🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лозан Панов: Изборът на главен прокурор е предопределен от политическата квота във ВСС

Проблемът опира до реформа във ВСС и промяна в конституцията, която да извади прокуратурата от съдебната власт, смята председателят на ВКС

Лозан Панов благодари на президента за поканата да се обсъдят процедурата и правомощията на следващия главен прокурор. За разлика от Сотир Цацаров председателят на ВКС смята, че инициативата е "навременна"
Лозан Панов благодари на президента за поканата да се обсъдят процедурата и правомощията на следващия главен прокурор. За разлика от Сотир Цацаров председателят на ВКС смята, че инициативата е "навременна"
Лозан Панов благодари на президента за поканата да се обсъдят процедурата и правомощията на следващия главен прокурор. За разлика от Сотир Цацаров председателят на ВКС смята, че инициативата е "навременна"    ©  Надежда Чипева
Лозан Панов благодари на президента за поканата да се обсъдят процедурата и правомощията на следващия главен прокурор. За разлика от Сотир Цацаров председателят на ВКС смята, че инициативата е "навременна"    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Разговорите за процедурата, номинациите и правомощията на следващия главен прокурор, които президентът Румен Радев инициира, стигнаха до предложения за сериозни промени в конституцията. Във вторник държавният глава се срещна с председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, след като в понеделник се видя с действащия главен прокурор Сотир Цацаров.

На излизане от "Дондуков" 2 Панов обясни, че е повторил идеята си за промяна в конституцията, която да извади прокуратурата от съдебната власт и да промени правомощията й. "Главният прокурор сега има монопол да повдигне на когото си поиска за каквото си поиска обвинения. Липсата на контрол го прави най-силната политическа личност", каза председателят на ВКС. Той e посочил на Румен Радев конкретни предложения и примери, а пред журналистите само отбеляза, че в много държави министърът на правосъдието е отговорен и за прокуратурата, което не я прави политизирана. "От някои нейни действия сега личи, че тя обслужва управляващите", коментира Панов по повод българската прокуратура.

За разлика от Цацаров той оцени инициативата на Румен Радев за обсъждане на темата за новия главен прокурор като навременна и благодари за поканата за разговор. Но в същото време беше скептичен, че това ще промени нещо без реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС). "При нереформиран ВСС как ще се проведе изборът на главен прокурор е предопределена тема. Сега има доминация на политическата квота в него", обясни Панов.

За него смисълът на тези срещи е да покаже, че темата е важна за президента. Освен това председателят на ВКС припомни изказване на Бойко Борисов преди време, че реформите ще започнат след Сотир Цацаров.

На въпрос за подготвяните промени в Закона за съдебната власт за статута, разследването и предсрочното прекратяване на мандата на тримата големи, който вчера бе лансиран и от главния прокурор Сотир Цацаров (като изненада, подготвяна от министър Данаил Кирилов), Лозан Панов повтори тезата, че е неправилно да се "пакетират" в едно главният прокурор и председателите на върховните съдилища. Той не се съгласи с тезата, изказана от Цацаров, че по същия начин както в досъдебната фаза има влияние на главния прокурор върху прокурорите, така и в съдебната фаза "пирамидата е същата, само че по отношение на шефовете на върховните съдилища". Съдиите нямат началници, каза Панов и даде пример, че не само беше съден, но и осъден по делото за имуществената му декларация.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 5

    Нищо лично към авторката, защото съм я почнал от вчера, ама формулировката, която е използвала: "действащия главен прокурор" е неточна и е оправдана единствено и само, ако междувременно има избран нов гл.прокурор и досегашният продължава да изпълнява задълженията си до полагане на клетва и встъпване в длъжност на новоизбрания. Така се и наричат докато са двамата: "действащият" и "новоизбраният".

    Това откъм терминологичната чистота.

    Откъм другото - по обед абсолютно същото инфо с друг словоред го казаха и по телевизора. Какъв е смисълът в Капитал поголовно да се преразказват стари новини? На Иван Вазов това коментар, анализ, интервю, разследване говорят ли ви нещо?

    Не мога да повярвам, че ще оставите изключително удобно вдигнатата от Лозан Панов топка да се изтъркаля в аут! Какви журналисти сте?!

    Съдията е благодатен събеседник. При това е интелигентен за трима и сам ще ви направи евентуалното интервю по най-елегантния начин: ще каже всичко, което иска, без да подлага под удари себе си. Просто му дайте трибуна!
    Или тук тънките сметки на кръга Капитал бастисват медията Капитал?

    Натрапва ми се една аналогия: както отвратителните политически практики постепенно отвратиха хората и ги направиха апатични към политиката и скептични, че нещо може да се промени към по-добро, така и скопената българска "журналистика" омърси читателите си и ги разгони. Няма журналисти има преписвачи.

    Потресаващо е докъде докарахте Капитал: до пример за безпомощност.

    Нередност?
  • 2
    ahj21578679 avatar :-|
    ahj21578679

    Цветан Василев проговори и за Борисов, и за Пеевски и комшутата:
    http://glasove.com/categories/novini/news/yavor1

    Нередност?
Нов коментар