НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

България се движи назад относно правата на ЛГБТИ общността

За пръв път от 10 години правната среда за ЛГБТИ в Европа се влошава, показва проучването на Ilga Eurоpe, представено в навечерието на Международния ден за борба с хомофобията - 17 май

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

За организацията и изследването

ILGA Европа е международна неправителствена организация със седалище в Брюксел, в която членуват 490 сдружения от 45 европейски държави. Тя работи в сътрудничество с ЕС, Съвета на Европа, ОССЕ и други институции по отношение спазването на човешките права на ЛГБТИ хората. Индексът Rainbow Europe се изготвя вече 10 години, като анализира близо 70 законодателни практики (или липсата им) в общо 6 категории: Равенство и липса на дискриминация; Семейно законодателство; Защита от престъпления и реч на омраза; Място в гражданското общество; Правно признаване на пола и телесната неприкосновеност; Право на убежище.

За пръв път от 10 години се отчита значително влошаване на правната среда за ЛГБТИ общността в Европа, показва последният доклад на международната неправителствена организация ILGA - Европа, представен в навечерието на днешния Международен ден за борба с хомофобията - 17 май. Ежегодното изследване на организацията традиционно се представя под формата на карта, наречена Rainbow Europе.

България заедно с други страни от Източна Европа като Полша и Унгария е сред държавите, в които през последната година на практика са били отнети права от ЛГБТИ общността. Страната ни заема 37-о място сред общо 49 държави от Европа, като покрива само 20% от правните стандарти за защита и равенство на общностите с нехетеросексуална ориентация. Този резултат е с 4% по-нисък от миналата година и страната ни на практика минава в по-долна група, в която са още Литва, Украйна, Румъния и Италия.

Влошаване, особено в Източна Европа

За пръв път в десетгодишната история на Индекса много страни в Европа се движат назад, отчита класацията. Изчезват съществуващи доскоро закони и политики: Полша например вече не предоставя достъп до медицински подпомагано възпроизвеждане за самотни жени, докато България премахна всички административни и правни процедури за промяна на името или пола в официалните документи за трансполови хора. Сърбия и Косово пък не подновиха своите стратегии за действия по постигане на равенство в обществото, се казва в анализа на изследването.

Освен това България, Унгария и Турция падат допълнително в класацията и по друг показател - през последната година техните правителства не спазват основните граждански и политически права като свободата на събиранията, свободата на сдружаване и защитата на защитниците на правата на човека. Резултатът е все по-опасна и неустойчива среда за ЛГБТИ организациите и защитниците на правата на човека във все по-голям брой страни.

Класацията

Скандинавските страни и Западна Европа без изненада са добрите примери на континента и заемат най-високите места в класацията. Индексът всъщност се води от Малта, следвана от Белгия, Люксембург, Финландия, Дания. В десетката са и Португалия, Франция, Великобритания и Швеция.

В дъното също без изненада са Азербайджан, Турция, Армения, Русия, които покриват едва между 3 и 10% от правните стандарти.

Равенството не е даденост

"Още миналата година предупредихме за опасността от това да приемаме, че равенството е постижение, което не може да регресира, а тази година виждаме конкретни доказателства, че това се случва във все повече страни. Няма повече време за губене", каза изпълнителният директор на ILGA - Европа, Евелин Паради. "В сегашната все по-поляризирана социална и политическа обстановка законите и държавните политики често са последните защитни линии на ЛГБТИ общностите. Ето защо се нуждаем от национални и европейски ръководители, които да удвоят усилията си за осигуряване на равенство в закона и на практика", добави тя.

Как изглежда ситуацията в България

В доклада си за отминалата година ILGA - Европа, описва влошаваща се ситуация в България, която и без това е сред страните в ЕС със сериозни липси в законодателството, касаещо ЛГБТИ хората (виж карето).

Организацията посочва набиращото сила през последната година "антиджендър" движение след истерията около Истанбулската конвенция, което сериозно затруднява образователните инициативи. Като пример са посочени скандалите, след които училища спряха проекти за сексуално образование, както и случаи, в които ЛГБТИ организации вече не са допускани да работят по образователни проекти в училища.

Като позитивен момент е посоченo намерението на правителството за ратифициране на въпросната Истанбулска конвенция, но последвалите събития разкриват огромните предразсъдъци и страхове в обществото спрямо ЛГБТИ хората, както и притеснителна готовност тези страхове да бъдат използвани и манипулирани за политически цели.

През отминалата година е премахната една от позитивните практики в областта, засягаща правно признаване на пола и телесната неприкосновеност - отменени са административни и правни процедури за промяна на името или пола в официалните документи за трансполови хора, се казва в доклада.

Същевременно е отбелязано и положителното съдебно решение на Административен съд - София-град от края на юни м.г., с което се разрешава пребиваване в страната на френско-австралийска гей-двойка, сключила граждански брак в друга държава от ЕС. Това е първото подобно решение у нас в пълно съзвучие с практиката на Съда на ЕС (СЕС), който малко преди това се произнесе по идентичен случай по дело срещу Румъния - "Коман". В решението на СЕС се приема, че страните от ЕС трябва да спазват правото на пребиваване на еднополови двойки, сключили законен брак в друга държава, които искат да живеят заедно на тяхна територия. "За съжаление миграционните власти по-късно блокираха решението. Делото е висящо пред Върховния административен съд", пише в доклада.

