Едно към едно: Как работи КПКОНПИ

Или защо нищо няма да излезе от действията на антикорупцията по "Апартаментгейт"

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Глътка въздух. Така дойде на Пламен Георгиев въпросът на журналисти за действията на комисията по проверката за апартаментите на властта. За разлика от темата за собственото му имущество тук той имаше какво да каже. И този път обаче не успя да бъде убедителен:

"Дотук в рамките на четири дена..."

КПКОНПИ започна проверката на 22 март (според собственото им съобщение). Същия ден прокуратурата възложи на комисията допълнителнa проверка по същата тема. До вторник, 2 април, когато Пламен Георгиев говори, са седем, а не четири работни дни.

"... са установени всички нотариуси. Сделките са изповядани при един и същ нотариус и това ни направи впечатление"

Че сделките са правени при един и същ нотариус, беше ясно още в първите дни на скандала. Това е нотариусът, който фирмата "Артекс" използва. От цялото изказване на Георгиев ще стане ясно, че за една седмица това е единственото обстоятелство, установено от комисията: "Сега обаче не можем да кажем, че има някаква конкретна връзка, защото това е нормална практика - фирмите да изповядват."

"Изискали сме от 2007 г. всички сделки, извършени от фирма "Артекс", проверили сме ги, в момента анализираме да видим дали има други лица."Информацията за "всички сделки", която КПКОНПИ е изискала, е общодостъпна и може да се събере за няколко минути от Агенцията по вписванията.

"Знаете, че в момента текат четири проверки (на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Ваня Колева и Вежди Рашидов - бел. ред.). Установихме, че част от сделките са установявани от юридически лица. Събрали сме цялата информация от фирмите."Отново - информацията за търговските дружества се получава за секунди на страницата на Търговския регистър (стига да не е в срив).

"Отделно сме изискали приемането на едно решение в Народното събрание във връзка с изменение на Закона за устройство на територията. Имаме всичките обсъждания в парламентарните комисии, пак обръщам внимание - за четири-пет дена сме го свършили."От години на страницата на Народното събрание (органът, назначил Пламен Георгиев на поста) се качват абсолютно всички стенограми от обсъждания - както в пленарната зала, така и в комисиите. Същото важи и за решенията, с които се приемат законодателни промени, т.е. тази информация няма защо да се "изисква". Този факт беше напомнен на Пламен Георгиев, който изненадано подскочи:

"Не е общодостъпна информацията от разискванията в комисии! Как ще е общодостъпна - моля ви се! Това са стенографски протоколи. Общодостъпна! Моля ви се, недейте да говорите неща, които не са верни. Имаме поименното гласуване, за да можем да установим кой как е гласувал."Информацията за гласуването също се качва на страницата на парламента. "Свободна Европа" я събра и анализира три дни преди КПКОНПИ да започне проверката си.

"Изискали сме справка от Сметната палата дали има дарения на политически партии от фирма "Артекс" и не само от фирма "Артекс".

Информацията за даренията на политическите партии се публикува на сайта на Сметната палата от години и също няма защо да бъде изискана. Очевидно Пламен Георгиев не е запознат и със Закона за политическите партии, който забранява даренията от фирми от поне 10 години.

"Изискали сме информация за всички фирми, които са осъществявали надзора на "Артекс", пълната история на тези фирми и анализираме и там същите въпроси, да не ги повтарям."Информaцията кой осъществява надзора е записана в строителното разрешително, което пък може да бъде открито в съответния регистър.

Да обобщим - за седем работни дни служителите на КПКОНПИ са успели да съберат общодостъпна информация, която няколко журналисти успяха да съберат и обработят за по-малко два дни. Сайтът "Биволъ" дори направи търсачка, която смесва партидите на фирмите на "Артекс" със списъка с висши държавни служители.

Стотиците служители на комисията разполагат с дистанционен достъп до всички бази данни на държавата, включително и такива, които са за служебно ползване. Пламен Георгиев заяви, че цялата тази общодостъпна информация е била изискана и тепърва ще бъде "анализирана", т.е. по същество проверката на КПКОНПИ ще започне две седмици след като скандалът "Апартаментгейт" избухна и когато основните замесени в него са имали предостатъчно време, за да адаптират версиите си или създадат нови документи.

От всичко дотук може обосновано да се предположи, че проверката ще формална, както са и досегашните. Ще се установи, че промените в ЗУТ не се отнасят към сградите, в които проверяваните са придобили апартаменти, и конфликт на интереси няма. Най-много да го отнесе някое лице бушон, което да се разследва за длъжностно престъпление. Въпросът защо работещата от януари 2018 г. мегакомисия не е засякла сама тези сделки още миналата година, когато са сключени и декларирани от замесените, ще виси без отговор.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kdo52372883 avatar :-@
    kdo52372883
    • + 5

    Няма как да е иначе. Освен, че този човек го държат с компромати от лично естество, той самият като юрист е "една кръгла нула". Цитат от човек с много опит от Върховна Прокуратура, точно по адрес на Човека с Терасата. Та така.

    Нередност?
  • 2
    cud56308911 avatar :-|
    cud56308911
    • - 1

    Голяма офанзива за самолетите Ф16-реклами навсякъде. Отварям сайта на "Капитал" и веднага се стартира рекламка, целяща да ме убеди в предимствата им. Явно някой ще лапне добра комисионна.

    Нередност?
Нов коментар