🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Юридическото острие на синдиците на КТБ поема Фонда за гарантиране на влоговете

Близкият до Момчил Мондешки адвокат Матей Матев, който води десетки дела срещу длъжници на банката, поема контрола над несъстоятелността

Ловешкият адвокат е работил по множество дела на синдиците на КТБ Кристи Маринова и Ангел Донов
Ловешкият адвокат е работил по множество дела на синдиците на КТБ Кристи Маринова и Ангел Донов
Ловешкият адвокат е работил по множество дела на синдиците на КТБ Кристи Маринова и Ангел Донов    ©  Анелия Николова
Ловешкият адвокат е работил по множество дела на синдиците на КТБ Кристи Маринова и Ангел Донов    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ловешкият адвокат Матей Матев ще е новият председател на управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Той бе определен на поста с решение на Министерския съвет, след като досегашният титуляр Радослав Миленков бе издигнат за подуправител на БНБ, ръководещ "Банков надзор".

Матев е приеман за близък до скандалния адвокат Момчил Мондешки, който стана известен покрай записа на разговор между него и съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова, осветлили корупционни практики в Софийския градски съд отпреди няколко години. Според столични юристи той оказва сериозно влияние върху действията на синдиците на КТБ и прокарва интересите на депутата от ДПС Делян Пеевски при техните дела. Според адвокати специалните поправки в Закона за банковата несъстоятелност, формално внасяни от Пеевски и колегите му Йордан Цонев и Хамид Хамид, реално са писани от Матев.

Като част от влиянието на Мондешки се сочи и изборът на синдиците на КТБ Матей Матев да ги представлява по десетки дела - сред които апетитните за Пеевски "Петрол" и "Дунарит", както и назначаването Росен Милошев за синдик на ключови фирми - длъжници на банката.

От консултант - контролиращ

Най-любопитният момент е, че ако досега Матей Матев формално е работил като финансов съветник на синдиците на КТБ - Ангел Донов и Кристи Маринова, то вече той реално ще надзирава дейността им. По закон ФГВБ е институцията, която контролира процедурата по несъстоятелност на банки, назначава синдиците им, одобрява разходите им, плановете за осребряване на активите, сметките за разпределение и др. Това поставя новият председател на фонда в конфликт на интереси - той ще трябва да упражнява контрол по дела, които самият той водел досега.

В прессъобщението за назначението на Матев не се споменава за дейността му като адвокат на синдиците. Там той е описан като магистър по право от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и има дългогодишен опит в областта на облигационното, търговското, вещното право, приватизацията, чуждестранните инвестиции и ценни книжа, както и процесуалното представителство по търговски, административни и граждански съдебни спорове.

Допреди дейността му с КТБ обаче името му не е особено популярно в юридическите среди. През годините той е бил в бордове на няколко дружества, основно такива под контрола на бившия приватизационен фонд "Албена инвест".

Знак за натиск

Потайното назначение на Матев може да се чете като знак, че правителството е било под сериозен натиск за избора му от ДПС. Подобно спорно назначение насред течащите имотни скандали в ГЕРБ определено не е нещо желано. Същевременно обаче при бойкота от БСП на парламента в момента евентуално оттегляне и на ДПС би изправило управляващите пред криза, тъй като събирането на кворум в Народното събрание ще е трудно.

Това вероятно е само един от механизмите за влияние на Пеевски, който чрез лостовете си в правораздавателните органи би могъл да използва като разменна монета и потенциални разследвания по евтините апартаментни придобивки.

Все още няма коментари
Нов коментар