🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Съдебният инспекторат "изтече" лични данни на съдия Тодорова и семейството й

От 4407 декларации единствено за нейната е отбелязано "NE SE CHISTIIIII"

Съдия Мирослава Тодорова    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

* Статията е допълнена в 17:30 ч.

В деня, в който Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) тенденциозно понижи атестационната оценка на съдията от Софийски градски съд (СГС) Мирослава Тодорова, съдебният инспекторат публикува личните данни на съдийката и тези на нейното семейство - ЕГН, данни от лична карта, адрес и мобилен телефон.

Ръководената от Теодора Точкова институция е публикувала още ЕГН и три имена на съпруга на Тодорова и непълнолетното й дете.

Случаят е изключително притеснителен поради две причини. Първо - ИВСС е институцията, която отговаря за личните данни за цялата съдебна система. Второ - Мирослава Тодорова е наказателен съдия, т.е. гледа дела, някои от които на тежкия криминален контингент. Публикуването на домашния и адрес поставя живота ѝ и този на семейството ѝ в опасност.

От институцията, която открито воюва със съдия Тодорова от години, не успяха да дадат логичен отговор за нарушението на закона, а само казаха, че публикуваната декларация е била в работен вариант.

Междувременно председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов поиска спешно изслушване на главния съдебен инспектор Теодора Точкова.

Законът за съдебната власт изрично посочва, че декларациите се публикуват на страницата на Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС) "при спазване на изискванията за защита на личните данни".

В случая е малко вероятно да става дума за случаен теч, тъй като в името на файла с декларацията й - освен трите й имена, е записано и "NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII".

Подобна отметка може да означава две неща - "не се чисти", в смисъл, че личните данни не могат да се изчистят поради професионална некомпетентност, или "не се чисти" в смисъл, че данните от декларацията на съдия Тодорова не трябва да се премахват. И при двете хипотези в ИВСС трябва да са били наясно, че декларацията ще бъде публикувана с личните данни.

Справка показа, че на нито една от останалите 4406 декларации отметка "NE SE CHISTIIIIIIIIIIIIIIIIII" не съществува.

Съдия Мирослава Тодорова е бивш председател на Съюза на съдиите в България. Заради ярките ѝ позиции в защита на независимостта на съда и настояване за разследване на корупционните скандали в системата съдия Тодорова е под перманентен натиск през последните близо десет години. Срещу нея са образувани серия от дисциплинарни производства. През 2012 г. тя беше уволнена, а след като съдът отмени уволнението й, тя бе понижена в Софийски районен съд. Тодорова стана и първият съдия, срещу когото беше образувана проверка, а след това и дисциплинарно производство след сигнал на главния прокурор Сотир Цацаров.

Личните данни на съдия Тодорова и семейството й най-вероятно са били общодостъпни от 15 юли - това е датата, на която ИВСС има задължение да публикува декларациите на магистратите.

"Капитал" изпрати въпроси до Комисията за защита на личните данни за това дали са били сезирани от ИВСС за изтичането на личните данни и дали ще образуват производство по случая.

От ИВСС коментираха, че са разбрали тази сутрин за публикуваната декларация и е започнала проверка. Впоследствие декларацията на съдия Тодорова беше свалена, а малко по-късно недостъпни станаха всички декларации на съдии, прокурори и следователи. Странното е, че са премахнати и декларациите за конфликт на интереси и на служителите в администрацията на ИВСС.

В края на работния ден от съдебния инспекторат изпратиха прессъобщение, в което се казва, че е "допуснат пропуск, като и е публикуван работният файл на декларацията, а не окончателният му вариант със заличените данни. По тази причина и името на файла е в работен вариант."

Магистрати коментираха, че декларациите се подават през ИВСС на хартиен и електронен носител. При това положение остава абсолютна загадка какво е налагало някой да "работи" по декларациите впоследствие още по-малко да чисти нещо от тях. Полетата с лични данни могат да се заличават автоматично и не е необходимо човешка намеса.

