🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Правителството даде още 20.7 млн. лв. на две вероизповедания

15 млн. лв. са за православната църква, останалите – за мюфтийството. Парите за 2019 г. се прибавят към вече предвидените 5.5 млн. лв.

В началото на годината премиерът Бойко Борисов се срещна с българския патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи.
В началото на годината премиерът Бойко Борисов се срещна с българския патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи.
В началото на годината премиерът Бойко Борисов се срещна с българския патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи.    ©  Пресслужба На Министерски Съвет
В началото на годината премиерът Бойко Борисов се срещна с българския патриарх Неофит и главния мюфтия Мустафа Хаджи.    ©  Пресслужба На Министерски Съвет
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като властта реши, че ще разпределя по-голяма субсидия за основните вероизповедания в страната, сега Министерският съвет одобри сумите за тази година. Така от държавния бюджет ще бъдат отпуснати допълнително 15 млн. лв. за източноправославното вероизповедание и 5.77 млн. лв. за мюсюлманското вероизповедание, стана ясно след заседанието на правителството в сряда.

Тези пари са допълнителни към вече предвидените 5.5 млн. лв. субсидия за различни вероизповедания, предвидени в Закона за бюджета за 2019 г. Част от тези средства са за поддръжка и строеж на храмове, друга - за религиозна литература и т.н., докато за новите няма информация.

Нов закон – повече пари

В края на миналата година депутатите промениха Закона за вероизповеданията, като решиха ежегодно държавата да отпуска от бюджета субсидия за религиите в зависимост от броя на самоопределилите се вярващи на база последното преброяване на населението от НСИ. Субсидията е 10 лв. на вярващ за вероизповедания с повече от 1% от вярващите спрямо общия брой на преброените лица. При гласуването на текстовете депутатите решиха, че че единствено Главното мюфтийство от мюсюлманските вероизповедания ще получава субсидия от държавата, като изрично записа това в закона. Така мюсюлманското сунитско вероизповедание на бившия главен мюфтия Недим Генджев няма да получи субсидия от държавата.

"Това са парите, както обещахме на вероизповеданията - на Светия синод, на Мюфтийството, на всички останали, така че днес - на Велика сряда, така, както поехме ангажимент към Синода, да могат и свещениците да си получат заплатите така, както е по закон", поясни премиерът Бойко Борисов в сряда.

Заради външно влияние, уж

Промяната в законодателството, с която на практика се дават повече пари от бюджета за православната църква и мюфтийството, идва след няколко съвета за национална сигурност, където беше обсъждано да бъде преустановено чуждото финансиране за вероизповеданията, за да се избегне и възможността за влияние и радикализация.

След натиск от ДПС обаче, за който депутати от мнозинството твърдят, при гласуването на промените се реши външното финансиране да продължи, като бъде отчитано пред дирекцията по вероизповеданията.

Междувременно се появи и идея за опрощаване на над 8 млн. лв. задължения на мюфтийството. Тя обаче предизвика обществено недоволство и управляващите от ГЕРБ промениха позицията си и внесоха предложение за отсрочване на задълженията за срок от 10 г.

Все още няма коментари
Нов коментар