🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Темите, които можете да прочетете само тук

Как ПИБ се подготвя за проверката на ЕЦБ, защо криптотърговецът Росен Йосифов е заплашен от екстрадация в САЩ, как една малка държавна структура разпределя десетки милиони в съмнителни схеми и още

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

#1 Преди прегледа ПИБ подсили отчета си с продажба на част от "Кремиковци" и промени в големи кредитополучатели

Всеки важен изпит изисква внимателна подготовка. За някои това означава да са се подковали бетонно, да са решили всички задачи и да се борят за максимален резултат, за други - да са покрили абсолютния минимум и да разчитат просто да минат теста.

В това отношение приготовленията на Първа инвестиционна банка за мащабната проверка на ЕЦБ приличат по-скоро на поведението на не толкова изряден студент, който вади учебника в нощта преди изпита. Отчетът й към края на годината е счетоводно разкрасен от еднократен ефект - сделка с част от отдавна седящия в баланса й терен на "Кремиковци". Но това не е всичко - декември е ознаменуван и от редица размествания при някои от най-големите й кредитополучатели. Промени се виждат по партидите на дружества със сумарни задължения към ПИБ от порядъка на 0.5 млрд. лв...

#2 Как Центърът за развитие на човешките ресурси разпределя 30-40 млн. евро годишно в съмнителни схеми на свързани лица

60 млн. лева не са малко пари. Толкова например горе-долу са годишните приходи на една от големите чужди компании в България - "Вистеон", или на една от големите строителни - "Агромах" (сега "Грома холд"). Толкова са и парите, които всяка година разпределя една държавна структура, за която доскоро повечето хора дори не бяха чували - Центърът за развитие на човешките ресурси (ЦРЧР). Структурата, която е под крилото на Министерството на образованието и се намира в малък вход на "Граф Игнатиев" 15, периодично привлича интерес и въпроси - преди година "Медиапул" разследваха защо центърът финансира ММА първенството в София, а преди месец "Канал 3" се зачуди на странните проекти, за които се дават пари.

Начинът, по който се разпределят 60-те милиона европейско финансиране всяка година обаче, е толкова съмнителен, че заслужава много повече внимание и говори за системни проблеми, които никой не иска да разреши. Вижте историята тук.

#3 За десет години икономиката на всички региони в страната расте. Лидер е Стара Загора, най-зле се представя област Перник

Как да си успешна област в България? Лесно е. Трябва да отговаряш само на две условия. Да имаш индустрия, за предпочитане енергийна, и да се намираш на юг. Областта с най-силно развит индустриален сектор в България – Стара Загора, отчита повече от двойно по-голям размер на създадената брутна добавена стойност в рамките на десетилетие, като така се класира на първо място по темп на растеж спрямо останалите 27 области в страната.

Данните за развитието на икономиката по области за 2017 г. бяха публикувани от националната статистика наскоро и макар да идват с две години закъснение (тъй като е нужно по-дълго време за събирането и обработването им), от тях могат да се извадят интересни изводи и тенденции. Като начало – спрямо десет години по-рано няма регион, чийто БВП да не е нараснал. Процесът обаче е неравномерен, а пропастта между Северна и Южна България продължава да се увеличава. Какво още показват данните четете в този текст.

# Българският търговец на криптовалути Росен Йосифов вероятно ще бъде екстрадиран в САЩ по подозрения за участие в организирана престъпна група

Запознайте се с Росен Йосифов. Доскоро той е бил търговец на криптовалути през собствената си компания RGCoins. От няколко месеца насам обаче в очите на Министерството на правосъдието в САЩ Йосифов е и друго: част от организирана престъпна група с цел пране на пари и рекет. Или поне такива са обвиненията на американската прокуратура в Кентъки, която иска екстрадирането му. Подобно на повечето истории за екстрадиране на български граждани към САЩ през последните години и тази е сериозно заплетена. Без значение от детайлите в нея, важното за момента изглежда едно: след случаите на Гергана Червенкова и Желяз Андреев, при които в крайна сметка екстрадиция нямаше, Йосифов, изглежда, ще стане един от малкото, които ще стигнат до процес в САЩ. Цялата история - тук.

#5 Какви и кои са стрийминг услугите, които могат да ползват потребителите в България

Музика, видео, а вече и книги – възможностите за дигитални абонаментни услуги продължават да растат, дотолкова, че вече чуждицата "стрийминг" не звучи като нещо далечно или неразбираемо. И, колкото и да е клиширано, изречението "всичко нужно вече е в телефона ви" се оказва все по-вярно. С официалното представяне на услугите на Storytel в България в началото на годината кръгът на възможностите за забавление само чрез умно устройство и интернет е все по-близо до затваряне, макар на пазара все още да липсват някои известни световни имена.

Въпросът по отношение на аудио и видео е какво точно да изберат потребителите. И докато при аудиоуслугите става дума за едно и също съдържание и въпросът се свежда до това кое приложение е по-удобно и по-добре оптимизирано, при видеострийминга решаващо най-често се оказва самото съдържание, като рядко един и същ сериал може да бъде видян на две места. Различните възможности сме събрали в този текст.