Буря от негодувание в социалните мрежи

Само за първите два дни от избухването на скандала с апартаментите, Facebook и Twitter прегряха от негативни коментари

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

6524 Facebook поста, 375 Twitter поста и 112 форум поста. Това е резултатът само за първите два дни (вторник и сряда) от избухването на скандала, според данните на изследователската агенция Perceptica.

След първата новина по темата традиционните онлайн медии успяват да генерират 641 споменавания само за 2 дни. Статиите по темата са споделени от потребителите на социални медии над 1000 пъти само в първия ден от появата на новината.

Facebook генерира най-голям обем от споменавания, като само споменаванията по темата от публично достъпни страници е малко над 5000 поста. Най-много споделяния на новината има през групи и страници, които са насторени благосклонно към Румен Радев и БСП, също и през анти-Сорос, анти-ГЕРБ групи. Twitter е социалната мрежа, в която потребителите са най-негативни спрямо Цветан Цветанов.

80% от потребителите във Facebook са настроени негативно спрямо новината, достига се и до крайни изказвания, призоваващи към саморазправа. Този негативизъм е особено силен, когато се разглеждат само постове на публични личности, които са почти изцяло негативно настроени спрямо Цветанов.

Повечето коментиращи изразяват крайно недоумение от разликата в цената на апартаментите, предлагани от "Артекс" на свободния пазар, и цената, договорена от Цветанов. Това подтиква една част от потребителите да призоват за прокурорска проверка на сделката. Коментиращите обаче нямат доверие на българската прокуратура и искат да се намеси "Европейската прокуратура", като не лисват и мнения въпросът да се обърне към Лаура Кьовеши, която според потребителите би била безпристрастна в решението си. Тези потребители споделят увереността си, че тя би осъдила Цветанов за сделката.

Друга немалка част от негативно настроените коментиращите правят връзка между случващото се и отношението към Десислава Иванчева, бившия кмет на "Младост". Потребителите изтъкват като факт твърдението, че Иванчева е спирала строежи на "Артекс" и подозират отплащане "в натура" към ГЕРБ и в частност Цветанов. Задават се и въпроси дали в случай че Цветанов бъде арестуван и разследван, би получил същото отношение, каквото бившия кмет на "Младост" получава. Цитират се и твърдения на Иванчева, че именно "Артекс" е първата фирма, която се свързва с прокуратурата заради нея.

Малкото позитивни коментари, защитаващи Цветанов, се опитват да въвлекат в темата Елена Йончева и новините, свързани с нея, в които се казва, че Йончева е придобила множество имоти в последните години. Други се опитват да омаловажат ценовите параметри на сделката, като припомнят, че Ахмед Доган също има придобивки на съмнително ниски цени като ТЕЦ Варна.

Twitter

Потребителите в Twitter също са негативно настроени към имотната сделката на Цветанов, но по-голяма част от постовете са с комедиен характер, като в голямата си част са шеги със ситуацията. Има дори и мнения, че работейки като депутат, Цветанов пропилява таланта си на брокер на недвижими имоти.

Коментиращите се изказват негативно и по адрес на БНТ, които според тях отразяват твърде късно новината спрямо другите национални телевизии.

Twitter потребителите също са по-критично настроени към ситуацията и анализират възможните негативи, които този скандал ще донесе на ГЕРБ. Според част от тях подобни скандали биха подействали подривно на доверието в ГЕРБ, като преразказват разговори с привърженици на ГЕРБ, които споделят, че вече не са сигурни дали могат да се идентифицират с партия, в която Цветанов членува.

Малкото позитивни коментари в Twitter са на обратния полюс. Някои наричат Цветанов "спасител на ГЕРБ, след скандала в Костинброд". Според други в сделката няма нищо съмнително, защото пазарът е свободен и щом Цветанов е успял да се договори за такава сделка, те не виждат проблем.