🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

С какво се гордее новият правосъден министър

Новите изисквания за шеф на антикорупционната комисия случайно съвпаднали с имотния скандал, заяви Данаил Кирилов

Данаил Кирилов    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Определено се гордея със законопроектите си." Това заяви днес пред bTV новият министър на правосъдието Данаил Кирилов, който досега бе председател на ключовата парламентарна правна комисия - в два поредни парламента. Безспорно в тази си роля Кирилов бе много активен законотворец, а днес заяви, че е приемал "с много любов работата, която вършех в Народното събрание".

Ето някои от постиженията на Кирилов само в рамите на настоящия парламент (от края на април 2017 г. досега), с които той би трябвало да се гордее:

  • Той е съвносител на последните силно спорни промени в антикорупционния закон, които предоставят още повече репресивни правомощия на антикорупционната комисия. Сред най-скандалните текстове в тях е предложението общинските съветници - най-голямата корупционна ниша в страната, да бъдат извадени от обхвата на контрола по този закон. Парадоксално, именно да се върнат съветниците в обхвата на закона бе първата заръка на премиера Борисов към бъдещия министър. Тази процедура вече бе задвижена, но поправката бе внесена не от самия Кирилов, а от колегата му Христиан Митев ("Обединени патриоти") - един от депутатите, с които Кирилов често внася поправки. Друг такъв е Хамид Хамид от ДПС.
  • Данаил Кирилов внесе еднолично и предишната опасно скандална поправка в антикорупционния закон, предназначена да се преодолее тълкувателно решение на Върховния касационен съд. По негово предложение в закона изрично бе записано, че конфискация на имущество като незаконно може да се иска дори и след като наказателното дело, по повод на което тя е започнала, бъде прекратено или приключи с оправдателна присъда.
  • Кирилов е съвносител на изменението на Закона за банковата несъстоятелност, с което синдиците на КТБ наскоро се сдобиха с нови правомощия да продават евтино и непрозрачно останки от фалиралата банка.
  • Той е вносител и основен двигател за приемането на промените в административния процес, които премахнаха касационната инстанция по много видове дела, драстично увеличиха таксите за касационната инстанция, въведоха закрити заседания и т.н. Така гражданите бяха ограничени да искат независим съдебен контрол върху решенията на управляващите.
  • В началото на настоящия си мандат начело на комисията Кирилов бе основно острие в атаката по "непослушното" съдийско съсловие и ограничаването на техни права. Това стана с редица скандални поправки в Закона за съдебната власт през 2017 г. , на които Кирилов бе вносител. Една от тях задължаваше ВСС автоматично да отстранява магистрати от длъжност винаги когато им бъдат повдигнати обвинения, без значение за какви престъпления. Той бе отменен от Конституционния съд. Други ретроградни промени пък удряха по независимостта на магистрати, които управляващите определяха като "грантаджийски" - ограничаваха правото на сдружаване на магистратите, забраняваха финансиране на магистратските сдружения от чуждестранни донори, също и участие в научни и академични дейности, финансирани от чуждестранни лица, и др. Част от тях отпаднаха след международен натиск.
  • Кирилов е и съвносител на промените, които даваха редица привилегии на специализираните магистрати: бонуси до 6 заплати годишно за служителите в специализираните съдилища и прокуратури и възможност за практически безсрочно командироване на магистрати без ограничения.
  • В подобен стил всъщност е и една от последните поправки, на които Кирилов е съвносител. Тя предвижда невиждан кариерен бонус за главния инспектор (в момента Теодора Точкова) и инспекторите в Инспектората към ВСС. След края на мандата им (или предсрочното му прекратяване) те ще могат да бъдат назначени направо на длъжност с една степен по-висока от тази, която са заемали преди влизането им в Инспектората.

Регулациите в сферата на правосъдието и борбата с корупцията далеч не са единствената област, в която Кирилов е творил с любов.

  • Той например е съвносител на поправката в Закона за обществените поръчки, с която се позволи изграждането, но и ремонтите на оградата по границата да се извършват без обществена поръчка, т.е. непрозрачно и безконкурентно;
  • Участва и в поправките в Закона за горите (които за щастие не минаха), с които за пореден път се предлагаше изграждането на ски съоръжения да може да става без промяна на предназначението на земята;
  • Бе съвносител и на проекта за промени в Закона за опазване на околната среда, с който се премахна касационната инстанция по дела, при които се обжалва оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) за обекти от национално значение. Поправката касаеше форсирането на магистрала "Струма" с трасето през Кресненското дефиле.

Това далече не е изчерпателна справка на законотворчеството на Кирилов, който оглавяваше правната комисия не само в настоящия парламент, но и в предходния - от ноември 2014 г.

