Защо идва папа Франциск

Посещението му в България се случва във време на православни раздори и преди евроизборите. Той е важен външен глас и в двете

Една от битките на папа Франциск е срещу вълната от крайнодесен популизъм, която залива Европа
Една от битките на папа Франциск е срещу вълната от крайнодесен популизъм, която залива Европа
Една от битките на папа Франциск е срещу вълната от крайнодесен популизъм, която залива Европа    ©  Reuters
Една от битките на папа Франциск е срещу вълната от крайнодесен популизъм, която залива Европа    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато стъпи на българска земя на 5 май, папа Франциск ще се намира под сянката на един скандал. Този скандал обаче няма да е за апартаменти, а за аборти. Тази седмица за първи път няколко десетки силно консервативни фигури от католическата църква публикуваха писмо до епископите, в което поискаха Франциск да бъде обявен за еретик. Причината: твърде либералната му позиция по серия от въпроси - от абортите, през отношението към разводите, до опитите му да хвърли мостове към други изповедания и дори религии.

Папата, твърдят те, подкопава основите на църквата. Това писмо вероятно няма да има особено мащабни последици, но е добро описание на човека, който пристига в България и Северна Македония на официална визита. Папа Франциск е тих революционер вътре в католическата църква и силен глас навън - по теми като опазването на околната среда, проблемите на капитализма, неравенството и дори корупцията. Само месец преди да пристигне в България, папата обяви пред италиански съдии и чиновници, че "корупцията е ужасяващ рак, разяждащ обществото и с илюзията за бързи печалби прави всички по-бедни, унищожавайки доверието в цялата система". Не е нужно да си пророк, за да отгатнеш, че това послание няма да погали домакините му особено.

Третият папа на Борисов

Това ще е второто посещение на католически папа в България. Първото беше през далечната вече 2002 г. на папа Йоан Павел II. Това няма да носи същия заряд - все пак, заради атентата срещу него Йоан Павел Втори имаше болезнена следа, която искаше да изчисти по време на визитата си. Но всяка папска визита е обградена от вниманието на медиите, думите му винаги стигат далеч, а снимките с водача на милиард и триста милиона римокатолици е желана награда за политици от всякакъв ранг, особено преди избори. Обобщено с незабравимите думи на Борисов към тогавашния британски премиер Дейвид Камерън през 2015 г. - "трима папи са ме галѝли по главата".

Посещението на папа Франциск в България и Северна Македония е до голяма степен част от посланието му към по-голяма солидарност към хората и дори страните, намиращи се в периферията на голямата политика.

Това посещение няма да е погалване, нито шамар. Папата вижда корупцията като един от най-лошите грехове, но избягва да влиза в коментари по вътрешнополитически теми, припомня ватиканският кореспондент на католическото The Tablet Кристофър Ламб (виж интервюто с него по-долу). Според него ключово във визитата му в България и Северна Македония е солидарност с "държавите в периферията". На същото мнение е и Джерард О'Конъл - ватиканският кореспондент на йезуитското America Magazine, според когото основен приоритет в пътуванията на папа Франциск са именно страните, които са на фронтовите линии на проблеми като миграцията, икономическата криза, въоръжени конфликти и климатични промени.

Ламб счита, че ключова част от посещението му тук ще е визитата на бежански лагер, защото отношението на европейците към бежанците и маргинализираните хора е една от основните теми, с които се занимава в обръщенията си Франциск. В България, където партии в управлението като ВМРО умишлено използват езика на омразата за собствени цели, това ще е особено деликатен момент. Заради това, че си позволи да подслони сирийско семейство в Белене например, местният католически свещеник получи заплахи и се наложи да бъде изтеглен. Всъщност доц. д-р Светослав Риболов, преподавател в Богословския факултет на СУ, смята, че европейските обиколки в последната година на Франциск имат силна връзка с идващите евроизбори. "Той не случайно избра акцента там, за да повлияе на тези популистки консервативни движения, особено подкрепяните от Русия. Тяхното твърдение е, че защитават християнска Европа, а папата иска да покаже, че те не правят това."

