Един от най-издирваните от испанската полиция е задържан във Варна

Хорхе Арбиса е бил финансист в група за трафик на кокаин от Южна Америка за Европа, разбита през 2013 г.

Задържаният във Варна е бил с фалшиви испански документи и се е е подготвял да отпътува за Венецуела
Задържаният във Варна е бил с фалшиви испански документи и се е е подготвял да отпътува за Венецуела
Задържаният във Варна е бил с фалшиви испански документи и се е е подготвял да отпътува за Венецуела    ©  Guardia Civil
Задържаният във Варна е бил с фалшиви испански документи и се е е подготвял да отпътува за Венецуела    ©  Guardia Civil
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Испанският гражданин Хорхе Арбиса е бил задържан при съвместна операция на испанските служби и българската полиция във Варна. Това става ясно от съобщение на испанската гражданска гвардия (Guardia Civil), публикувано в събота. Арбиса, който е сред десeтте най-издирвани престъпници от испанските власти, е бил задържан във Варна с фалшиви испански документи, като се е подготвял да отпътува за Венецуела. Според прессъобщението той е променил външния си вид и е напълнял с над 50 кг.

По информация на "Капитал" арестът е станал в края на миналата седмица.

За какво е търсен

Хорхе Арбиса, който е на 43 години, е сред десетте най-издирвани престъпници от испанските власти. Той е бил част от престъпна група за трафик на кокаин от Южна Америка за Испания и други европейски държави, разбита в края на 2013 г. при операция GOBE. В групата са участвали 124 човека сред испански, колумбийски, еквадорски, румънски, бразилски, венецуелски, боливийски, руски и холандски граждани.

Наркотикът е идвал от три южноамерикански държави - Колумбия, Венецуела и Перу, като е бил пренасян както в багажа и дрехите на мулета, така и в карго и пощенски пратки.

Групата е разчитала на съдействието на служители на летище "Барахас" в Мадрид, които са отклонявали пратките, преди да бъдат контролирани от правоохранителните институции. За тази дейност е отговарял Габриел Белтран, който е от венецуелски произход.

Той успява също да избяга при провеждането на операцията, но е задържан през април 2014 г. във Венецуела, след като е арестуван заради това, че е организирал протест срещу режима. Именно тогава венецуелските власти откриват, че Белтран е издирван от Интерпол.

Българските власти засега не съобщават за ареста

Задържаният Хорхе Арбиса се е занимавал с финансирането на наркотрафика, като част от разплащането е ставало с фалшиви долари. При операция GOBE през 2013 г. освен 62 килограма кокаин са били иззети и 1.2 млн. фалшиви долара.

За ареста на Арбиса става ясно от кратко съобщение на окръжния съд във Варна от 22 февруари. От него става ясно, че той е бил арестуван на 17 февруари при проверка на документите. Задържан е под стража заради издадената срещу него европейска заповед за арест. Пред съда той е дал съгласие да бъде предаден на испанските власти.

От прессъобщението на Guardia Civil става ясно, че местонахождението на Арбиса е било установено от специализирано звено за издирване на бегълци от правосъдието. Те са получили информация за това, че той е във Варна в началото на февруари, както и, че е променил външния си вид и може да е въоръжен. Информацията е била споделена с полицейското аташе в българското посолство в Мадрид.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    peni_nikol.53. avatar :-P
    Peni Nikol
    • - 1
    • + 1

    Язък за качените килограми ще тежи на краката си :).

    Нередност?
Нов коментар