"Апартаментгейт" - всички за един

Все по-ясно е, че оставките не решават проблема с институционалните корени на корупцията, но залогът вече е политическото бъдеще на Бойко Борисов

Бойко Борисов уважи поканата за КСНС при президента Румен Радев, но не се съгласи с нито едно от неговите предложения за борба с корупцията
Бойко Борисов уважи поканата за КСНС при президента Румен Радев, но не се съгласи с нито едно от неговите предложения за борба с корупцията
Бойко Борисов уважи поканата за КСНС при президента Румен Радев, но не се съгласи с нито едно от неговите предложения за борба с корупцията    ©  Цветелина Белутова
Бойко Борисов уважи поканата за КСНС при президента Румен Радев, но не се съгласи с нито едно от неговите предложения за борба с корупцията    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Как проблемът изскочи на челото на партията

"ГЕРБ може да бъде свален само от ГЕРБ и това може да стане само ако не си вземете забележки. Да ви предупредя - ГЕРБ успя, защото сме честни с хората. Внимавайте и правете всичко по закон. Ако някой си мисли, че може да прави далавери и няма да го докопам, се лъже. И в интернет има информация, и механизми си имам."

Бойко Борисов пред национална среща на ГЕРБ

Април 2016 г.

"Обичам ви, но не е даденост това. Факт е, че БСП с тези провалени политици ни доближават. Ако не ви светне червена лампичка, аз ще ви светна синя."

Бойко Борисов пред национална среща на ГЕРБЯнуари 2019 г.

Повече от три седмици след началото на "Апартаментгейт" премиерът Бойко Борисов и ГЕРБ изглеждат в ступор. Очакванията им, че с оставките на Цветан Цветанов от парламента и на Цецка Цачева от правосъдното министерство скандалът ще отшуми, както са свикнали от други подобни критични ситуации, не се оправдаха. Медиите изнесоха още данни за съмнителни имотни сделки на хора на различни властови позиции от ГЕРБ, с което проблемът за управляващите започна да взема застрашителни размери.

В момента Борисов седи на кръстопът, като всяка от посоките му носи различни проблеми. В идеалния случай той можеше да обяви сериозна промяна в управлението с изцяло нов фокус - борбата с корупцията. Това обаче е по силите само на партия, която последните години е била извън властта. Преди 10 години Борисов дойде на власт точно с обещанието да се спрат кражбите, които се бяха превърнали в символ на тройната коалиция - неговите предшественици във властта. Намерението за "генерална промяна" обаче потъна в страха от сериозни реформи. Корупционната инерция постепенно увлече и ГЕРБ.

Така Борисов в момента е в капан. Той не може да направи това, което очакват хората - истинска борба с корупцията с нови закони и реформа на съдебната система, защото ще трябва да подгони собствените си хора. Борисов дори вече не може да приложи и коронния си номер - имитация за пред публиката, защото за 10 години той се изхаби.

Остава му само едно - да продължи като досега. Това означава да се маха веднага всеки, за когото има някакви съмнения, с плахата надежда скандалът да утихне и всичко да се върне постарому. Реколтата от оставки тази седмица (до редакционното приключване на броя в сряда) включваше един депутат (Делян Добрев), един кмет (Панайот Рейзи на Созопол, който обаче напусна само ГЕРБ) и един заместник областен управител (на София). (Вижте подробности в карето.)

Освен тях Борисов продължи и със старата си стратегия да обвинява малкото си останали опоненти и да раздава пари на всеки, който поиска. След участието си в КСНС в понеделник Борисов коментира инициативата на президента за "предизборен подарък" на БСП, а в сряда даде 50 млн. лв. за протестиращите от месеци медицински сестри. Междувременно съобщи, че в Долна Митрополия ще бъде възстановено висшето военновъздушно училище, а след среща с протестиращи тютюнопроизводители нареди на Държавния фонд "Земеделие" да им покрие над 3 млн. лв., които не получили от фалирали търговци.

