🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борисов обеща на тютюнопроизводителите държавата да им плати дълга на фалирал прекупвач

Фонд "Земеделие" ще покрие неплатени 1-1.5 млн. лв за изкупен тютюн от гръцка компания

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като преди седмица стана ясно, че Националната агенция за приходите обсъжда как да разсрочи 40 млн. лв. неплащани с години данъци върху субсидиите на тютюнопроизводителите, в понеделник стана ясно, че секторът ще получи още един подарък - държавата ще им изплати средства, които гръцка компания в несъстоятелност им дължи за изкупена реколта от 2016 г.

Това стана ясно по време на среща на премиера Бойко Борисов с тютюнопроизводители от Източна България. Преминала под бурни аплодисменти, на нея Борисов бе представен от сдружението на тютюнопроизводителите като "един от най-големите лидери в ЕС, лидер на Балканите и премиер на България". Два дни по-рано фермерите затвориха пътя Шумен - Силистра в знак на протест заради неполучените суми от гръцката "Лийв табако А. Михайлидис", която е с отнет лиценз и в несъстоятелност от миналата година.

Още финансиране

В събота тютюнопроизводителите от Североизточна България протестираха, тъй като все още не са получили сумите, които "Лийв табако А. Михайлидис" им дължи за изкупен тютюн от реколта 2016. Смята се, че става въпрос за между 1 и 1.5 млн. лв. На срещата с тях в понеделник, която се състоя в село Пристое до Каолиново, премиерът Бойко Борисов обяви: "Има инструмент, с който можем да решим проблема." От думите му стана ясно, че предстои в четвъртък фонд "Земеделие" да вземе решение, "за да може този, който е садил и брал тютюн, по списък да си вземе парите". За целта кметовете и областните управители трябва да изготвят списъци с хората, които да бъдат предадени на фонда.

От думите на Борисов, видни от видео в профила му във "Фейсбук", не стана ясно под каква форма ще бъде подпомагането за тютюна. По неофициална информация на "Капитал" се обмисля възможността това да стане чрез т.нар. схема de minimis, чрез която могат да бъдат подпомагани производители с до 15 хил. евро за период от три години. Помощта е държавна и е допустима по правилата на ЕС при кризисни ситуации на пазара, като целта е да осигури финансиране за най-малките земеделци.

Обявеното от Борисов подпомагане съвсем не е обичайна практика - държавата досега не е "покривала" дългове към контрагенти в който и да е бизнес. Процедурата предвижда фирмите и лицата, в случая тютюнопроизводителите, които имат вземания от дружеството в несъстоятелност, да бъдат включени в списъка с кредитори. "Знам какво ще кажат много хора, но България не е само на жълтите павета. Това са хора, които са отрудени в земята, в тютюна, ръцете им са цял ден в калта. За какво ли не се харчат пари, както се казва, и заслужават да им се обърне внимание", е коментирал обаче премиерът след срещата, цитиран от 24chasa.bg. В момента секторът получава над 80 млн. лв. подпомагане изцяло от държавния бюджет, което има за цел да помогне на тютюнопроизводителите да се насочат към друго производство. Преди седмица стана ясно, че те не са плащали данъци върху тези суми от 2015 г. Водени са разговори с НАП дължимите данъци да бъдат разсрочени. В понеделник Борисов заяви, че "с данъчните проблемът е по-сложен" и ще се мисли за отлагане във времето.

Производителите и "Михайлидис"

Гръцката "Лийв табако А. Михайлидис" е в несъстоятелност от миналата година, когато й беше отнет лицензът - именно защото компанията не изплати изкупения тютюн от реколта '2016. Освен към тютюнопроизводителите гръцкото дружество има дългове и към банки - по неофициална информация в началото на 2017 г. "Сосиете Женерал Експресбанк" е предупредила земеделското министерство и тютюнопроизводителите, че има издаден изпълнителен лист и предстои да влезе в изпълнение заради необслужван кредит на търговеца на тютюн. От информация в Търговския регистър става ясно, че през лятото на 2018 г. гръцката компания е обявена в несъстоятелност като за начална дата на неплатежоспособността е посочена 31 декември 2016 г.

През 2009 г. "Лийв табако А. Михайлидис" също изгуби разрешителното си за изкупуване на тютюн - тогава заради дълг от 1.3 млн. лв. към производителите.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 3

    Абе, що направо не го одържавим този отрасъл - изкупуваме тютюна, пращаме го в инсинератора и догодина - пак. С тази пазарна икономика няма да се оправят нещата!

    Тези тютюнопроизводители ги изкарват като някое здружение за инвалиди, братче! Все едно освен тютюн да берат, друго нещо няма на този свят... Като толкова искат тютюнопроизводство, да не бяха затрили БТ.

    Нередност?
  • 2
    aly02306991 avatar :-|
    aly02306991
    • + 2

    Като цяло в този случай има няколко много притеснителни и отвратителни момента.
    1. За пореден път се поставя една група/отрасъл в привилигировано положение спрямо останалите
    2. С парите на всички данъкоплатци се покриват неполучени вземаня от частник. Има хиляди подобни случай на хора, фирми и т.н. Какво трябва да направят в този случай и те ли да затварят пътища и да протестират. Създава се прецедент, от който може да има тежки последици.
    3. За тази група от хора данъчните закони не важат, но за всички останали важат. За подреден път се създава икономическа дискриминация между слоеве от обществото.
    4. Подпомага се с милиони за пореден път отрасъл, за който е заложено подари вредното му въздействие в/у здравето да бъде закрит

    Нередност?
  • 3
    b_stavrev avatar :-|
    Boris

    Ей значи, тия тютюнопроизводители. Верно са прецакани, ама пък още колко други прецакани има.
    Не може ли заспалите олигофрени по етажите на властта, вместо да субсидират доказано вреден за населението отрасъл, да пренасочат субсидиите в друга посока. Да вземет тютюнопроизводителите да се занимават с индустриален коноп. Така ще се извлечат много повече ползи за всички... А дано, ама надали.

    Нередност?
Нов коментар