Най-големият обир в Европа

Всяка година европейските данъкоплатци губят по 50 млрд. евро заради измамите с ДДС. Кой стои зад тях и какво е решението

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Всяка година европейските данъкоплатци губят по 50 млрд. евро от измами с ДДС.
  • С откраднатите пари се финансира тероризъм и организирана престъпност.
  • По последни данни кражбите на ДДС в България са за около 400 млн. лв. годишно.

Забравете за трафика и разпространението на наркотици, проституцията, търговията с оръжие или дори злоупотребите с европейски фондове. Най-големият криминален пазар в ЕС са измамите с ДДС. Всяка година 50 млрд. евро биват отклонявани от мошеници, гангстери, банкери и дори терористи, които просто искат да им бъде възстановен данък, който никога не е бил внасян.

Неспособността на държавите членки да се споразумеят по въпросите на данъчното облагане и липсата на взаимно доверие между тях струват на данъкоплатците милиарди всяка година. Генерираните средства се вливат в организираната престъпност и дори финансират тероризма, а освен това изкривяват бизнес средата и застрашават малкия и средния бизнес.

За да освети случващите се в момента данъчни измами, германският журналистически колектив CORRECTIV започна международния проект Grand Theft Europe, като координира 35 медийни партньори от всички 28 държави - членки на ЕС, Норвегия и Швейцария. "Капитал" е българският партньор за проекта, в който са ангажирани 63 журналисти.

В стотиците хиляди страници документи, свързани с едни от най-мащабните разследвания за ДДС измами в ЕС, има и няколко случая от България:

- българин е свързан с група от заподозрени за тероризъм и разследвана за данъчни измами в Дания и трафикирала дронове за "Ислямска държава";

- осъден за една от най-големите измами с карбонови емисии е търсел връзки с българските власти, на които е разчитал, за да започне бизнес за 1 млрд. евро;

- българска банка е използвана в друга схема с измами с квоти, но този път в Италия;

- разследван за връзки с мафията финансист, заподозрян за ДДС измами, е установил бизнес в България.

Кой стои зад тези измами

Схемите се появяват още с въвеждането на системата за ДДС през 1993 година и са добре известни на разследващите. "Започна с хранителни стоки като лук и картофи", казва в интервю за Grand theft Europe Педро Фелицио, ръководител на звеното за икономически престъпления в Европол, което координира операциите за противодействие на ДДС измамите на ниво ЕС.

След това преминават на скъпи стоки като луксозни автомобили и електроника - мобилни телефони, части за компютри.

След 2010 г. схемите се прехвърлят от стоки към нематериални активи - предплатени карти за разговори, облачни услуги, и разбира се, квотите за парникови емисии.

Последно ДДС измамите застигат и търговията със зелени сертификати (гаранции за произход, чийто годишен пазар в Европа възлиза на 500 млн. евро).

Според последни изчисления на Европол общият криминален пазар в ЕС генерира приходи от 110 милиарда на година, като от тях ДДС измамите съставляват половината от този обем.

Структурата на групите, които се занимават с тези измами, е пирамидална, като на върха най-често стои инвеститор, който отделя ресурс, за да я задвижи. Той може да е типичен представител на белите якички, но може и да е терорист.

"Италианската мафия беше замесена в измамите с въглеродните квоти и VoIP. Има и терористи. Знаем, че когато Осама бин Ладен е трябвало да събере повече пари, се е включил в това", коментира за Grand theft Europe проф. Ричард Айнсоурт, преподавател по данъчно право в Бостънския университет.

Индиректни, но в същото време убедителни доказателства за това, че хора, занимаващи се с данъчни измами, са свързани с тероризъм, изплуват и при разследвания в Дания и Испания.

Според Педро Фелицио основните играчи в този бизнес са известни на правоохранителните институции, като дава пример за с френско-израелски и британско-пакистански групи, които са активни от десетилетия, както и различните подразделения на италианската мафия. По думите му тези групи представляват едва 2% от всички занимаващи се с ДДС измами, но успяват да генерират 80% от приходите от тази дейност.

България: не чак такъв проблем

Последната информация, която НАП желае да сподели публично, е от 2014 г. и според нея общата щета от ДДС измами възлиза на 400 млн. лв. годишно, като през 2008 г. тя е била двойно по-голяма.

Според оценка на Центъра за изследване на демокрацията щетите от организирани ДДС измами са паднали до 250-300 млн. лв., което ги доближава с доходите от сводничество.

По данни на главна дирекция "Данъчен и митнически съюз" на ЕК общият VAT GAP (несъбран ДДС, т.е. организирани и неорганизирани данъчни измами) за 2016 г. в България е 1.35 млрд. лв., което показва, че организираните ДДС измами заемат сравнително малък дял.