Старата стратегия обаче работеше преди. Сега обстоятелствата са различни, а и по всичко личи, че скандалът едва ли ще бъде забравен скоро. Истината е обаче, че в краткосрочен план Борисов няма особени основания да се безпокои за оцеляването на управлението си. В момента около ГЕРБ гравитират всички парламентарни партии освен БСП. Официалните коалиционни партньори от "патриотичната" коалиция нямат никакъв интерес в момента да събарят властта. Сегашната конфигурация ги устройва напълно, а и влизането им в следващ парламент поотделно не е никак сигурно. Същото важи и за партията на Марешки. Най-стабилният неофициален партньор на властта - ДПС, изглежда, също не иска предсрочни избори и сегашната несигурност даже му е от полза, защото важността му се увеличава. Партията на Доган и Пеевски, изглежда, все още предпочита да е полуявно във властта с ГЕРБ, отколкото да управлява открито с БСП.

В краткосрочен план Борисов може и да е спокоен, но в средносрочен проблемът му изглежда много сериозен. След като той е блокиран да предложи истинска борба с корупцията, доверието към него и ГЕРБ през следващите месеци само ще ерозира. Това вероятно ще се види още на евровота, но истински сериозният проблем ще бъде загубата на позиции в местната власт през есента. Влиянието на ГЕРБ по места - мрежата от местна номенклатура и спойката ѝ с централната власт в момента, прави силната основа, върху която стъпва Борисов. Ако тя се разклати, управлението му бързо ще се срине.

Ако ГЕРБ и средите около него бяха успели да подчинят цялата политическа система, скандалът сега нямаше да е особена заплаха. На сцената обаче все още има и поне отчасти независими играчи.

В историята с апартаментите тази седмица се намесиха президентът Румен Радев и лидерът на БСП Корнелия Нинова. След като повече от година държавният глава не беше събирал Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС), Радев свика извънредно заседание на съвета именно за борба с корупцията. Депутатите от БСП пък внесоха в парламента решения за отстраняването на председателя на КПКОНПИ Пламен Георгиев и на заместника му Антон Славчев, оказали се с основни роли в разгърналата се като хорър за властта сага с придобитите луксозни имоти на занижени цени (развитието на скандала - в таймлайна). Това решение ще трябва да се обсъди и гласува, което ще постави ГЕРБ в нова неприятна ситуация - или да подкрепи компрометирания шеф на КПКОНПИ, или да търси негов заместник.

Освен външни по всичко личи, че ГЕРБ ще има и вътрешни проблеми. Отказът на Цветанов да се оттегли изцяло, от една страна, напомня за неговия апартамент всеки път когато той се появи, а от друга, видимо създава проблеми вътре в партията. Освен че и предизборната кампания на ГЕРБ за европейските избори тръгна с гаф (слоганът на партията "Европа ни чува" се оказа използваният преди 10 години от НДСВ), недвусмислен беше фактът, че на въпросната презентация под егидата на Цветанов не присъства нито Борисов, нито някой от ръководството на ГЕРБ, което остави впечатление за бойкот на събитието. По същото време по "Нова TV" другият зам.-председател на ГЕРБ и кмет на София Йорданка Фандъкова се разграничи от Цветанов, като заяви, че на негово място тя "би си тръгнала от всички важни управленски позиции".

Проблемът "Цветанов"

В сряда се разбра, че Цветанов вече има пропуск за Народното събрание като сътрудник на парламентарната група на ГЕРБ, която очевидно ще следи изкъсо. Интензивните му медийни изяви в този момент допълнително усложняват ситуацията на управляващите, защото предизвикват в социалните мрежи масово недоволство.

Борисов даде знак, че няма да толерира изявите му, когато в извънредното си изявление след КСНС се изказа остро срещу коментара на Цветанов, че "няма кой да го накаже". "Как може да каже такова нещо, че няма кой да го накаже. Може да го накаже Господ, могат да ни накажат хората, мога аз да го накажа", каза премиерът и лидер на ГЕРБ. Това заедно с оставката на Добрев като депутат може да се тълкува и като предупреждение към близките до Цветанов хора от партията. Именно Цветанов организира партийната съпротива срещу поисканата от премиера оставка на Добрев след скандала с назначенията в общината в Хасково. Местните структури на ГЕРБ масово започнаха да излизат с декларации в негова подкрепа, а депутатите гласуваха против оставката му. Това беше и първият път, в който партийните активисти и народните представители не се съобразиха с мнението на Борисов. Опитът да се повтори обаче със защитата на Цветанов при сегашния скандал с имотите този път беше париран в зародиш.

