Някой пак е раздразнил Бойко Борисов

Премиерът се нахвърли върху апартаментите и мерцедесите. Но на комунистите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Застанал между дребната вежлива фигура на Манфред Вебер, лидера на Европейската народна партия, и Антонио Таяни, председателя на Европейския парламент, който с блуждаещ поглед разглеждаше събралата се публика в един от кулоарите на Европейския парламент, Бойко Борисов постепенно влизаше в роля. Започвайки плавно с мечтата на българския политик Атанас Буров за европейско обединение, премиерът постепенно премина в горните октави и подхвана темите за москвича и мерцедеса, апартаментите на "Оборище" и "Позитано", лагерите и комунистите.

Поводът за речта му беше откриването на бюста на българския политик в едно от фоайетата на Европейския парламент, което вече може да се смята за българското място. Буров е един от демократичните политици на 30-те години на миналия век и има роля в спасяването на българските евреи през Втората световна война. Почитането му контрастира с нарастващия антисемитизъм в Източна Европа. Нещо, което Вебер не пропусна да отбележи. За Борисов обаче Буров се оказа важен и с "приятелството" със съветския посланик в София (Александър Лаврищев – бел. ред.) от този период. "Защото знае, че нашето геостратегическо място е такова, че и с великата сила Русия не трябва да се караме, а да бъдем в прагматични отношения", обясни премиерът, но побърза да допълни, че "нашата пъпна връв трябва да бъде Европа".

Плавно покачващите се тонове постепенно преминаха към свободата на словото, която безспорно е билa мачкана от комунистите. В случая обаче вметката както винаги беше с вътрешнополитическа насоченост. Раздразнението от комунистите най-вероятно е предизвикано от сезирането вчера на Конституционния съд за противоконституционността на промените в закона за защита на личните данни. С тях може да се окаже например, че журналистите не могат да публикуват разкрития за публични фигури, тъй като те може да представляват лични данни. Искането беше внесено от най-вероятния водач на листата на БСП за евроизборите и настоящ ляв борец с корупцията Елена Йончева. Йончева очевидно се превръща в неприятно камъче в обувката на Борисов, като най-вероятно, без никаква връзка с това неудобство, прокуратурата започна разследване срещу нея за пране на пари.

Борисов атакува левицата и с аргумента, че сега искат да влязат в Европейския парламент, но някога са лъжели хората, че "мерцедесът" бил кофти кола. "А нашият министър на вътрешните работи – с 500 SL. До него ние с нашите лади и москвичи", обясни премиерът и припомни отново собствения си скромен произход.

По-късно премина на темите с апартаментите. "Кой живееше на "Позитано", на "Оборище", в най-скъпите, най-хубавите квартали - "Лозенец", "Изток", "Червена армия"? Кой? Родителите на сегашните борци за демокрация!" Темата за червената номенклатура едва ли е плод на случаен завой в речта на премиера и лидер на ГЕРБ, който в момента трябва за пореден път да се изправи пред интересните имотни сделки на своята дясна ръка Цветан Цветанов. Понякога, както се казва, подсъзнанието взима връх над опорните точки.

"Тъжно ми е, че в ден, в който вчера дадохме 53 млн. лева за великденски, само за три дни за Великден и за Коледа над 106 млн. лв., и всичко това потъва, заминава и какво да ви кажа, много ми е тъжно и гадно е точната дума", обясни след въздишка Борисов няколко часа по-късно, на влизане на заседанието на Европейския съвет. Впоследствие той отново повтори колко е отвратен. "Цялата гадост, която в момента ни удря, е за нещо толкова битово, толкова елементарно. При положение че имаш в по-хубавата част на квартала два луксозни апартамента, за които си ял бой и си ги доказал, за които е миналата проверката по време на мандата на БСП - и сега кое наложи да го направи отново?"

От думите на премиера не стана много ясно кой му навява толкова много тъга. Опозиционните политици, "които са си купували по 200 лв. и за 1000 лв. квадрата", или Цветанов, който за пореден път влезе в светлината на прожектора с имотни сделки, в които "всичко е прозрачно и законно".

