🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Зам.-директор и петима служители на фонд "Земеделие" са задържани

Новата акция е свързана с разследването на злоупотреби с еврофондове срещу собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Един заместник-директор и още петима служители на Държавен фонд "Земеделие", сред които ръководители на дирекции във фонда, са задържани за 24 часа. Това стана ясно от изявление на зам. главния прокурор Иван Гешев, след като във вторник сутринта специализираната прокуратура започна претърсване на кабинети и домове на служители на фонда. Макар да не назова конкретно име, от описанието на Гешев става ясно, че арестуваният зам.-директор на фонда вероятно е Калоян Костадинов, отговарящ за програмата за развитие на селските райони. Предстои да се прецени дали ще се повдигнат обвинения и какви мерки за неотклонение ще бъдат наложени на шестимата задържани служители на ДФЗ.

Акцията в ДФЗ е във връзка с разследване срещу собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков за евентуално неправомерно получаване на европейски фондове. Стайков е в ареста от септември миналата година, след като бе задържан заедно със свои служители, но по други обвинения, свързани с данъчни престъпления, документни престъпления и пране на пари във връзка с алкохолния му бизнес.

Нова акция във фонд "Земеделие"

Във вторник сутринта разследващи влязоха във фонд "Земеделие" за пореден път през последните месеци, като този път поводът е разследване срещу собственика на "Винпром Карнобат" Миню Стайков и още седем души за евентуални злоупотреби с европейски средства от Програмата за развитие на селските райони и програмата за лозарство и винарство. Става въпрос за опит за неправомерно получаване на около 18 млн. лв. финансиране, припомни пред журналисти зам. главният прокурор Иван Гешев. През май различни медии съобщиха, че това се е случвало чрез роднини и близки на служители на "Винпром Карнобат", които кандидатствали за субсидии през програмата "Млад фермер", но парите отивали в полза на Стайков.

Задържаните шестима служители на фонда, сред които зам.-директор на институцията и директори на дирекции, се разследват за евентуално престъпление по служба. Пред журналисти зам. главният прокурор уточни, че става въпрос за зам.-директор, назначен наскоро на поста, който преди това е ръководил дирекция и разследването е именно за дейността му през този период. На "описанието" отговаря Калоян Костадинов, който в началото на юни зае мястото на Атидже Алиева-Вели, избрана за евродепутат от листата на ДПС. Преди това той е бил директор на дирекцията, отговаряща за договарянето и прилагането на програмата. По-късно медии написаха, че Калоян Костадинов е син на председателя на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.

Гешев съобщи още, че има данни за преки контакти между задържани служители на фонда и Стайков.

Разследването за злоупотреби с евросредства

Разследването за евентуални злоупотреби с евросредства за земеделие е третото срещу Миню Стайков. За пръв път прокуратурата съобщи за това разследване през май т.г., когато обяви, че осем души, които са свързани с "бизнес империята на "Карнобат", се разследват за злоупотреби с европейски средства от Програмата за развитие на селските райони и по схемата за конверсия на лозя от програмата за развитие на лозарството и винарството.

Тогава бяха претърсвани офиси на фирми, а бившият земеделски министър Румен Порожанов бе извикан да дава показания, тъй като евентуалните злоупотреби са станали по времето, когато е ръководил фонд "Земеделие". Във вторник Гешев съобщи, че до момента няма доказателства срещу него.