На брифинга в понеделник, където Борисов коментира срещата при президента и развитието на скандала, имаше още един любопитен детайл - на него присъстваше и вицепремиерът Томислав Дончев, към когото Борисов демонстративно се обърна два пъти. В средите на ГЕРБ от доста време се говори за напрежение между Дончев и Цветанов по повод назначения и влияние върху европейски програми. Досега Борисов винаги е балансирал между кръговете в партията. С оставката на Цветанов от парламента обаче този баланс изглежда нарушен. В полза на Дончев е и фактът, че другата ключова фигура освен него, сочена за възможен наследник на Борисов в ГЕРБ - Владислав Горанов, също има имотни проблеми.

В сряда прокуратурата атакува и още един политик, считан за приближен до Цветанов - лидерът на НФСБ и бивш вицепремиер Валери Симеонов. Започнала е проверка по сигнал за сделки с имоти на фирмата му СКАТ ООД на ниски цени, като случаите са отпреди 15 години. Симеонов именно насочи вниманието към имотите на Николина Ангелкова и в парламента НФСБ гласува против оставката на Добрев. "Когато масово принуждаваш членове на ръководството на партията си да подават оставки, неизбежно възниква въпросът и за твоята", заяви Симеонов по адрес на Борисов, преди да се окаже сред проверяваните.

Политическото бъдеще на Борисов и изборът на нов главен прокурор

Плетеницата от факти, реакции и политически ходове през последните седмици сочи в една посока. Дългата игра на Борисов, изглежда, приключва. Политическият хоризонт пред него изведнъж се скъси и през следващите месеци борбата ще бъде по-скоро за това как да се гарантира спокоен изход от властта. Ключовият момент за това е изборът на нов главен прокурор, който трябва да започне в средата на годината. Ако ГЕРБ и Борисов изпуснат този процес, падането им ще бъде рязко и болезнено. Затова и в момента ще се прави всичко възможно тази конфигурация на властта да бъде запазена по възможност до края на годината. Затова и всички от ГЕРБ трябва да са готови да бъдат жертвани за оцеляването на Борисов. Все пак преди десет години те дойдоха във властта заради него и лозунгът тогава беше "Един за всички". Сега трябва да са готови да осигурят плавното му излизане от властта. Всички за един.

Оставките тази седмица

В понеделник заради публикации за съмнителни имотни сделки с постовете се разделиха трима души. Случаят с известния от много други скандали кмет на Созопол Панайот Рейзи доби и комични измерения. Първо от ГЕРБ съобщиха, че той се оттегля от кметския пост и прекратява членството си в ГЕРБ заради "високите морални стандарти" в партията, а малко след това самият Рейзи заяви пред БНР, че напуска само партията, но не и кметския пост (от който е временно отстранен от съда заради прокурорско разследване), тъй като не се чувствал виновен. Отказът на Рейзи "да се подчини" и заявката му отново да се кандидатира през есента е симптом за процес, който се наблюдаваше при БСП след управлението на тройната коалиция, когато на местните избори един срещу друг се изправяха по двама кандидати за кмет на социалистическата партия.

Втората оставка беше на зам. областния управител на София Томи Николов. Беше изнесена информация, че синът му закупил почти на символична цена общинско жилище в центъра на София, получено като крайно нуждаещ се, след което го дарил на баща си, който го продал на почти десетократно по-висока цена. По повод описана сделка за земеделска земя в софийското село Сеславци, на която е построена вила без необходимите разрешителни, пред Mediapool съпругата на Николов - Ивелина Джартова, общински съветник от ГЕРБ в София, заявява, че имотът е придобит с цел изграждане на градински център, а къщата всъщност е преместваем обект, за което имат разрешение от главния архитект.

Трети поред беше депутатът от ГЕРБ и председател на комисията по енергетика Делян Добрев, който напусна парламента. Поводът отново дойде от медийни разкрития - "Бивол" написа, че майката на Добрев заедно с кумеца му Евгени Консулов са купили апартаменти в нова кооперация в квартал "Манастирски ливади" на цени от 270 евро на кв.м. Първоначално апартаментът на майката на Добрев е бил закупен от братовчедката му Росица Гаргова и съпруга ѝ Даниел, общински съветник от ГЕРБ в Хасково.

