Троянският кон с български паспорт

Корупцията при получаване на гражданство може да се превърне в голям проблем за властите в София

От години корупцията при предоставянето на българско гражданство се свързва с ВМРО
От години корупцията при предоставянето на българско гражданство се свързва с ВМРО
От години корупцията при предоставянето на българско гражданство се свързва с ВМРО    ©  Надежда Чипева
От години корупцията при предоставянето на българско гражданство се свързва с ВМРО    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

През 2018 г. един български държавен служител привлече вниманието на западноевропейските медии. Историята на дългогодишния ръководител на дирекция "Българско гражданство" в Министерството на правосъдието Катя Матева е като събирателен образ за съдбата на малцината, дръзнали да се изправят срещу корупцията в България

Младият юрист плаща голяма цена за това, че през годините многократно сигнализира за корупционните практики в процедурата при предоставяне на гражданство, но вместо да се активизира, прокуратурата складира сигналите, а срещу нея и семейството ѝ започва саморазправа.

Когато в края на лятото прокуратурата задържа председателя на Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) Петър Харалампиев именно по обвинение, че е събирал пари, за да улеснява получаването на гражданство, Катя Матева решава, че най-накрая е дошъл моментът на истината. Бързо обаче историята, водеща към коалиционния партньор на ГЕРБ - ВМРО, потъва. И така до началото на декември, когато управляващите начело с премиера Бойко Борисов видимо се активизират по темата.

Въпросът с българското гражданство стана повод за среща на министър-председателя и главния прокурор с посланици от държави - членки на ЕС. Темата е била обсъждана между Борисов и зам.-президента на ЕК Франс Тимерманс на специална среща в Брюксел в средата на декември. Малко след това в парламента беше създадена анкетна комисия, която да проучи "всички данни, факти и обстоятелства по повод изнесените в европейски и български медии твърдения за скандална подкупна схема при придобиване на българско гражданство". Предложението за създаването на подобна комисия беше направено от ДПС още през лятото, но до края на тази година решението беше държано на трупчета.

От източници в Брюксел "Капитал" научи, че причината за изненадващата активност на Борисов по темата са въпросите от различни държави членки дали корупцията при предоставянето на българско гражданство не представлява заплаха за сигурността им, доколкото има категорични данни, че хора, получавали български паспорт, са били осъждани за тежки престъпления. Този аргумент може да бъде използван от държави, които са против членството на България в Шенген, за да блокират приемането на България в зоната, което се очаква да се случи през пролетта.

Шенген ли?

Португалският евродепутат Ана Гомез (ПЕС) предположи пред "Капитал", че причината за активността на българските власти по темата е докладът на Европейския парламент за бизнеса с гражданство. В този документ, който трябва да се разгледа в първите седмици на новата година, България фигурира на няколко места, но под друг ъгъл - законовата възможност през инвестиции да се получи гражданство.

Проблемът с корупцията при предоставянето на българско гражданство е другаде - а именно, че на базата на фалшив документ (издаван срещу подкуп от ДАБЧ) всеки чужденец може да претендира, че е от български произход, и така да получи паспорт. Въпреки че за всеки кандидат се извършват проверки от МВР и ДАНС, за периода от 2005 до 2015 г. е имало близо 150 случая на хора, чието гражданство е било отнето, тъй като са извършили престъпления. Тази информация беше оповестена още през януари 2017 г. от БНТ, но получи международен отзвук през лятото на миналата година след публикация на френското списание L’Observateur. В един от случаите например македонец е получил гражданство, докато е излежавал присъда в затвор в Германия.

След арестите в ДАБЧ през есента държавата сама потвърди, че пътят към българското гражданство минава през корупцията. Всички опити на прокуратурата да обясни, че едва ли не става дума за изолирана практика, не звучаха много убедително, защото описаната от тях схема на практика съвпадаше напълно с изнесените в сигналите на Катя Матева данни през годините. "Имам доказателства, че вицепремиерът Красимир Каракачанов и партията му ВМРО се издържат от продажбата на българско гражданство. Моята кауза е България и искам да се спазва законът, затова и понесох удари", каза в началото на декември Матева в ефира на bTV. Самият вицепремиер заяви, че ако се докаже, че до ВМРО (която от години контролира агенцията) са стигали пари от корупционната схема, ще се "застреля публично".

В края на 2018 г. Катя Матева имаше серия от срещи в Брюксел със служители на ЕК и евродепутати, на които разказва за схемите. Тя се среща и с представители на координатора на Европейския съюз по въпросите на тероризма Жил де Кершов. Самата Матева (вижте интервюто с нея) казва, че не знае за лица, получили българско гражданство, да са били свързани с терористични групи, но не отхвърля подобна възможност предвид слабия контрол. От офиса на Кершов отговориха за "Капитал", че до този момент нито една държава членка не е повдигала подобен въпрос пред него.

Но дори и лица, свързани с терористични групи, да не са получавали българско гражданство, процедурата пак е сериозен пропуск в сигурността, защото след (евентуалното) приемане на България в Шенген всеки притежател на български паспорт ще може да пътува свободно в целия Европейски съюз, без да подлежи на граничен контрол.

Катя Матева: Управляващите нямат воля да спрат търговията

От дълги години сигнализирате за корупцията при предоставяне на българското гражданство. Как си обяснявате активизирането на управляващите по тази тема?