Добрите практики, посочени в документа, идват изцяло от страна на гражданското общество - обединението на ЛГБТИ сдружения, продължаващото провеждане на "София прайд" и т.н.

България и липсващите закони за ЛГБТИ общността

България е една от малкото страни в Европейския съюз, в която има огромни дупки в законодателството, засягащо ЛГБТИ общността.

Изцяло липсващо е законодателството, засягащо семейните права: не е възможно осиновяване от страна на еднополови двойки, не са възможни брачни съюзи или фактическо съжителство и т.н.

В Наказателния кодекс има сериозни пропуски по отношение на защитата на ЛГБТИ общността, като емблематичен пример в това отношение са престъпленията от омраза, където признакът сексуална ориентация липсва в текстовете за този тип престъпления. На хартия съществува защита при реч на омразата, но на практика тя почти не се прилага. Агресивно говорене срещу сексуалните малцинства си позволяват открито дори политици.

Липсва цялостно законодателство за правно признаване на пола и телесната неприкосновеност. Липсва законодателство, което да урежда правото на политическо убежище за ЛГБТИ хора.

Единствено в категориите за защита от дискриминация и за гражданските права страната ни покрива частично някои стандарти, но реално това остава предимно само на хартия и представители на ЛГБТИ обществото на практика не срещат съдействие от институциите в задоволителна степен.

Целият доклад за България може да се види тук.
23 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 13
    • + 6

    Страхотно.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 8
    • + 22

    Някой хетеросрамежливец го е досрамяло да си напише името ли?
    Разбирам го напълно...

    Хомосексуализмът докъм края на 70-те години на м. се определяше от водещата национална психиатрична асоциация - американската - като психично заболяване. Така смятаха психиатрите и в останалия свят. След това бавно и постепенно американската асоциация бе превзета от ... абе, от привърженици на еднополовата любов. Първата им грижа бе хомосексуалността да изчезне от списъка с психичните заболявания. Постепенно тая тенденция взе да се шири в протестантските и по-малко в католическите общества. И намираше решителен отпор във всички останали: православни, мюсюлмански, хиндуистки, будистки и пр. общества. Което ясно се вижда от горната шарена карта.

    Защо не покажат как са оцветени Китай, Япония, Саудитска, Египет, Индия, Индонезия, Бразилия? Сигурно 7/8 от населението по света нямат тая нагласа, каквато ни се налага.

    Друг е въпросът: защо ни се налага?



    Нередност?
  • 4
    izt21595181 avatar :-|
    izt21595181
    • - 10
    • + 10

    20% е тревожно много, да се свали под 10%!

    Нередност?
  • 5
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • - 18
    • + 7

    Живеем в държава, в която правата на всички се движат назад. Дори и правата на тези "хетеросексуалисти", "пазители на традиционните ценности", побързали да се изсер@т под статията със своите "експертни" мнения по всякакви медицински, политически, финансови, социални, културни и технически въпроси. Всички реват вкупом срещу "Гейропата", но реалният живот (извън интернет) е съвсем различен - всички мечтаят да живеят в тази същата Европа (а не в Москва например), защото всички знаят, че свободата на хората в Европа е гарантирана с права. А свободните хора са щастливи хора.

    Нередност?
  • 6
    owen avatar :-|
    owen
    • - 18
    • + 5

    До коментар [#3] от "D-r D":

    ами идете живейте или пратете децата си да учат/да живеят в саудитска арабаия, египет и другите видни държави изброени от вас.

    никой не ви/ни налага нищо. тези хора трябва да са равни. но е добре, ако искате да сме част, да спрем да разсъждаваме първобитно.

    Нередност?
  • 7
    owen avatar :-|
    owen
    • - 16
    • + 2

    До коментар [#1] от "ironhorse":

    така е, търсете медицинска помощ, спешно във вашия случай.

    Нередност?
  • 8
    selofia avatar :-P
    Селофия
    • - 5
    • + 15

    Някои хора може би са заченати анално.. някак си са такива задници, че продължават да ни навират половите си органи по медиите...
    Всеки може да прави каквото си иска в кревата, но защо е нужно да го тръби и демонстрира? Могат ли да си съжителстват–могат,, завещания могат ли да правят? могат. Чавета могат ли да възпитават? Могат.

    И каква е причината ИЛДА да не защитава правата на ... геронтофилите, педофилите, зоофилите, некрофилите ? Те също са... хм...джендъри?

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-P
    D-r D
    • - 4
    • + 10

    Шах! Венецуелки гейове протестират в Каракас срещу политиката на САЩ към страната им. Е, как да не ги обикне човек!

    Нередност?
  • 10
    eal1558241528610567 avatar :-|
    Никола Бонев
    • - 6
    • + 9

    Чудесна новина! Не може да се роят права на някакви малцинства, в ущърб и за сметка на мнозинството. Още повече, когато се рекламират страшни душевни болести и страдания. Либераската идеология отива към залез. Бог да пази България.

    Нередност?
Нов коментар