Той на практика наследи (достойно) Искра Фидосова в нелеката задача да облича противоречивите идеи на управляващите в законодателни инициативи. (Цялата му интересна политическа биография можете да прочетете тук.)

Кирилов се превърна в емблематично лице на лобисткото законодателство - персонално идентифициран от правната общност като автор на лобистки закони, изпълнител на поръчки на прокуратурата и неприкрити политически атаки срещу съда. Разви до съвършенство всички лоши практики на законодателството – погазване на правилника, на всички правила за обществено обсъждане, липса на диалогичност, арогантно отхвърляне на мнението на експерти и т.н. Като председател на правната комисия Данаил Кирилов през годините показа, че конюнктурните политически интереси на ГЕРБ (по правило в съзвучие с тези на ДПС) за него са много по-важни от правните принципи и че не е проблем, когато е нужно правилата да се огънат до неузнаваемост.

Същото важи и за законотворчеството на Кирилов, с което той така се гордее.

Новите изисквания за шеф на антикорупционната комисия случайно съвпаднали с имотния скандал

Внасянето на предложение за промяна в закона, с която да се вкарат нови изисквания за заемане длъжността шеф на антикорупционната комисия КПКОНПИ, съвсем случайно е съвпаднало със скандала с апартаментите на сегашния началник на комисията Пламен Георгиев. Това заяви още Кирилов пред bTV.

В четвъртък, последния ден на срока за предложения преди второто четене, Кирилов и депутатът от "Обединени патриоти" Христиан Митев внесоха общо предложение само от един текст, с което се предлага в бъдеще да не е задължително шефът на комисията да е юрист, вместо това той може да има 10-годишен стаж в службите за сигурност, 5 от които – на ръководна длъжност. Същия ден по-рано Митев самостоятелно внесе отделен пакет от предложения преди второто четене, в които няма и дума за изисквания към председателя на КПКОНПИ.

Новото предложение бе внесено часове след като премиерът Борисов призова Георгиев да подаде оставка или да излезе в отпуск, докато трае разпоредената от прокуратурата проверка на сделките за апартаментите му в столичния кв. "Гео Милев". Шефът на КПКОНПИ избра отпуска.

"Няма личен подтекст в това предложение, не е свързано със скандала с Пламен Георгиев. Това е резултат от анализа на едногодишна дейност на КПКОНПИ и това предложение произхожда от самата комисия. С колегите го обсъдихме и го подписахме миналата седмица, не сме знаели каква ще е динамиката с казуса с Георгиев, просто съвпаднаха датите", обясни новият правосъден министър. Текстът бе депозиран в парламента в последния ден на Кирилов като депутат – 4 април. В петък, 5 април, сутринта депутатите гласуваха избора му за правосъден министър.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kdo52372883 avatar :-(
    kdo52372883
    • + 7

    Аз пък ще се гордея, когато за правосъдни министри спрат да назначават гнили зомбита като този!

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • - 1
    • + 6

    "Тези предложения съм поел грижата и отговорността да бъда техен предложител" (Данаил Кирилов).
    Като оставим настрана неумението да говори правилен български език, което само по себе си окачествява способността му да мисли правилно, този безскрупулен кариерист не си дава сметка как се саморазобличава като прост проводник на чужда воля и това, за съжаление, означава, че на негово място просто ще бъде поставен следващият послушко.
    Докато не бъде изрината от властта ОПГ - ГЕРБ, ДПС, БСП - нищо няма да се промени.

    Нередност?
  • 3
    practic avatar :-|
    Практик от София
    • + 5

    Началото на 2009-а година

    ...Големият бос привиква Данаил Кирилов и последният дотърчава на секундата: "Заповядайте, другарю Ен-ски!".
    - Щом си от града, носещ името на другаря Димитров, значи си дялан камък, Дани ! Така ли е ?
    - Еми така е, другарю Ен-ски...
    - Политическата палачинка се обръща, мойто момче, и отиваш да работиш в нашата втора формация!
    - Слушам, другарю Ен-ски !...
    И нашето момче разви такава кариера, за която в посткомунистическа България на Тримата шишковци истински образовани, почтени, демократично мислещи млади хора не могат и да мечтаят.
    Моделът КОЙ, дами и господа !

    Нередност?
  • 4
    sha16312238 avatar :-@
    sha16312238
    • + 2

    Едно доказателство колко сме толерантни в БГ... няма проблем да заемат висша държавна длъжност и идиоти т.е, лица със специални потребности!

    Нередност?
  • 5
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев

    Ако ГЕРБ наистина искат да сменят Антикорупционера, искам да им напомня едно нещо: Колкото по-често си сменят калинките, толкова по-вероятно е да изберат някой изменник, който да ги натръшка с белезници по софийските булеварди.

    Нередност?
Нов коментар