Русия, капитализмът и околната среда

Всъщност отношенията с Русия и православните църкви са елемент от посещението на Франциск. В момента православният свят се намира в разгара на скандала между руската и отцепилата се украинска църква. "Франциск знае колко деликатен е този момент и не иска да стане част от напрежението", смята професорът по историческа теология от университета "Виланова" Масимо Фаджиоли. Той смята, че папата иска да изгради по-близки отношения с Русия и дори да е първият, посетил страната, но не за сметка на по-малките държави. Същото смята и Ламб. "Франциск вярва в личните отношения и възможността чрез тях да се преодоляват различия", казва експертът.

Докато Йоан Павел Втори е голяма фигура, която "прекосява" световната сцена, Франциск предпочита по-скромен и тих подход, казва Ламб. От една страна, се бори да промени отношението на църквата към стари проблеми, а от друга - на врата му виси дългогодишният и разрастващ се скандал с педофилията в католическите институции в различни държави, по който папата се стреми да заеме твърда позиция, но без да разруши доверието съвсем.

Това обаче не му пречи да стои като самотен световен глас по много теми днес. Интересен пример са мислите му за околната среда и капитализма. Франциск изненада мнозина, когато обвини капитализма, че е "тиха диктатура" и "нова форма на колониализъм". Основната негова критика е насочена към "болестта на икономиката, която превръща предприемачите в спекулатори", създава глобално неравенство и превръща хората в консуматори. Оттам идва и изненадващата му донякъде енциклика върху околната среда, която формира политиката на Ватикана по може би най-важния проблем на света днес. Франциск е един от световните гласове, които най-шумно призовават да помислим за бъдещето на "общия ни дом", и критикува начина, по който печалбите от разрушаването на природни ресурси са частни, а вредите от това - публични.

От гледна точка на Европа и САЩ това изглежда много като социализъм. Трябва обаче да се вземе предвид произходът на родения и израсъл в Буенос Айрес Хорхе Марио Берголио (както е светското име на папата). Когато на 36 той става най-младият ръководител на йезуитския орден в Аржентина, отец Берголио се сблъсква лице в лице с военната хунта и вижда ужасите ѝ от първа ръка, припомня Джерард О'Конъл. Докато Йоан Павел II знае от първа ръка докъде води комунизмът, то Франциск носи със себе си опита на Латинска Америка и спомена как под знамето на "свободния пазар" могат да се вършат не по-малко злини, казва в тълкувателна статия епископът на Сан Диего Робърт Макелрой. "Той е от Латинска Америка, със силна подкрепа за социалната ангажираност на църквата, последовател на либералната теология", обобщава д-р Риболов.

Връзката с България

Сравнението с Йоан Павел е неизбежно, но според проф. Фаджиоли Франциск има повече прилика с друг образ, свързан с България. Професорът, който е правил изследване върху годините на Анджело Ронкали (бъдещият папа Йоан XXIII) в България, смята, че десетилетието, прекарано тук като папски нунций, е формирало позициите на Ронкали по много въпроси - за християнството, за света и за самия него. "Смятам, че това е много подобно на начина, по който е открил себе си на същите години Хорхе Марио Берголио - познанието за другите, за разнообразието на християнството и как то се различава от идеалния модел, предлаган от Ватикана", казва Фаджиоли.

Кристофър Ламб: Той е изповедник на световните лидери

журналист, експерт по въпросите на Ватикана

Защо идва Франциск?

Посещението на папата в България и Северна Македония е част от геополитическата стратегия да покаже солидарност със страни "в периферията".

Той е наясно, че това е много деликатен политически момент на Балканите и Франциск най-вероятно ще даде подкрепа за пълна и отворена демокрация по време на своето посещение, особено като се има предвид, че ще пристигне в Северна Македония малко след втория тур на президентските избори.

Тук някъде се намесва и Русия. Той иска да демонстрира подкрепа за държавите в сферата на влияние на Москва, чрез посещенията си в Латвия, Литва и Естония през септември миналата година; Грузия, Азербайджан и Армения през 2016 г., като следващия месец ще посети и Румъния. Той се опитва да насърчи по-малките, понякога забравени страни, които могат да бъдат използват в по-големите геополитически битки.

В същото време той изгражда мостове с Русия. Те активно лобират Ватикана в подкрепа на различни политически позиции. Никой папа не е посещавал Русия досега, а Франциск ще се стреми да стане първият. Затова и Ватиканът е отказал да заеме позиция по автокефалията на Украинската православна църква.

