🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Бивши мениджъри от групата на Ковачки влязоха без конкурс в "Топлофикация София"

ГЕРБ и БСП са одобрили новите ръководители и са поискали да предложат варианти за оздравяване на почти фалиралото дружество

Задълженията на "Топлофикация София" са над 800 млн. лева
Задълженията на "Топлофикация София" са над 800 млн. лева
Задълженията на "Топлофикация София" са над 800 млн. лева    ©  Анелия Николова
Задълженията на "Топлофикация София" са над 800 млн. лева    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бивши ръководители от топлофикациите, свързани с Христо Ковачки, са поели контрола на едно от най-закъсалите във финансово отношение енергийни дружества - общинското "Топлофикация София". Това са Валентин Терзийски, който до 2014 г. беше начело на плевенската "Топлофикация", и Кремен Георгиев, който е бил в ръководството на парното във Враца, Велико Търново и Перник. Свързани с енергийния бизнесмен дружества държат 8 топлофикации в страната.

За избора им не е провеждан конкурс, а назначението е станало с решение на Столичния общински съвет от 20 декември 2018 г., като самата промяна е вписана на 4 февруари. Със същото решение, прието единодушно от всички партии, е променена и структурата на управление на дружеството - от едностепенна в двустепенна.

В случая Валентин Терзийски е посочен от общинските съветници като член на новосъздадения надзорен съвет, в който влизат още досегашният изпълнителен директор Сашо Чакалски и членът на борда на директорите Десислава Билева. Именно Билева е определена за председател на надзорния орган.

Въпросният състав на надзора е избрал и новия управителен съвет. В него пък влиза другият свързан с Ковачки - Кремен Георгиев, който след това е избран и за изпълнителен директор на "Топлофикация София". Останалите членове на УС са Иванка Попова (от Общинска банка) и Петър Тодоров, който и досега беше в ръководството на столичната топлофикация.

Избор без конкурс

През февруари 2018 г., когато на поста изпълнителен директор на "Топлофикация София" бе поставен Сашо Чакалски, от Столичната община обявиха, че това е временно решение до провеждането на конкурс за нов директор. Такъв обаче така и не бе обявен, като формалната причина за това е промяната в начина на управление на дружеството.

Пред "Капитал" общинският съветник от БСП Калоян Паргов, който е един от вносителите на доклада за промяната, обясни, че целта е да се постигне бързо стабилизиране на закъсалото дружество. По думите на Паргов левицата е подкрепила ГЕРБ, тъй като новото ръководство има ангажимент да извърши технологичен одит на дружеството, за да стане ясно какво е моментното състояние на производствените мощности и мрежата, колко инвестиции са необходими за подобряването й и какви мерки могат да се приложат за повишаване на ефективността.

Що се отнася до избора на конкретните лица, Паргов смята, че професионалният им опит в енергетиката и по-специално в топлофикациите може да бъде от полза за общинското дружество. Конкретно Валентин Терзийски е бил председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в страната, което предполага, че е добре запознат с проблемите им.

Финансов колапс

Макар че през последната година "Топлофикация София" се управляваше от банкер, какъвто е Сашо Чакалски, финансовото й състояние продължава да се влошава и тя вече е на ръба на фалита. Предварителните оценки за 2018 г. сочат нови 19 млн. лв. загуба, с което натрупаният отрицателен финансов резултат достига почти 350 млн. лева. По-притеснителни обаче са задълженията, основно към Българския енергиен холдинг и "Булгаргаз". Общият им размер към момента е над 800 милиона и големият проблем е, че от 2020 г. трябва да започне плащането на главниците по кредитите от БЕХ. Дори да успее да си събере всички вземания от клиенти, "Топлофикация София" пак би била в критично положение.

Според Калоян Паргов ефективността на производството е много ниска и непременно трябва да се работи за нейното повишаване. Точно затова е създадена работна група с представители на Столичния общински съвет и администрацията на кмета Йорданка Фандъкова, която да разгледа възможните варианти за технологично обновление на мощностите и съоръженията на "Топлофикация София". Резултатите от нейната работа се очаква да бъдат представени през април.

Външен мениджър

През последните години столичното парно увеличава броя на абонатите си и намалява производствените си разходи. За 2018 г. например се очаква да бъде отчетен ръст на приходите от 19%. Както е видно, това не е достатъчно.

Една от идеите в местния парламент е да се пристъпи към вариант с външен мениджър за "Топлофикация София". Целта е да се постигне максимална ефективност на финансовите потоци и събираемостта на вземанията, които са над 400 млн. лева. Подобен ход не е лишен от логика, особено като се има предвид, че столичното парно работи с регулирани от КЕВР цени и няма как външните мениджъри да вдигнат тарифите. Единственото, което могат да постигнат, е оптимизиране на процесите и фокусиране на инвестициите.

За съжаление сроковете за реализиране на тази мярка съвпадат с подготовката на местните избори тази есен и е много вероятно именно по тази причина отново да бъде отложена.

Проблеми с монопола

Миналото лято Комисията за защита на конкуренцията твърдеше, че "Топлофикация София" злоупотребява с господстващото си положение на пазара на пренос на топлинна енергия и по-специално с условията си за присъединяване на битови клиенти. Антимонополистите установиха, че от юли 2015 г. общинското дружество сключва договори за присъединяване в противоречие на разпоредбите на Закона за защита на конкуренцията, като налага едностранно нелоялни търговски условия. Става дума за изискването клиентите или инвеститорите в нови жилищни блокове да изградят за своя сметка присъединителен топлопровод, съоръженията към него и абонатна станция, да ги предоставят за безвъзмездно ползване на дружеството и да получат като компенсация отстъпка в цената на предоставяните услуги.

В резултат на това "Топлофикация София" е предложила на КЗК да повиши информираността на клиентите си относно процедурата по присъединяване към топлопреносната мрежа, както и да предостави избор за желания начин на присъединяване, заплащане за ползването или за изкупуване на изградени от клиентите енергийни обекти. Въпросните мерки са одобрени от регулатора на 31 януари и се очаква да станат факт в следващите месеци.
Все още няма коментари
Нов коментар