НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Всяка втора френска фирма в България планира инвестиции до края на годината

Недостигът на кадри за пореден път излиза на преден план като най-големия проблем за бизнеса

Председателят на камарата и изпълнителен директор на "Хавас груп" Стефан Делайе
Председателят на камарата и изпълнителен директор на "Хавас груп" Стефан Делайе
Председателят на камарата и изпълнителен директор на "Хавас груп" Стефан Делайе    ©  ФБТИК
Председателят на камарата и изпълнителен директор на "Хавас груп" Стефан Делайе    ©  ФБТИК
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Над половината от поделенията на френски компании в България планират инвестиции в машини, оборудване и нов персонал до края на тази година. Това показват резултатите от проучване на бизнес средата в страната, проведено под формата на анкета сред 85 членове на Френско-българска търговска и индустриална камара.

Френският поглед върху България

Според 60% от представителите на френския бизнес в страната България е привлекателна инвестиционна дестинация, докато 12%, или 13 фирми, са отговорили, че не я смятат за такава. Според данните на Българската народна банка (БНБ) сумата на чуждестранните инвестиции в България с източник Франция е малко над 1.16 млрд. евро към края на 2018 г., което поставя страната на 13-о място по сума на капиталовложенията.

Според анкетата 61% от отговорилите представители на бизнеса очакват икономическата обстановка да не се промени догодина, докато 28% залагат на подобрение, а 9% - на влошаване. На въпрос какъв би бил ефектът от потенциално приемане на еврото в бъдеще 40% от анкетираните са отговорили, че очакват да се отрази положително на икономическия растеж.

Хората са на преден план

Същевременно 38% планират със сигурност да заделят допълнителни средства за обучение на персонала, а 27% по-скоро ще заложат на подобни планове до края на годината.

Плановете за обучение на съществуващия и бъдещия персонал са свързани с най-големия проблем, пред който е изправен бизнесът в страната - недостигът на кадри. Близо половината (48%) от анкетираните представители на френския бизнес посочват липсата на хора за увеличение на персонала като най-голямата трудност пред осъществяването на дейността си. На второ място е бюрокрацията с 32%, а на трето - корупцията (17% от анкетираните).

Проучването

То е проведено под формата на анкета от агенцията за маркетингови изследвания Ipsos по молба на Френско-българската търговска и индустриална камара. Отговори са дали над една трета от общо 230 членове на камарата, като над половината от респондентите са представители на сектор услуги, 16% са с индустриален профил, а по 11% са отговорилите от строителството и търговията. В малко над една четвърт от фирмите от анкетата персоналът наброява между 50 и 249 души, а в други 32% той е между 10 и 49 души.