Консулов и Гаргов станаха известни покрай скандала около роднинските и приятелски назначения в Хасково, където Добрев е областен председател на ГЕРБ в Хасково. Той обясни, че цитираната от "Бивол" цена е за отстъпено право на строеж и не отразява крайната сума по сделката, която е 750 евро на кв.м.

"Апартаментни" сигнали бяха подадени и за министъра на туризма Николина Ангелкова, а преди това и за финансовия министър Владислав Горанов, за когото КПКОНПИ не откри нередност, че живее в жилище на кръстника си бизнесмен, без да плаща наем. Засега двамата запазват постовете.
12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 11
    • + 3

    Айде сега "Медиите изнесоха още данни за съмнителни имотни сделки на хора на различни властови позиции от ГЕРБ". Явно само за ГЕРБ, за други НЕ. Уж се пишете обективна медия! :(

    Нередност?
  • 2
    jumbojet avatar :-|
    Дневник пропагандна газета
    • - 11
    • + 3

    Не ви се получи. Скандала заглъхна. И напоследък излизат все повече сделки за лозан, за БСП, за ДСБ, щото всички изповядват на данъчна оценка. Ама вие за другите скромно мълчите и истеризирате само за ГЕРБ. Да ама в ГЕРБ се подадоха оставки, а другите се правят на луди. така че накрая ще излезе позитив за ГЕРБ. ;)

    Нередност?
  • 3
    jumbojet avatar :-|
    Дневник пропагандна газета
    • - 9
    • + 2

    До коментар [#1] от "scuby":

    БЯХА обективна медия някога...

    Нередност?
  • 4
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • - 2
    • + 5

    Каре кадрови причини Борисов да приключи с политиката: Прокуратура, ВСС, КПКОНПИ, КЗК.

    Нередност?
  • 5
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 2
    • + 10

    А зам. министъра на икономиката оставка кога?
    https://bivol.bg/manolev-apartamentgate.html
    "Александър Манолев, бивш зам.-министър на туризма и настоящ зам.-министър на икономиката е собственик на имот, в който е построена "къща за гости", финансирана с 380 000 лв. по проект на Програмата за развитие на селските райони. Плащането е одобрено от ДФЗ през декември 2015 г., само месец след като Манолев е назначен за зам.-министър на Ангелкова. Имението с половин декар РЗП обаче никога не е функционирало като семеен хотел за развитие на селски туризъм. Има и специална екстра - минерална вода от Сандански прокарана от 3 км."

    Нередност?
  • 6
    owen avatar :-|
    owen
    • - 2
    • + 5

    До коментар [#3] от "Jumbo Jet":

    като искате обективност, четете телефонния указател. българинът има много сбъркана представа от кой да очаква обективност. не е работа на медиите да бъдат обективни, а да защитават аргументиран гледни точки, дори и на нас те да не ни харесват.
    колкото до написаното - трудно мога да си представя, че няма да има последици на изборите, но това е българия, страната на неограноените възможности. корупцията на наште е простима, проблемът е корпуцията на противниковия отбор.

    Нередност?
  • 7
    tvr18355030 avatar :-|
    tvr18355030
    • - 2
    • + 2

    За момента единствения, който се измъкна без последствия от Апартаментгейт се оказа Лозан Панов. Явно ако си умен и красив ти е позволено да си купуваш апартаменти по 220Е квадрата от Артекс и да не ги декларираш. А закона важи само за тия от "мафията"....

    Нередност?
  • 8
    tvr18355030 avatar :-|
    tvr18355030
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#1] от "scuby":

    Прокопиев е просто поредния потомствен комунист, който в момента е в яростна предизборна кампания. Направо е смешно, че хората които искат реална промяна вярват на медиите му...

    Нередност?
  • 9
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 2

    И шефът на спецсъда Георги Ушев с имоти на смешни цени в Банкя https://bivol.bg/ushev-apartamentgate.html

    Нередност?
  • 10
    vassilun avatar :-|
    vassilun
    • - 1


    До коментар [#] от "
    tvr18355030
    ":

    Съвсем неумишлено вероятно пропускате, че апартаментът "на Лозан Панов" не е апартамент на Лозан Панов, а е апартамент на фирма на съпругата на Лозан Панов и то закупен от нея преди да стане съпруга на Лозан Панов! Също неумишлено не казвате нищо за ТЕЦ Варна и отказа на МИ3 от студен резерв в полза на Доган!

    Нередност?
Нов коментар