НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Бюджетът ще плати над 3 млн. лв. заради два фалирали търговеца на тютюн

Над половината сума е дължимо плащане от "Исперих БТ", която е на Бейхан Сопен. Другата част - на гръцката "Михайлидис"

Няколко дни след протести и последвало обещание на премиера Бойко Борисов пред тютюнопроизводители в Североизточна България, фонд "Земеделие" гласува извънредно подпомагане
Няколко дни след протести и последвало обещание на премиера Бойко Борисов пред тютюнопроизводители в Североизточна България, фонд "Земеделие" гласува извънредно подпомагане
Няколко дни след протести и последвало обещание на премиера Бойко Борисов пред тютюнопроизводители в Североизточна България, фонд "Земеделие" гласува извънредно подпомагане    ©  Юлия Лазарова
Няколко дни след протести и последвало обещание на премиера Бойко Борисов пред тютюнопроизводители в Североизточна България, фонд "Земеделие" гласува извънредно подпомагане    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След протести и намеса на премиера 3.2 млн. лв. на данъкоплатците ще отидат за покриване на дълговете на две компании, изкупуващи тютюн, към производители от Североизточна България. Първоначалната информация беше за поемане на малко над 1 млн. лв.

Новата сума става ясна от решение на фонд "Земеделие" от края на миналата седмица, което бе взето само няколко дни след като Бойко Борисов съобщи това на тютюнопроизводители в село Пристое до Каолиново. Средствата ще бъдат раздадени "по списък", ще се разпределят по схемата de minimis, а точният им размер за всеки отделен производител и начина на плащане предстои да се разпишат в указания. Заради кои две недобросъвестни дружества - "Исперих БТ" и "Михайлидис"- виж карето.

Финансовото подпомагане на тютюнопроизводители идва и на фона на информацията, че години наред те не са плащали данъци върху субсидиите, като се очаква държавата да разсрочи дълга, който се смята, че е между 40 и 45 млн. лв.Спешно гласувано подпомагане

В последните дни на март тютюнопроизводители от Североизточна България протестираха на пътя Силистра - Шумен заради неизплатена реколта за 2016 г. от гръцкия търговец "Лийв Табако А. Михайлидис". Два дни по-късно при тях отиде премиерът Бойко Борисов, който на среща в село Пристое до Каолиново обяви, че "има инструмент, с който можем да решим проблема". От думите му стана ясно, че фонд "Земеделие" ще отпусне държавна помощ на тютюнопроизводителите, която да покрие дълга на търговеца към тях- изключение, което държавата не прави за нито един друг бизнес.

Самото решение за това бе гласувано експресно: в края на миналата седмица фондът реши да бъдат отделени 3.2 млн. лв подпомагане по схемата за малки държавни помощи de minimis, чрез които ще се покрият вземанията на тютюнопроизводителите не само от "Лийв табако А. Михайлидис", но и от друг търговец - "Исперих БТ", която не е платила на фермерите изкупената реколта в периода 2010-2011 г. И двете компании са в несъстоятелност като законовата процедура изисква тютюнопроизводителите, които имат вземания към тях, да бъдат добавени в списъка с кредиторите на дружествата.

От протокола на заседанието на Управителния съвет фонд "Земеделие" се вижда, че субсидията за тютюнопроизводството е аргументирана с претърпени "финансови щети от предходни години". Схемата de minimis на ЕС позволява на държавите членки да изплащат подпомагане до 25 хил. евро на земеделците в срок от три години при кризисни ситуации на пазара. Тази субсидия е със 100% държавно финансиране, като в предходни години е прилагана например при болести в животновъдството, ниски изкупни цени на маслодайните рози и др.

Разсрочване на данъци

Извънредната държавна помощ за тютюнопроизводителите е второто изключение, която държавата прави в последните седмици за този отрасъл. Малко преди срещата на Борисов с фермерите от Североизточна България стана ясно, че тютюнопроизводителите имат задължения между 40 и 45 млн. лв към държавата, тъй като от 2014 г. насам не са плащали плосък данък върху получаваните субсидии. Оказа се обаче, че агенцията за приходите обсъжда как да разсрочи задълженията - изключение, което обикновено не прави за останалите браншове.

Компаниите длъжници са в несъстоятелност

И двете компании - длъжници към тютюнопроизводителите, са с отнети лицензи и в несъстоятелност. Гръцката "Лийв табако А. Михайлидис" изгуби разрешителното си за изкупуване на тютюн миналата година именно заради неплатената реколта на фермерите за между 1 и 1.5 млн. лв като от лятото на същата година е и в несъстоятелност. За начална дата на неплатежоспособността е посочена 31 декември 2016 г. се вижда от информацията в Търговския регистър. Сигналите за проблеми в дружеството обаче са от по-рано: още през 2009 г. "Лийв табако А. Михайлидис" изгуби временно лиценза си отново заради дълг към тютюнопроизводителите, а по неофициална информация на "Капитал" в началото на 2017 г. Сосиете женерал Експресбанк е подала информация до земеделското министерство, че има изваден изпълнителен лист и предстои да влезе в изпълнение заради необслужван кредит на търговеца.

Не по-различна е ситуацията и с другия търговец "Исперих БТ", който по неофициална информация на "Капитал" дължи близо 1.8 млн. лв на производители. Компанията е с отнет лиценз и в несъстоятелност от 2014 г. Това се случва след съдебен иск на италиански партньор, който твърди, че е предплатил количества тютюн, но доставката не е била осъществена. За начална дата на неплатежоспособността е обявена 27 януари 2012 г. "Исперих БТ" е бивша структура на "Булгартабак холдинг", която през 2005 г. бе продадена на един от големите тютюнопроизводители в Североизточна България Бейхан Сопен. Разследване на в. "Сега" от 2008 г. го свързва със съмнения за измами с държавни помощи за тютюнопроизводство. Според вестника дребни фермери в Североизточна България са се оплаквали, че Сопен и членове на неговото семейство неправомерно им взимат субсидиите за тютюн, плащани от държавата. Доклад на данъчната служба в Силистра е изразил съмнения, че в района на Дулово е възможно да е действала схема, според която избрани лица са получили от общината нереално високи квоти за тютюн за сметка на дребните производители. "Веднъж осигурили си по-голяма квота, избраните лица биха могли да изкупят евтино продукцията на дребните тютюнопроизводители, които няма какво да я правят. Има например производители, които притежават 5 декара, но отпуснатите им квоти са колкото за 2 декара. Те се принуждават да продадат тютюна, който им е в повече, на бизнесмени като Сопен. Които, от една страна, го купуват на занижени цени, а от друга страна, си прибират и цялата парична премия, която държавата дава за тютюна", се казва още в публикацията във вестника, в която обаче е посочено и че прокуратурата не е открила данни за престъпление.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-P
    Георги Георгиев

    Това вероятно е част от политиката за национална сигурност и етнически мир.

    Нередност?
  • 2
    dennnitsa avatar :-|
    why not

    @Йоан Запрянов - заглавието в бюлетина на Капитал е за 3,2 млрд

    Нередност?
Нов коментар