Борисов сподели, че ще изчака още малко, за да види какво ще открият прокуратурата и КПКОНПИ (Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество – бел. ред.), както и че ще поговори още веднъж с председателя на парламентарната си група. Пред журналистите в Брюксел Борисов подчерта: "Това, че другите са маскари, нас не ни оправдава, дори само нарушение да има, да няма престъпление... Много внимателно ще проследя тези сделки, това мога да ви уверя, защото решенията са много тежки."

Не е ясно какъв разговор са имали Борисов и Цветанов, но последният поздрави във Facebook всички свои приятели и последователи по повод първа пролет (важната новина за честитката беше надлежно рапортувана от независимата българска преса). Жизнерадостното настроение на Цветанов, разбира се, едва ли е било помрачено от заплахата с КПКОНПИ, която серийно не намира нищо нередно в имотите на висшите политици от ГЕРБ.

Все пак, ако се тегли чертата, от думите на премиера се разбира, че според него за скандала, който е прикрил поредната добра новина от правителството – добавките към пенсиите, виновни са козните на президента Румен Радев. Но не заради, разбира се, непълно неоправданото съмнение, че антикорупционната комисия ще разследва ефективно Цветанов, защото е назначена от политика от ГЕРБ.

Оказа се, че причината е сложен завой на Радев, който от привърженик на шведските изтребители "Грипен" е прехвърлил предпочитанията си към американските F-16 и сега иска да избие почвата под краката на ГЕРБ, които винаги са били за правилния избор. "Те били за грипените, защото ГЕРБ били за F-16, така горе-долу звучеше посланието на съветника на президента", обясни Борисов и предупреди Цветанов, който скоро отново ще бъде в САЩ, да си направи внимателно изводите.

Иначе премиерът отново каза, че не е оптимист за Brexit, като винаги е казвал: "За съжаление пак излизам лош пророк." Може да се окаже, че Борисов е излязъл и лош пророк за Цветанов, който явно не си е взел поука от предишните си имотни сделки.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 15

    Г-н Борисов е в очевидна паника.

    И не е нужно да си професионален психолог, за да го видиш. На фона на леденото спокойствие на Цветанов, който за пореден път не можа да устиска на пословичната си имотна алчност, нечленоразделният поток на съзнанието в говоренето на Борисов е много показателен за състоянието на психиката му.

    От мутренското си време Борисов е усвоил няколко аксиоми за оцеляване на улицата, които от 11 г. прилага в политиката или по-скоро в това, което той смята за политика: 1. атаката е единствената защита и 2. натопи другия. Лошото е, че Борисов е изключително слаб актьор и не само не може да запомни репликите си, а когато е под напрежение блокира и започва да възпроизвежда едно и също нещо, независимо от ситуацията, в която е. Заопитва ли да се избърше в някогашните комунисти, в Нинова и в президента - ситуацията явно излиза изпод контрол и той няма полезен ход.

    А и как да обясни на средностатистическия българин, че гербаджийската върхушка се урежда ударно с луксозни имоти на 1/4 от цените, на които продават строителите?

    Борисов с обърканото си бъбрене прави кански усилия да изтрие тази грозна тема, като отплесне темата към времето на дядовците ни и да предвари очаквано оневинителните решения по казусите на прокуратурата и на ония...ъ-ъ-ъ ...компирите.

    С кръговата отбрана в днешния му Брюкселски поток на съзнанието, се разбират две неща:
    1. Борисов и Цветанов явно в един момент са се разбрали да си поделят властта. На Лидера са предоставени лаврите на международник и на въздаващ справедливост от последна инстанция в татковината, а Цветанов поема досадните партийни и парламентарни битки.
    2. Само че, докато пред камерите световните лидери се правят, че разбират банкянски и тупат усмихнати Борисов по гърба, Цветанов превзе партията, подчини структурите й и направи от парламентарната група своя лична преторианска гвардия. А, и приватизира връзките с господарите от САЩ.

    Г-н Борисов става все по-излишен.


