Как се промени бизнесът на Ковачки

Трансформацията от въглища към търговия с електроенергия

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За 10 години бизнесът на Христо Ковачки се е променил значително, макар че остава основно в сферата на енергетиката. Приходите на фирмите му формално се увеличават, но е трудно да се направи обективна оценка, тъй като голяма част от тях са в резултат на вътрешни сделки.

Най-видимият ефект от трансформацията е загубата на над 5200 работници. Голяма част от въгледобивните мини са затворени или са с изключително намален капацитет, като от работещите над 5400 души в тях през 2008 г. днес са останали едва 2000, а приходите им се свиват три пъти - от 210 до 70 млн. лева. Няма ги и магазините "Европа", които генерираха по над 100 млн. лв. на година и имаха над 700 служители. С по-малко хора работят и топлофикациите в Сливен, Перник, Бургас, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово и Русе. Те обаче развиват дейността си с преференциални цени, които получават от държавата за произведената електроенергия.

Въпреки това влиянието на Ковачи остава голямо, тъй като е успял да се превърне в най-големия играч на пазара на електроенергия в страната. Чрез търговците на ток "Гранд енерджи дистрибюшън" и "Юропиан трейд оф енерджи" той реализира продажби за почти 600 млн. лв., като е основен доставчик на компании като БДЖ и столичното метро, а също така и на институции като Министерския съвет, Народното събрание и дори затворите.

С няколко нови фирми Ковачки е успял да организира и търговията с енергоносители, които ползват за дейността си топлофикациите и електроцентралите ТЕЦ "Бобов дол" и "Брикел". Годишните обороти от тази дейност възлизат на близо 150 млн. лв. Напоследък се засилва и интересът му към жп сектора.

Разместване има и при участието на Ковачки във финансовия сектор - той вече не е част от Общинска банка. За сметка на това обаче през годините е успял да увеличи над 10 пъти активите, които управляват ОЗК и ПОД "Топлина".