Според говорителя на НАП Росен Бъчваров най-често измамите стават при сделки с Румъния и Гърция. Това е причината България да сключи двустранни споразумения с двете държави за обмен на информация в реално време. Такива има още с Унгария, Латвия и Литва.

Анализ на "Капитал" на съдебните решения по наказателни дела, свързани с ДДС измами от този вид, показа, че най-често става дума за вътрешнообщностни доставки с Румъния, Гърция и Словения.

В общата щета от 400 млн. лв. обаче влизат и всички организирани измами, а не само въртележките. Според Тихомир Безлов най-голям дял има т.нар. чистене на ДДС, което изкривява цели сектори в икономиката като доставката на хранителни продукти.

Той разделя основните играчи на два типа - олигарси и професионални ДДС-ари.

Тихомир Безлов е на мнение, че по отношение на международните измами България е в роля, сходна с тази на хероиновия трафик - на логистик, а участието на български компании в международни схеми е по-скоро изолирано. От големите разследвания за ДДС измами на ниво ЕС, с които "Капитал" се запозна, тази констатация се потвърждава.

Българската Инвестбанк се появява в италианското разследване от 2010 г. за ДДС измами от търговия с въглеродни емисии за 1.4 млрд. евро, като разследващите обръщат специално внимание на това, че италиански граждани са идвали специално в София, за да открият сметки в банката, през която впоследствие са минавали част от транзакциите. Между другото въпросното разследване започва след операция на американски и британски военни срещу талибаните в Афганистан и Пакистан, при която в пещера са открити документи, насочили разследващите към схемата.

В друг случай (италианска схема за измами) в България се регистрират компании, които са по веригата от сделки, но в крайна сметка не ощетяват българския бюджет.

В историята с измамата с парникови квоти, в която са замесени служители на Deutsche bank, името на страната е замесено в контекста на потенциален корупционен контекст.

Решението: всеки поотделно или всички заедно

Най-ефективни мерки срещу ДДС измамите към този момент са на тези, които се взимат на национално ниво, те обаче често вървят след събитията. Това обаче кара престъпниците просто да се преместят в друга държава.

Проф. Ричард Айнсоурт, преподавател по данъчно право в Бостънския университет, посочва, че една от основните грешки на хората, които се опитват да се противопоставят на ДДС измамите, е, че действат като археолози, които гледат само назад във времето, анализират го и се опитват да приложат тези знания, като междувременно измамниците са сменили схемата, която използват.

Според него решението е тези, които взимат решенията, да започнат да мислят като престъпниците, за да предприемат изпреварващи мерки. "Трябва да го направиш както аз го правя, когато чета вестници. Така веднъж си казах - ако бях престъпник, къде щях да отида - във VoIP комуникацията. Два месеца по-късно италианците откриха, че тази технология вече се използва за измами."

Другото решение, доколкото системата е обща, е въпросът да бъде решен на ниво ЕС, където се разглежда от години. Там обаче съществуват същите спънки, които виждаме в полицейското сътрудничество - липсата на доверие между отделните държави и различният подход, който всяка от тях има.

На въпрос колко пъти ЕК се е опитвала да реши проблема проф. Айнсоурт отговаря веднага: "14 опита. Писал съм върху всеки един от тях. Нито един от тях не е успешен."

След първите публикации по съвместното разследване Grand theft Europe Европейската комисия и различни евродепутати показаха интерес към темата, споделяйки ги в социалните мрежи.

Данъчните измами трябва да са един от основните приоритети на европейската прокуратура, която ще има мандат да разследва международни ДДС измами за над 10 млн. евро. И това щеше да е добра новина ако държави, имащи пряко отношение към тези престъпления (като Унгария, Полша, Дания) решиха да не са част от новата структура. А от това разделение, в крайна сметка ще спечелят престъпниците. По 50 млрд. евро на година.

Въпроси и отговори

Как работят каруселните измами с ДДС?

Най-просто казано, схемата се състои в това, че измамниците претендират за възстановяване на данък добавена стойност (ДДС) от държавата, който не им се дължи.

Ако германска компания купува стоки от друга държава членка, тогава не плаща ДДС, но ако продава на друга германска компания в страната, тогава трябва да плати 19% ДДС. Тя обаче не го прави, а докато данъчните се усетят за измамата, фирмата вече не съществува, а парите са пренасочени, затова тази фирма се нарича "изчезнал търговец". Търговецът в края на веригата на доставките препродава стоките обратно в друга европейска държава и иска от данъчните да му бъде възстановен ДДС. Между този търговец и "изчезналия търговец" стоят произволен брой посредници, които осигуряват буфер за укриване на измамата.