    Нередност?
  • 2
    absent avatar :-|
    Абсент
    • - 1
    • + 6

    Бойко се държи като в стария виц:

    Американеца: И колко струва тази кола?
    Руснака: Колко струва, колко струва... а вие защо си биете негрите!

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 9
    • + 3

    Объркали сте се. Борисов не говори на гражданите, на избирателите, на гражданското общество.

    Борисов изразява разочарованието си от "опозицията". След като толкова време ги галише с перце и не посмя да направи една проверка, сега те му вадят компромати. Цялото управление на ГЕРБ беше с идеята как всички вълци могат да делят една овца. Пък накрая не му се отблагодариха с поредното мълчание.

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 6
    • + 6

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Борисов няма как да е излишен, защото с Цветанов на чело ГЕРБ няма да получат и 10%.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 11

    Оп-п-а-а! Става все по-интересно!

    Свободна Европа (разбирай Държавният департамент на САЩ), от чиято публикация тръгна скандала, продължава да вади гербаджийска мръсотия. Тактично са изчакали замесените да изговорят своите очаквани глупости преди да пуснат втората заколваща публикация.

    https://www.svobodnaevropa.bg/a/29834412.html

    И да избият завинаги елементарните играчи от Герб, осветявайки далаверите на велможите им с уж несправедливо земесените в "предизборните баталии" Артекс. Предполагам, ако рухването не настъпи бързо, ще последват публикации и за други техни властови далавери, пред които разкритията на Елена Йончева минават за дружески закачки.

    Всъщност, като се замисля, Държавният департамент в последно време много красноречиво на няколко пъти изскърца със зъби на г-н Борисов, а той по мутренски реши, че като им хвърли 3 млрд. за 8 самолета ще се откупи и ще пусне руски газ да му пълни измисления хъб, ще прави някаква своя балканска политика...

    Няма да ми е жал нито за Борисов, нито за борисовци. И цигари няма да им нося.

    Нередност?
  • 6
    bzm avatar :-P
    bzm
    • - 1
    • + 5

    На тоз глупак все някой друг му пречи....

    Нередност?
  • 7
    xte29566872 avatar :-|
    xte29566872
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#5] от "D-r D":

    Интересно. Сега се замислям, че наистина темата тръгна точно от Свободна Европа и мина на заден план, а е много съществено. САЩ съживиха българската секция преди месец-два и първата й сериозна кампания е за компрометиране на управляващите по начин, който отчитайки психологическите нагласи на българите, е безотказен.
    Може Борисов и да не падне. Зависи колко безумно послушен на САЩ е готов да стане. Ще видим след връщането на Цветанов. Пък и ако СЕ престане да рови по темата, значи Борисов им е застанал в "партер".

    Нередност?
  • 8
    ahasver avatar :-|
    ahasver
    • + 8

    Като стана дума за имоти, та се сетих за едни 160 общински имота, продадени с фалшифицирания МУ подпис. Не се разбра кой го е купил, по колко лева на кубик, кой е фалшифицирал подписа МУуууу!

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 9

    До коментар [#7] от "xte29566872":

    Ако тръгнем от това, че Свободна Европа е индиректен говорител на позицията на официален Вашингтон, атаката й с двете (засега) много пипнати и аргументирани разследвания вкарва разсъжденията ми в много интересно русло.
    Разбира се, гадая и по пръснати в информационното пространство елементи опитвам за вържа пъзела.
    След излизането на БСП от НС четох коментар на Валентин Вацев по темата. Впечатли ме разсъждението му, че партията се държи нелогично. Напускането на парламента е ход към предсрочни избори. Депутатите и целият апарат трябва да са по места и да готвят структурите за вота. А няма нищо такова! Репликата на Вацев беше: "Държат се така, сякаш някой им е обещал нещо"...

    Дали пък БСП не са станали по-удобни на Вашингтон?

    Нередност?
  • 10
    ivankristov avatar :-|
    ivankristov
    • + 4

    ТУПАН БАШИ

    Нередност?
Нов коментар