Управляващите изобщо не са се активизирали да се борят с корупцията при процедурите по предоставяне на българско гражданство.

За това говори един факт - два месеца след арестите няма спрени преписки за българско гражданство в Министерството на правосъдието, което за мен означава, че закупилите удостоверения за български произход от ДАБЧ ще си получат гражданството.

Цецка Цачева публично заяви, че на нея още миналата година ѝ направило впечатление, че нещо не било наред с преписките за българското гражданство, поискано на основание български произход. Сподели също, че са ѝ направили впечатление и лобистки поправки. Обаче не е известно какво е направила през тази една година, освен да е подписвала предложения за издаване на указ за тази категория кандидати за гражданство.

Това се вижда и при справка на разгледаните от Съвета по гражданство преписки за периода от 2013 до 2018, която ясно показва, че през 2018 г., т.е. след като Цачева е разбрала, че нещо не е наред, почти няма отхвърлени молби на лица, които са се снабдили с удостоверение от ДАБЧ. Над 90% от молбите са уважени.

Тоест прокуратурата казва, че Харалампиев е ръководител на ОПГ на най-голямата корупционна афера в България, но в същото време удостоверенията, които е продал, са напълно ОК за Цецка Цачева.

Защо според вас и управляващите, и прокуратура са толкова категорични, че корупционните практики не са свързани с ВМРО?

Връзката с ВМРО ще бъде открита, когато Каракачанов не е в правителството и не е силов вицепремиер. Някой да вярва, че МВР ще разследва вицепремиера си? Никой не разследва тази връзка, въпреки че тя отдавна е публично известна. Много подробно тази връзка беше описана и аргументирана в журналистически разследвания през 2014 г. Те налагаха един извод - ВМРО да не взима ДАБЧ. Но Борисов им я даде.

Разкажете малко повече за срещите ви в Брюксел?

Там срещнах нормално човешко отношение. Хората там бяха изключително загрижени за мен по повод бруталния тормоз, на който бях подложена поради това, че отказах да си затварям очите пред този патриотичен бизнес, както и сигнализирах на българските власти. Иначе закупилите български паспорти отдавна са в техните държави и те са напълно наясно с тази практика.

Имате ли информация, че лица, свързани с тероризъм, са получавали българско гражданство?

За терористи нямам данни, но лица, свързани с наркотрафик, са получавали българско гражданство. Европейските служби са обезпокоени, че наличието на такива канали и схеми за продажба на българско гражданство могат да бъдат използвани и от терористи предвид участието на граждани на Македония и Косово в редиците на "Ислямска държава". Аз не съм на работа от август 2016, така че информацията ми е дотогава.
Министерство на правосъдието: От встъпването си в длъжност ръководството започна щателна проверка на представените документи по заявления за българско гражданство

"От встъпването си в длъжност настоящото ръководство на Министерството на правосъдието започва щателна проверка на представените документи по заявления за българско гражданство" това се казва в становище на правосъдното министерство по темата. Публикуваме го в цялост:

"От май 2017 до октомври 2018 г. въз основа на дадено мнение на Съвета по гражданство към Министерството на правосъдието, министърът на правосъдието Цецка Цачева е направил предложение за отказ за издаване на указ за придобиване на българско гражданство по произход общо по 2 092 молби.

Част от тези преписки са образувани в периода 2012 – 2014 г. и след констатация, че липсват необходимите документи доказващи произход на възходящ българин, е дадена възможност за допълване на нужните документи. Мнение за отказ за издаване на указ е постановено след като пропуските на са били отстранени.

Други близо 5 800 молби за придобиване на българско гражданство на основание произход са "замразени", след решение на Съвета да бъде извършена допълнителна проверка, като Съветът е изискал от Държавната агенция за българите в чужбина преписките по издаване на удостоверенията за български произход и представяне на документи за български произход от кандидатите.

Констатирани са пропуски в Закона за българското гражданство и на 15 февруари 2018 г. със заповед на министър Цачева е сформирана работна група за изменения и допълнения на закона.

Целта е, да се затегне контролът във връзка с получаване на българско гражданство, като се ограничи възможността за корупционни практики.

Работи се по прецизиране на критериите, на които да отговарят удостоверенията за произход.

Експертите работят и по изменения на текстовете във връзка с получаване на гражданство, чрез инвестиция. Прецизира се какъв е ефектът от получаване на гражданство срещу инвестиция. Води ли това до разкриване на работни места? Води ли това до полза на държавата от вложения?

Очаква се в началото на новата година текстовете да са готови за обществено обсъждане.

Разбивка за 2-те години:

За 2017 г. Съветът по гражданство към Министерството на правосъдието е постановени 764 отказа по заявления за българско гражданство на основание произход.

5 223 заявления са върнати на ДАБЧ, поради липса на категорични доказателства за възходящ българин.

Положителни становища по заявления за българско гражданство на основание произход са 2937

От началото на 2018 г. до сега основа на дадено мнение на Съвета по гражданство към Министерството на правосъдието, министърът на правосъдието е направил предложение за отказ за издаване на указ по 1553 преписки за българско гражданство на основание произход.

621 заявления са извадени за допълнителна проверка, като са изискани документи доказващи български произход

Положителните становища по заявления за българско гражданство на основание произход са 8 724.

(добавено в 17:28 на 4 януари 2019 г.)
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 9

    Има и други почтени и смели хора освен Лозан Панов. Добра новина за новата година.

    Нередност?
Нов коментар