🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лозан Панов предлага за дисциплинарно наказание шефа на Апелативния спецсъд

Комисията от Върховния касационен съд установи сериозни нарушения на Георги Ушев по делото "Иванчева"

Миналата седмица гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" организира шествие в защита на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, срещу подготвяното му отстраняване.
Миналата седмица гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" организира шествие в защита на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, срещу подготвяното му отстраняване.
Миналата седмица гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" организира шествие в защита на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, срещу подготвяното му отстраняване.    ©  Юлия Лазарова
Миналата седмица гражданската инициатива "Правосъдие за всеки" организира шествие в защита на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, срещу подготвяното му отстраняване.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов е внесъл в Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) предложение за налагане на дисциплинарно наказание на председателя на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) Георги Ушев. Предложението е свързано с констатирани нарушения на Ушев при администриране на делото за мерките за неотклонение на бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. През ноември и декември м.г. развитието на процеса по това дело предизвика публичен скандал, след като Апелативният спецсъд демонстративно отмени определение на по-долната инстанция - Специализирания наказателен съд (СНС), с което съдия Иво Хинов промени мярката за неотклонение "задържане под стража" на двете подсъдими в по-леката "домашен арест". Това стана при очевидни груби процесуални нарушения, допуснати от прокуратурата и АСНС, което предизвика протестни действия в защита на Иванчева и срещу произвола.

В изпълнение на правомощията си по закон да извършва проверки на работата на апелативните съдилища в края на ноември Лозан Панов назначи такава проверка на дейността на АСНС, която се извърши от тричленна комисия в състав: Галина Захарова – заместник председател на ВКС и ръководител на Наказателната колегия, Капка Костова – председател на Първо наказателно отделение, и Галина Тонева – председател на Второ наказателно отделение. И трите съдийки са с много висок професионален авторитет, Захарова и Костова бяха членове на предишен състав на ВСС, противопоставили се на задкулисно кадруване и злоупотреба с власт.

Две груби нарушения по делото за отмяна на ареста на Иванчева и Петрова

От данните, отразени в доклада на комисията, председателят на ВКС е направил извод, че Георги Ушев, в качеството си на председател на АСНС, е извършил две дисциплинарни нарушения по това дело, с които освен всичко друго "е допуснал безпрецедентно накърняване на основната роля на съда на независим и безпристрастен арбитър за осъществяване на правораздавателната дейност при спазване на принципите на справедливост и точно прилагане на законите спрямо всички страни в процеса".

Първото нарушение се състои в това, че на 16 ноември м.г., непосредствено след като съдия Иво Хинов от СНС е обявил определението си, с което променя мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова, той е влязъл в кабинета му и му е наредил устно да прати веднага делото на АСНС и същевременно да уведоми следствения арест, че определението му е протестирано от прокурора. Всички тези действия на Ушев са извън неговите правомощия и представляват очебиен случай на намеса на председател на по-горестоящ съд в работата на съдия от по-долустоящ съд.

"Последното е особено значимо като се отчетат конкретните обстоятелства, а именно, че в случая не се установява бездействие от страна на докладчика по делото, нито забавено или несвоевременно извършване на дължимите процесуални действия (по изготвяне на протокола от съдебното заседание, подписването му и т. н.), нито по администрирането на постъпилия протест и съдържащото се в него искане по чл. 343 НПК", се казва в мотивите към предложението на Панов.

Другото нарушение от страна на Ушев в АСНС е, че е образувал дело, без да има основание за самостоятелно производство само по отношение на предварителното изпълнение на определението за пускане от ареста на Иванчева и Петрова, без проверка на редовността на прокурорския протест и без подсъдимите и техните защитници да са уведомени, при липса на протокол от съдебното заседание в СНС, по време на което е постановена промяна на мярката и др.

Парадоксалното е в случая, че нарушенията на председателя и на съдиите от АСНС в този казус станаха публично достояние и предизвикаха обществени протести, но нито ВСС, нито Инспекторатът към него проявиха какъвто и да е интерес. Те не се задействаха и след скандалното писмо на прокурори от върховната и спецпрокуратурата, които призоваха председателя на АСНС Ушев да не дава материалите по делото на комисията, назначена от Панов, като по този начин саботира проверката. Единственият, срещу когото Инспекторатът започна проверка по по искане на Съдийската колегия на ВСС, беше Лозан Панов, при това по сигнал на съдиите от АСНС и на самия Ушев - че като назначил проверка по висящо дело, той искал да осъществи натиск върху състава по него. Очевидната цел на тази проверка, за която публично предупредиха мнозина наблюдатели, а миналата седмица стана и повод за престестно шествие, е тя да стане основа за процедура за импийчмънт (отстраняване) на Лозан Панов като председател на ВКС.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • + 4

    Безмерна наглост! Да обвиняват Лозан Панов в нарушения, които извършват самите те от Специализирания съд и Специализираната прокуратура под благосклонния поглед на ВСС и Инспектората!

    Нередност?
  • 2
    sebastians avatar :-|
    sebastians
    • + 1

    Браво, Лозан Панов!

    Нередност?
  • 3
    goro6 avatar :-|
    Георги Славчев

    Ушев, Гешев, Пламен Георгиев и всички съдии и прокурори свързани с делото Иванчева-Петрова трябва да бъдат незабавно уволнени поради некадърност. Ако това не може да стане по законов ред, да се променят законите. Всеки български гражданин трябва да носи персонална отговорност за действията си. Условията в затворите да се нормализират ускорено и всички министри до сега да бъдат разследвани и дадени под съд за бездушие и професионално нехайство. Всички индивиди проявили се като подлеци, са натрупали негативна карма и ги чакат непредвидими нещастия. Един по един или групово. Бог да им е на помощ.

    Нередност?
Нов коментар