Какво е отношението му към Православието?

Пътуването е шанс да се изградят отношения с тези църкви. Той има добри отношения с вселенския патриарх и слуша православните водачи. Той смята, че разделенията се преодоляват с лични отношения. Когато отиде в Лесбос и се върна с 12 мюсюлмански бежанци на борда си, той беше заедно с Вартоломей.

Какви са основните проблеми пред Ватикана?

Един от основните е да оправи финансите на Ватикана. Той каза, "ако не можем да се грижим за парите, които можем да видим, как ще се грижим за душите на вярващите, които не можем да видим". Много неща бяха изчистени. Също проблем е скандалът със сексуалното насилие над деца и искането му да въведе по-широки реформи в църквата. Той е против превръщането на вярата в идеология и критикува онези, които следват "правилата" на Църквата, но водят двоен живот, което му носи доста критики.

Когато не е в автомобила си, той ползва обикновена кола и това го отличава от президентите, с които се среща.

Какво е положението му на политическата карта?

Папата се опитва да води диалог с всички политици независимо дали е съгласен с тях. Личните му разговори с тях никога не изтичат от Ватикана. Така той се превръща в нещо като изповедник на световните лидери. Ангела Меркел например много цени тези посещения. На Запад той е самотен глас срещу популизма, крайнодясното и политиките на Тръмп. Той непрекъснато иска да строи мостове, не стени.
10 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 12

    Ами низът от неособено логично подредени премери не дава отговор на въпроса: Защо идва. Поне аз не го съзрях.

    Чудно ми е,че не е изяснена двойнствената рола на св. Отец.

    Главата на римокатолическата освен наместник на св. Петър на земята, според техния канон, е и държавен глава.
    Папа Франциск идва в България в битността си на държавен глава и това е държавно посещение. Той не идва по покана на Българския патриарх и на Св. Синод, демек не е поканен в качеството си на религиозен водач.
    А и да беше поканен от синода, обща света литургия между източноправославни и католици не може да се осъществи и не се е осъществявала след разделянето на двете църкви след събора от 1054 г., когато католицизмът е обявен за ерес. Това са азбучни истини и е много тъпо икуменистите да подхващат тая тема, защото според тяхното схващана за единение на църквине, ако Радев покани на държавно посещение иранския върховен лидер аятоллах Али Хаменей, то двамата с Н.Пр. патриарх Неофит трябва да служат цузамен ли? К,во пречи...

    Папата, ако иска да се среща с бежанци, вместо да бие път чак до БГ, по-близо му е да прескочи до италианския о. Лампедуза, където е един от най-големите лагери. Също може да походи и до римските покрайнини.

    Папата - бас хващам - в София и в Раковски дума няма на обели за аборти, корупция, парникови газове и пр. римокатолически битовизми. Няма да промълви дори за проядената от педофилия католическа църква.

    Папата още навремето отказа да се намесва в спора мужду Вартоломей и Кирил на кого принадлежи Киевската митрополия. Няма и да се намеси сега. Още повече реално тоя скандал затихна непосредствено след руската Коледа на 6 януари. Ей на, на Великден украинската разколническа делегация на Божи гроб не бе допусната от Йерусалимския патриарх да служи в храма. Мъртва е тая ПУЦ.

    И защо идва папата, тогава?

    За да нагледа паството си, обкръжено от морето на православните българи и да му даде кураж да отстоява своята вяра. Същото би направил и някой висш саудитски молла в Пазарджишко сред циганите-уахабити, ако Борисов го бе поканил...

    Една от фундаменталните разлики между католицизма и православието е, (най-опростено казано) че докато Ватикана се занимава основно със земното битие на човека - глад, суша, аборти, миграция, войни и пр, а пребиваването на душата в отвъдното оставя като грижа на Бог, православната доктрина тъкмо наопаки е съсредоточена към мястото на душата в отвъдното, а това, което й се случва докато е в плът на земята, това е просто подготовка за преминаването й в вечността.

    Аз лично, ако ми се удаде възможност, бих паднал на колене пред папата, бих се покаял и бих го помолил за опрощение.




