Вечерни новини: Нова акция срещу Миню Стайков, опозицията не успя да вземе властта във Венецуела

И още: Навигацията за градския транспорт в София най-после е достъпна в Google Maps; Визитата на папата и военния парад за Гергьовден ще блокират София на 5 и 6 май

Протестите във Венецуела    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В работния ден между празниците новинарският поток разбираемо остава рехав. Въпреки това актуалният скандал около злоупотребите с къщите за гости с евросредства в почивните дни се разрасна и видимо вълнува обществото. Прокуратурата уж започна обстойна проверка, а Борисов решително разпореди "има ли виновни - да се уволняват и да се дават на прокурор веднага".

Резултатите обаче едва ли ще бъдат особено задоволителни: Първо, защото злоупотребите с къщите за гости по селската програма са отдавна известни - те са сюжет от миналия програмен период (2007 - 2013 г.), познат включително и на Брюксел, заради което и мярката не бе подновена в този програмен период. Преди години обаче скандалът бе усърдно заметен, така че да се размине с минимални последствия - финансови корекции тук-там. Да се разследва по същество сега изглежда твърде слабо вероятно. Още повече че за голямата част от проектите е изтекъл и 5-годишният период на мониторинг дали обектът се ползва по предназначение. Така прокурорската проверка носи повече усещането за "след дъжд качулка" и предизборно отбиване на номера.

И сякаш за да избяга от общественото внимание по този скандал, прокуратурата днес "произведе" нов сюжет. Той включва утвърден "злодей" - карнобатския бизнесмен Миню Стайков. И друга линия на измами с еврофондове - програмата "Млад фермер".

НАЙ-ВАЖНОТО

Прокуратурата с нова акция срещу Миню Стайков - за измама с европроекти по програма "Млад фермер"

Полиция и представители на Специализираната прокуратура са влезли в офис на бизнесмена Миню Стайков в центъра на Карнобат, стана ясно днес, след като сутринта от пресцентъра на Специализираната прокуратура съобщиха, че разследват съвместно с МВР и ДАНС измами със средства от европейски фондове на територията на София, Пловдив, Сливен, Карнобат и Бургас. Повече информация не бе предоставена. По неофициална медийна информация обаче се проверяват и изземват документи по проекти, финансирани по земеделската програма на ЕС "Млад фермер", като офисът на бизнесмена в града се занимавал с изкупуването на земеделски земи.

Миню Стайков е в следствения арест от септември миналата година. Срещу него се води разследване за производството на цигари без бандерол. Той е обвинен за организирана престъпна група и за укриване на данъци. Акцията срещу евентуални злоупотреби с европари по програмата "Млад фермер" идва в разгара на скандала с къщите за гости по селската програма, които са обект на проверка на прокуратурата, МВР и земеделското министерство.

Опозицията не успя да вземе властта във Венецуела, стотици са ранени в сблъсъците

Двамата водещи опозиционни лидери във Венецуела - Хуан Гуайдо и Леополдо Лопес, се опитаха да осъществят неуспешен военен преврат срещу режима на Николас Мадуро, след като никой от водещите лидери на армията не ги подкрепи. Протестите в страната продължават, като се съобщава за двама убити. На 1 май имаше демонстрации и контрадемонстрации на привърженици и на двете страни, които са в конфликт, откакто Гуайдо се обяви за президент в края на януари. Ранените са стотици.

Според Гуайдо демонстрациите трябва да продължат (и ако трябва, жителите да останат на улицата), докато Мадуро подаде оставка. В първоначалния план на операция "Свобода" се говореше за първите почивни дни на май, но не е известно дали Гуайдо се надява протестът да продължи дотогава без прекъсване. От своя страна президентът Мадуро обяви 4 и 5 май като дни за начало на "голям план за промяна в Боливарската революция". Той призова за всенароден диалог, за да кажат жителите "какво трябва да се промени" в страната.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Най-после: Градският транспорт в София вече има навигация в Google Maps

Навигацията за градския транспорт за София най-после стана възможна в картовата услуга на Google - Google Maps. В сряда компанията пусна актуализация за потребителите в България, като засега столицата е единственият град в страната ни, за който е добавена опцията. Тя работи по същия начин, по който и другите видове навигация - с автомобил, велосипед или пеша.

