🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Компаниите в България са уреждали задълженията помежду си по-бързо

Срокът пада до 28 дни и е под средноевропейския период от 34, показва анкета на международната компания за финансови услуги Intrum

Анкетата на международната компания за услуги при управления на дълга Intrum обхваща 9607 компании от 29 страни в Европа през 2018 г.
Анкетата на международната компания за услуги при управления на дълга Intrum обхваща 9607 компании от 29 страни в Европа през 2018 г.
Анкетата на международната компания за услуги при управления на дълга Intrum обхваща 9607 компании от 29 страни в Европа през 2018 г.    ©  Мария Съботинова
Анкетата на международната компания за услуги при управления на дълга Intrum обхваща 9607 компании от 29 страни в Европа през 2018 г.    ©  Мария Съботинова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Компаниите в България изплащат задълженията помежду си в рамките на 28 дни през 2018 г., което е значително подобрение спрямо нужните 38 дни година по-рано. Това са резултатите от ежегодния доклад European Payment Report на международната компания за финансови услуги Intrum, за които съобщава Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

"Почти една трета (31%) от анкетираните фирми в България казват, че ще могат наемат повече служители, ако длъжниците им са по-бързи с техните плащания", казват анализаторите на работодателската организация. "38% от анкетираните фирми в България също заявяват, че закъснелите плащания не им позволяват да растат в икономически план", допълват те.

Анкетата на Intrum обхваща 9607 компании от 29 страни в Европа.

Периодът за разплащане се свива

"В България се наблюдаваме ясна положителна тенденция към по-гъвкаво разплащане на задълженията", пишат анализаторите на БТПП. Ако преди година фирмите уреждаха търговските си отношения средно в рамките на 38 дни, сега периодът се свива до 28 дни, като така пада под средноевропейския срок от 34 дни през 2018 г.

Лидер в Европа по отношение на разплащанията между компании е Латвия, където фирмите уреждат отношенията си в рамките на 18 дни, следвана от Естония с 19 дни. Ирландия се нарежда на трето място с 20 дни след драстичен спад на периода за разплащане от цели 50 дни през 2017 г. В Португалия пък фирмите уреждат сметките си най-дълго - за 66 дни, без промяна спрямо нивото от предходната година.

Клиентите са по-бързи

Крайните клиенти изплащат дължимото на фирмите в срок от 21 дни, което е леко увеличение спрямо отчетените 20 дни през 2017 г. Въпреки повишението в България средното време за погасяване на задълженията остава над средноевропейското ниво от 22 дни през 2018 г., докато в държави като Испания и Португалия отнема повече от месец - съответно 45 и 38 дни.

Публичният сектор в България също успява да изплати задълженията си към бизнеса по-бързо от средното в Европа - в рамките на 32 дни при 40 в съюза. "Обезпокоителното е, че плащанията от публичния сектор към компаниите в страната отнемат повече време от корпоративните плащания", пишат анализаторите от БТПП.

България обаче е на трето място по дял на отписаните приходи с 2.78% през 2018 г. Въпреки че числото се понижава спрямо година по-рано от 4.1%, това е над средното европейско ниво от 1.7%. Анализаторите на палатата посочват, че пред страната са само Ирландия и Сърбия със съответно 3.1% и 2.88%, а Румъния е близо - точно след България, с 2.73% отписани приходи.