    Нередност?
  • 2
    pixtura avatar :-|
    oIo
    • - 2
    • + 6

    Интересна статия, поздравления! Но винаги като трън в окото ми се забива използването на думи като "считам" вместо "смятам", "касая" вместо "засяга" и т.н. Вероятно в основното училище авторът се е учил да смята, а не да счита :) За полуграмотните ни политици използването на русизми в речта е норма, но защо и хората, които изкарват хляба си с писане и могат да са много по-усърдни в начина си на изразяване заменят думите толкова лесно?

    Нередност?
  • 3
    vxa15365434 avatar :-|
    Ликующий
    • - 5
    • + 4

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Основата на различието се крие в името "католическа". Това означава "универсална". Замислете се! Освен това основната разлика между католицизма и православието е, че католическата църква е независима от държавата, а православната е държавна църква. И че папата носи името "понтифик" - строител на мостове, докато православната църква продуцира ... раздори, разколи, интриги... (защото е държавна църква и участва в междудържавните интриги - спомнете си посещението на Московския Патриарх при нашия Президент и речта му, отделянето на Киевската от Московската Патриаршия). Посещението на Папата е протоколно за България, но е важно за Ватикана, понеже укрепва влиянието на Папата. Православни има и в Италия, и в Германия. Посетил ли е Вселенският патриарх тези страни? Не! Защо ли? Защото зависи от благоволението на турските власти, а и мирогледа на православието е ограничен.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 10

    Чуждите представи не ме вълнуват, колкото и далеч от познатата ми историческа истина да са.
    И все пак да попитам: къде във вашите представи за католицизма се вписват завоевателните кръстоносни походи, изгарянето на клада на Джордано Бруно и Коперник, гоненията срещу Галилей, сътрудничеството на християнските венецианска и генуезката държави със селджукските турци при атаките им срещу християнската Византийска империя? А кюретата, които са подтичквали след конкистадорите с вика: Елдорадо? Горенето на вещици? Ами твърде разпространената епископска педофилия?

    И накрая - не е зле да делим личността Хорхе Бергорио от папа Франциск, главата на римокатолическата църква и монарх на държавата Ватикана.
    Хорхе можа да е смирен и богобоязлив човек, може на мравката път да струва, но Франциск е император (нали така са нарича този, който е начело на империя?) и интересите на империята диктуват действията му.
    Смирен император? Това е оксиморон.

    Нередност?
  • 5
    practic avatar :-|
    Практик от София
    • - 4
    • + 4

    Само след една седмица се навършват 14 години от смъртта на папа Йоан Павел Втори, който остави незаличим отпечатък върху историята на XX век. Приживе той беше известен като папата, спомогнал за рухването на комунизма, папата - който непрекъснато пътуваше, папата - любимец на младите по света.
    Папата бе обявен за светец през 2016-а година.
    Посещението му в България през май 2002-а година беше събитие от изключителна важност за страната ни, чийто образ, особено в католическия свят, бе сериозно накърнен заради една провокация по време на Студената война. Тя забърка българи и България като цяло в чудовищно престъпление – опита за убийство на Йоан Павел Втори на 13 май 1981-а година, когато на площад "Св. Петър" във Ватикана той е прострелян и ранен от Мехмет Али Агджа, член на турската националистическа организация "Сивите вълци".

    Но в историята на Католическата църква има един папа, наречен "Българския папа". Става дума за Йоан XXIII.
    Между 1925-а и 1935-а година той е нунций на Ватикана в България.
    Пристига в отечеството ни 9 дни след чудовищния атентат в църквата "Света Неделя", извършен от коминтерновската местна агентура. Тогава все още като Анджело Джузепе Ронкали, той активно взема участие в лечението на ранени при атентата, като отваря широко вратите на католическата болница. Ходи всеки ден при страдащите, беседва с тях и им дава утеха.

    И папа Франциск, третият "български папа", съвсем не е чужд на политиката. Ето две негови запомнящи се изказвания:

    "Марксистката идеология е порочна, но в живота си съм срещал много марксисти, които бяха добри хора"
    "Днес основните човешки права се нарушават не само от терора, репресиите и насилието, но и от безчестни икономически структури, които пораждат огромно неравенство"

    Тримата шишковци, олицетворение на посткомунистическото Статукво в родината ни, ще си заминат от обществената сцена и ще бъдат забравени.
    Но тримата "български папи" ще останат не само в историята, но и в колективното съзнателно на нацията, защото излъчват добро и правят добро - и като Божии служители, и като високо хуманни личности!