Услугата в София е отдавна чакана, като българската столица бе сред много малкото големи градове в Европа, в които тя бе недостъпна, тъй като от столичния градски транспорт дълго отказваха да отворят базата си данни. Градската навигация се ползва масово от туристите, за които това е най-лесният и удобен начин да се ориентират в публичния транспорт в чужда държава. Особено когато той не е добре адаптиран към туристическите нужди и липсва изчерпателна информация на английски език, какъвто е случаят в София.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

Папа Франциск идва в България

Папа Франциск е на официално посещение в България на 5 и 6 май. Освен в София той ще направи визита и в Раковски, където е съсредоточена най-голямата католическа общност в страната. Гражданите и гостите на София ще могат да присъстват на 3 основни събития. На 5 май в 13.00 ч. Светият отец ще произнесе неделната молитва "Царица небесна" на пл. "Свети Александър Невски", а в 16.45 ч. ще отслужи света литургия на пл. "Княз Александър Първи". На 6 май в 18.15 часа на пл. "Независимост" ще е събитието за мир с участието на представители на различни вероизповедания в България. В Раковски жителите и гостите на града ще могат да проследят светата литургия с първо причастие, което папа Франциск ще даде на деца в църквата "Пресвето сърце Исусово" в 11.15 часа на 6 май.

Програмата ще премине с драконовски мерки за сигурност - голяма част от центъра на столицата ще е напълно блокирана и двата дни. До всички публични събития и в София, и в Раковски достъпът ще става през контролно-пропускателни пунктове. Те ще са отворени 3 часа преди началото на събитието.

Военен парад за Гергьовден

Редом с посещението на папата движението в центъра на столицата на 6 май ще бъде усложнено и от традиционния парад на военни и военна техника по жълтите павета по повод Гергьовден - Деня на храбростта и празник на българската армия. Така в центъра на София ще "дефилират" изтребител МиГ-29, товарен самолет "Спартан", вертолети Ми 24 и "Кугър", зенитно-ракетните комплекси, танкове, бронирани автомобили, бронетранспортьори и друга техника. Първите вече тренират в небето над столицата, заради което са възможни и дори известни закъснения на полети на летище София в идните дни, обявиха от ресорното министерство.

Армията посреща празника си с хроничен недостиг на кадри и модернизация, която все още е предимно в бъдеще време.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Федералният резерв на САЩ остави основната лихва без промяна в диапазона 2.25–2.5%, като сигнализира, че през следващите месеци няма вероятност за увеличаване. Решението идва на фона на натиска от президента Доналд Тръмп за намаляване на лихвата.

Владимир Путин подписа закона, който разширява правителствения контрол върху интернета в Русия. Той изисква от доставчиците на интернет да инсталират оборудване за пренасочване на руския трафик през базирани в Русия сървъри. Поддръжниците му казват, че това е предпазна мярка, в случай че враждебно настроени страни спрат достъпа на Русия до световната мрежа. Според критиците обаче законът налага цензура и ще даде голяма власт на държавата за контрол върху информацията.

Британският министър на отбраната Гавин Уилямсън беше уволнен заради изтекла информация към медиите от тайно правителствено заседание, на което се обсъждала ролята на Huawei в изграждането на британската 5G мрежа. Според информацията Мей е дала разрешение китайската компания да изгражда само "несъществени" елементи на мрежата. Самият Уилямсън твърдо отрича да има каквато и да било роля, но според Мей разследването е "осигурило достатъчно доказателства". Мястото му ще заеме Пени Мордант, която ще е първата жена - министър на отбраната на Острова.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xali avatar :-|
    ''zms15783''
    • - 3

    Във Венецуела наистина очакваха чудо генералите да се подведат по акъла на някакъв вятърничав младеж.

    Нередност?
Нов коментар