Измамниците използват предимно скъпи стоки - като мобилни телефони или луксозни автомобили, или виртуални стоки, които могат да бъдат търгувани без транспортни и складови разходи, като например сертификати за парникови емисии.

Какви са щетите?

Европейската комисия оценява годишните загуби на 50 млрд. евро. В Германия, най-голямата икономика в Европа, оценките варират от 5 до 15 млрд. евро годишно. В България последната публична оценка възлиза на 200 млн. евро.

Може ли парите да бъдат възстановени?

Само малка част от загубите се възстановяват. Преследването на измамите с ДДС отнема години и най-често засяга най-ниското ниво. Основните играчи бързо преместват незаконните си печалби в офшорни сметки в данъчните убежища, където парите са извън обсега на европейското законодателство.

Какво може да се направи на равнище ЕС?

Някои експерти твърдят, че само една обща ставка на ДДС в ЕС ще спре измамите. Това обаче ще превърне съюза във федерална държава с единно данъчно законодателство и би представлявало радикална промяна, за която няма политически консенсус. Измамите могат да бъдат намалени до известна степен и от отделните държави, ако прилагат т.нар. обратно начисляване на ДДС.

Какво правят отделните държави за справяне с измамите?

Германия прилага специални мерки за борба с измамите с ДДС, тъй като данъкът се събира от 16-те провинции, чиито данъчни служби и прокурори не са склонни да си сътрудничат. Германия също не желае да се присъедини към общоевропейски инициативи за споделяне на повече данни между държавите в ЕС заради опасенията, че това би могло да застраши тайните й в данъчното облагане.

Великобритания постигна значителен успех с агресивно преследване на измамите с ДДС. Там например измамниците могат да получат доживотни присъди, а данъчните следователи разполагат с широки правомощия. Естония, както и България въведоха електронен мониторинг на търговията с горива в реално време - сектор, в който в миналото е бил особено засегнат от ДДС измами. От януари 2019 г. Италия направи електронното фактуриране задължително, което позволява на данъчните служители да наблюдават търговията в реално време. В България в редица рискови сектори е въведено т.нар. обратно начисляване, а освен това има двустранни споразумения с най-рисковите държави - Гърция, Румъния, Унгария, Латвия и Литва.
6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    vstoykov2 avatar :-|
    Валентин
    • - 7
    • + 2

    Прочетох само началото на статията, но мога да предположа какво "решение" ще измислят нашите господари.

    Според теориите на конспирацията нарочно са проектирали системата за да има злоупотреби за да може после да предложат решение - да се въведе общоевропейско данъчно облагане - ДДС-то да влиза директно в европейския бюджет и от там да се разпределя по държави.

    Увеличаването на властта на евробюрокрацията е сериозна заплаха за европейските граждани.

    Можем да спасим Европейския съюз от кризата, до която води генерирането на законодателен спам в особено големи размери като се ликвидира ЕС и се изгради наново (като договор за свободна търговия и липса на субсидии и пречки пред свободното движение на хора).

    Нередност?
  • 2
    qvd50491823 avatar :-P
    Костадин Иванов
    • + 4

    Нали това можеше да се случи само в България?

    Нередност?
  • 3
    deaf avatar :-|
    deaf
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#1] от "Валентин":

    Увеличава се властта на Германия в ЕС. Евробюрократите са слуги на Германия. В случая на Меркел.

    Нередност?
  • 4
    coffee.bean avatar :-|
    coffee.bean
    • - 2
    • + 4

    Направи ми впечатление едно изречение: "Всяка година 50 млрд. евро биват отклонявани от мошеници, гангстери, банкери и дори терористи".
    Явно банкерите вече ги слагаме в кюпа със гангстери и терористи !???

    Нередност?
  • 6
    vstoykov2 avatar :-|
    Валентин
    • - 1

    Според конспиролозите системата за ДДС е нарочно проектирана така, за да може "наши" хора да злоупотребяват с нея.

    Един вид допълнение към европрограмите за строеж на къщи за гости.

    Проблемът може лесно да се реши - продажбата на стоки, които се изнасят за дадена държава да се облагат с ДДС при продажбата със ставката на държавата, в която се внася и съответната НАП да прехвърля платеното ДДС на другата НАП.

    Друг начин да се реши проблема - премахване на облагането с ДДС в целия ЕС. Приходите за държавите ще се събират чрез другите видове данъци.

    Защо не го правят?

    Нередност?
Нов коментар