарите му като крадци на стадо, но знам от опит, че ще продължат да подсмърчат около единия процент (дали не им дадох много?).
    Пък г-н Стефан Тафров достатъчно разнесе пъстротата си по света за наша сметка, така че айде да си натиска д-то тука...

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 3
    • + 3

    До коментар [#2] от "borodino":

    И как по-точно ще се аргументираш, при положение че искараха близо 3% на парламентарните избори, 10% в чужбина? При това с нагласени подценяващи социологочски проучвания..

    Нередност?
  • 4
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 2
    • + 2

    Да България демонстрира един действително демократичен, почтен и високотехнологичен начин за избор, който обаче никак не се харесва на шайката ГЕРБ, БСП, ДПС и техните поддръжници, които не са пропуснали да се изплюят и тук.

    Нередност?
Нов коментар