В съобщението се казва, че са "взети са всички административни мерки за установяване на причината за допуснатия пропуск. Извършва се проверка и в зависимост от резултатите от нея, ще се предприемат съответните действия."

От отговора на ИВСС не става ясно какво означава командата "NE SE CHISTIIIII". В съобщението на институцията се говори само за нарушение на закона по отношение на съдия Тодорова, а не и на другите членове на семейството ѝ.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • + 16

    Висшия съдебен съвет и съдебния инспекторат da se izchistiat ot bokluka

    Нередност?
  • 2
    guentertreitel avatar :-|
    guentertreitel
    • + 10

    Заслужава си да се разровят всички назначения по оста Хасково-София, която Точкова направи в администрацията на ИВСС, в т.ч. и сред ИТ администраторите. Хората, които са сигнализирали за шуробаджанашките назначения са уволнявани.
    На половината ВСС родата е уредена на работа в ИВСС....

    Нередност?
  • 3
    njt1426861816395296 avatar :-|
    George S
    • + 19

    Тая мафия на най-върховно ниво българите не ги касае, важно е цената на горивото да не се дига и българина е довоелен.

    Капитал, тия неща в един сборен доклад и до ЕК, белким Лаура Кьовеши му види сметката на тоя боклук Цацаров.

    Нередност?
  • 4
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 13

    Мафията си има държава.

    Нередност?
  • 5
    guentertreitel avatar :-|
    guentertreitel
    • + 3

    ОТМЕНЯ на основание чл. 344, ал. 1, т. 1 КТ уволнението на С. Л. П. -В., ЕГН: [ЕГН], с адрес: [населено място], [улица] извършено със заповед № З. -9/ 17.07.2018 г. на главния инспектор на Инспектората на В..

    ВЪЗСТАНОВЯВА на основание чл. 344, ал. 1, т. 2 КТ С. Л. П. -В., ЕГН: [ЕГН] на заеманата до уволнението длъжност при ответника "експерт с юридическо образование" в Специализираната администрация на Инспектората на В..

    ОСЪЖДАИ. на В., с адрес [населено място], [улица] да заплати на С. Л. П. -В., ЕГН: [ЕГН], на основание чл. 225, ал. 1 КТ сумата от 21 957, 50 лева, представляваща обезщетение за оставане без работа в резултат от незаконното уволнение за периода 17.07.2018 г. - 17.01.2019, ведно със законната лихва, считано от 16.08.2018 г. до плащането, както и на основание чл. 78, ал. 1 ГПК сумата от 1283, 97 лева разноски, като ОТХВЪРЛЯ иска по чл. 225, ал. 1 КТ до пълния предявен размер от 22 800 лева.

    ОСЪЖДАС. Л. П. -В., ЕГН: [ЕГН] да заплати на И. на В., с адрес [населено място], [улица], на основание чл. 78, ал. 3 от ГПК сумата в размер на 20, 59 лева - разноски.

    ОСЪЖДАИ. на В., с адрес [населено място], [улица], да заплати на основание чл. 78, ал. 6 ГПК по сметка на СРС сумата от 978, 30 лева –държавна такса и сумата от 260, 02 лева – разноски за вещи лица.

    Решението подлежи на обжалване пред Софийски градски съд в двуседмичен срок, който на основание чл. 315, ал. 2 ГПК започва да тече считано от 07.02.2019 г.

    Нередност?
  • 6
    wdy20565098 avatar :-|
    Explorer

    Българската простотия е възпяват в творбата Бай Ганьо.

    Нередност?
  • 7
    evpetra avatar :-@
    evpetra
    • + 3

    До коментар [#6] от "Explorer":

    Какъв Бай Ганю, каква простотия? Тук става дума за престъпление. В каква държава живеем?! Кой ще ни пази от блюстителите на закона? И ако Цацаров оглави инспектората, както се говори, жална ни майка!

    Нередност?
  • 8
    deaf avatar :-|
    deaf

    До коментар [#3] от "George S":

    Европейският прокурор има право да разследва и повдига обвинения само при кражба на пари от еврофондовете.

    Нередност?
Нов коментар