    Нередност?
  • 6
    bamama_mu avatar :-|
    ръмжо
    • - 1
    • + 2

    Кога за последно някой папа е защитавал, като български екзарх евреи и е отказвал да се вози в една кола с нацисти?

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 5

    До коментар [#6] от "ръмжо":

    Браво!
    Каква е тая национална психика, че завчас станахме по-големи католици и от папата! И посещението на един уважаван политик превърнахме в политически изстискан селски панаир. Представям си, ако Борисов беше се сетил да покани Роналдо...

    Никой многознайко от медиите не обясни на простолюдието, че като изключим икумениста Вартоломей, който преди 2-3 г. служи на някакво масово сборище в Италия с папата и представители на още 450 (!!!) религиозни секти, от 1054 г насам няма висш православен духовник, който да е служил с папа.

    Нищо лично. Просто догматични различия. И папа Франциск много добре ги знае и никога не е напъвал за съслужение. Напъваха разни момиченца по телевизорите.

    Онзи ден икуменистът богослов д-р Горан Благоев иронизира православието, че в ХХІ в слугува на догми отпреди 1000 г. Сула го рапликира, че 10-те Божи заповеди, които Господ диктува на Мойсей са още по-стари. Да ги отсвирим ли по тая причина, Горане?

    Нека да почитаме папата като отдаден на мисията си държавник и на вярата си духовник. И толкова.

    Циркаджийски молитви за мир, започващи с Майкъл Джексън и завършващи с муезин, а и водени от католик за мен са смущаващо лицемерие. Може би защото познавам отгоре-отгоре историята на католицизма: кръстоносните походи, религиозните войни, завладяването на Америка, венецианско-генуезкото съюзничество с турците при превземането на Константинопол...Трупове, трупове, трупове... Пък сега - молитва за мир...

    Борисов ме направи убеден социалист, папата - ревностен православен християнин.



    Нередност?
  • 8
    bamama_mu avatar :-|
    ръмжо
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#7] от "D-r D":

    Всички тия кардинали дето го избраха този, бяха на постовете си и когато в Аржентина отвличаха и убиваха хора, а децата им даваха за осиновяване на приближени. Тия не бяха на площада на Майките с хилядите майки търсещи децата и внуците си, после се направиха на съпричастни. Къде бяха тия кардинали когато изсипваха хора от вертолети в океана, щото били комунисти? Къде бяха тия кардинали, когато разстрелваха попове и владици дори, които бяха минали на страната на бедните в същата тази Америка?! Само глупак може да вярва че тази организация може да се реформира към добро.

    Нередност?
  • 9
    ahj21578679 avatar :-|
    ahj21578679
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#8] от "ръмжо":

    Католическата църква е потънала в кръв. И лицемерно говорейки за грижа за бедните и страдащите, винаги е била на страната на насилниците и превратаджиите: на ген. Франко през 1936 г, на ген. Пиночет през 1973 г, аржентинския диктатор ген. Хорхе Видела през 1976 г.

    Защо решихте, че Ватикана има намерение да се реформира?

    Това е империя, вечна надтериториална империя, която се самовъзпроизвежда от такива маскаради и кухи, нищо незначещи шекерени приказки за всяко ухо: мир, любов....
    Тази империя всъщност я възпроизвеждаме самите ние. По-скоро тези от нас, които не помнят и не се интересуват за престъпленията й към човечеството.
    Защото в религиозни войни или прочиствания като тези при завладяването на Латинска Америка, католицизмът е избил или не е възпрепятствал избиването на повече хора, отколкото чумата и Хитлер взети заедно.

    Нека папата си иде с мир, а тези, които искат да си го правят кумир, нека си припомнят третата Божа заповед (Изх.20:4).

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#8] от "ръмжо":

    До коментар [#9] от "ahj21578679":

    Нека, ако можем - да простим. Никой не е в състояние да ни накара да забравим, ама вземем ли да ровим, ще трябва да съдим и Каин.

    Папа Франциск е държавник, който следва интересите на своята държава-църква. Това би направил всеки. Дошъл е, отишъл си е. Защо му отделяме толкова внимание?.

    Нередност?
Нов коментар