Застраховането ще е във фокуса на новия председател на КФН

Кандидатурата на Бойко Атанасов за шеф на КФН мина без дебат. Гласуването е в петък

Бойко Атанасов обяви, че ще заложи на диалог с обществото и поднадзорните лица
Бойко Атанасов обяви, че ще заложи на диалог с обществото и поднадзорните лица
Бойко Атанасов обяви, че ще заложи на диалог с обществото и поднадзорните лица    ©  Надежда Чипева
Бойко Атанасов обяви, че ще заложи на диалог с обществото и поднадзорните лица    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изслушването на Бойко Атанасов - единственият кандидат за председател на Комисията за финансов надзор, пред парламентарната бюджетна комисия мина за половин час, с един въпрос от депутатите, кратко представяне и с 20-минутна презентация на приоритетите му. Атанасов обяви, че се ангажира КФН да повишава финансовата грамотност на потребителите, да работи напълно прозрачно, да предлага повече дигитални услуги и да бъде в непрекъснат диалог с поднадзорните лица, застрахованите, осигурените и клиентите на инвестиционните посредници. Досега Атанасов, който се приема за близък до управляващите и депутата от ДПС Делян Пеевски, оглавяваше инвестиционния надзор в КФН, а преди това НАП.

Гласуването в парламентарна зала на номинацията му е насрочено за петък сутринта.

Овации от "Атака" и ГЕРБ

След като досегашният председател Карина Караиванова зае поста представител на България в Европейската банка за възстановяване и развитие, Атанасов беше номиниран за поста от седем депутати от "Атака" начело с Волен Сидеров. Пред бюджетната комисия кандидатурата му беше представена от Николай Александров, който изтъкна, че Атанасов е експерт с ценен управленски опит и че по времето, когато е оглавявал Националната агенция за приходите, до 2017 г. събираемостта на данъци се е увеличила с 11% (без да отбележи, че периодът съвпада с излизането на фирмите от световната криза).

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ изказа съжаление, че колегите й от "Атака" са я изпреварили за номинацията на Атанасов, изтъкна, че е пристрастна, защото познава отличната му работа още от времето, когато самата тя е работила в приходната администрация, и допълни, че би се подписала под кандидатурата му "с две ръце", ако не е била внесена от колегите й депутати. "Това е един прекрасен кандидат, с големия си административен опит на ръководител, с визия и стратегия", каза тя.

Ограмотяване, прозрачност и дигитализация

Атанасов изтъкна, че негови приоритети са да създаде стабилен екип от професионалисти в КФН, прозрачна и навременна комуникация с обществото и поднадзорните лица, както и стриктен контрол в трите направления – застраховане, осигуряване и инвестиции. Той допълни, че ще наблегне на управлението на позицията и репутацията на комисията като стабилен, обективен и независим контролен орган чрез комуникационни кампании и обективен диалог с обществото. Освен това обяви, че ще работи за кариерното развитие и на ръководителите, и на целия екип на комисията.

КФН ще създава работни групи с поднадзорните лица за по-бързо приемане на законодателни промени и за обмяна на идеи за развитие на пазарите и ще се отвори максимално към бизнеса, каза Атанасов. Той допълни, че смята да идентифицира потенциалните недобри или лоши бизнес практики още в самото начало.

"Визията ни е превенция чрез активна регулация, а не реакция в кризисни ситуации", каза Атанасов.

Той допълни, че ще заложи на риск базиран надзор и ще обърне внимание на финансовата стабилност на застрахователния сектор.

Той каза още, че смята да намали административната тежест чрез още по-голямо дигитализиране на услугите, които предлага КФН. Освен това той планира КФН активно да работи за повишаване на финансовата грамотност и да провежда разяснителни кампании сред обществото. Атанасов коментира след представянето си, че няма предвид фалита на застрахователната компания "Олимпик", а става въпрос за неговата дълбока вътрешна убеденост, че КФН трябва да обучава обществото за финансовите инструменти.

Той отказа да отговори дали е готов с номинации за кандидати за двама заместник-председатели, преди да бъде избран, и да съобщи кои са те. Атанасов ще оваканти позицията на зам. за инвестиционния надзор, а от лятото на миналата година няма управляващ застрахователния надзор, след като Ралица Агайн се оттегли около фалита на "Олимпик".

Към Атанасов имаше само един въпрос от депутатите. Менда Стоянова попита него, както беше попитала и Карина Караиванова преди две години, за това как върви процедурата за новата информационна система на комисията. Атанасов отговори, че процедурата за избор на изпълнител тече, но още не е избран победител. Към него нямаше други въпроси, нито пък становища за кандидатурата му от неправителствени организации. В залата присъстваха председателите на асоциациите на лицензираните инвестиционни посредници и на управляващите дружества в качеството си на поднадзорни лица на Атанасов в момента. Те обаче не пожелаха да вземат думата.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 5

    На времето като правихме презентации в университета, най-близките колеги винаги бяха подготвени с предварително изяснени въпроси, че да направим по-добро впечатление.

    Депутатите и за това не си правят труда...

    Нито дума за бонус-малус, нито дума за регулацията на борсата. Докога ще се подминават наглите нарушения на бившия Булгартабак и другите фирми на дебелия?

    Нередност?
  • 2
    ekip avatar :-|
    Зора Чернева
    • + 1

    Няма презентация, защото от грандомания си мислят, че наистина сме 80% дебили.

    Нередност?
  • 3
    fru10518982 avatar :-|
    dobrev
    • + 2

    Успя да се навре някъде да е шеф. Толкова години драпане, за главен прокурор се цанеше, сега му дадоха КФН и човекът е доволен. Всички са доволни. Народът мълчи.

    Нередност?
Нов коментар