Черна гора легализира съвместното съжителство за еднополови двойки

В стремежа си към членство в ЕС страната става първата на Балканите и първата в Европа извън съюза, която приема законодателство за правата на гей двойки

Черна гора стана първата европейска страна извън ЕС, която легализира еднополовите граждански партньорства и вече законно ще припознава гей двойки, съобщават местните медии. В сряда законът бе одобрен окончателно в 81-местния парламент, като получи 42 гласа от управляващото мнозинство, докато опозицията бе против. Това е втори опит (този път успешен) за приемане на закона, след като първия път той бе отхвърлен - през юли 2019 г., припомня Бианка Марович, директор в Министерството на човешките права и правата на малцинствата, пред Reuters. Така Черна гора става 32-ата страна в Организацията на обединените нации, която признава някаква форма на гражданско партньорство за еднополови двойки.

Стъпката на малката държава бе изненадваща дори за самите местни LGBT+ активисти*, които споделят, че не са очаквали такова законодателство да мине в страна от традиционно консервативния и дори враждебен на тема LGBT права Балкански регион. Решението е очевидно политически мотивирано, тъй като Черна гора е в преговори за присъединяване към Европейския съюз. Това личи и от думите на лидерите на страната, които приветстваха решението като потвърждаващо "европейските ценности". "Страхотна стъпка в правилната посока за обществото, неговата демократична зрялост и интеграционни процеси", написа премиерът Душко Маркович в Twitter. Президентът Мило Джуканович пък написа, че Черна гора "е една крачка по-близо до присъединяването към най-развитите световни демокрации. Родени свободни и равни по достойнство и права!"

Желанието да се приеме сравнително прогресивното законодателство като още една крачка към ЕС надделя над съпротивата и кампаниите на твърдата и влиятелна сръбска православна църква в Черна гора, консервативните опозиционни партии и проруския фронт. Всички те застъпват тезата, че законът ще разруши традиционния семеен живот и християнските ценности в Черна гора.

Черногорската организация " LGBTI Форум" нарече приетото законодателство историческа крачка в борбата за правата на човека в страната, но редом с това местните активисти не си правят илюзии, че няма да предстоят проблеми. Според Джон Барак от "LGBTIQ Социален Център" в страната предизвикателство ще е правилното прилагане на закона.

Като начало той няма да влезе в сила веднага, а след година - след финализиране на регламентите и обучението на правителствените чиновници. Отделно трябва да бъде разработен и план за действие за LGBT+ правата за периода 2019-2023 г., който ще включва предложения като антидискриминационно обучение за полицейски и здравни работници.

Редом с това работата по изграждане на толерантност в самото общество ще е дълга и трудна, като според проучвания между 60 и 70% от гражданите в Черна гора смятат хомосексуалността за болест.

Въпреки предизвикателствата решението се смята за огромен пробив за LGBT+ активизма на Балканите. То извежда страната в топ 10 на европейските държави с най-прогресивно законодателство по отношение на LGBT+ правата според класацията на ILGA Europe - международна неправителствена организация, базирана в Брюксел, която обединява стотици LGBT+ сдружения в Европа (виж картата за правата на LGBT+ общността в Европа за 2020 г.).

Гражданските съюзи и регистрираните партньорства между еднополови, но също и между разнополови двойки се считат за почти равностойни или сравними с брака в много страни от ЕС, тъй като те до голяма степен уреждат правния статут на двойката - например дават право на обща собственост, облекчени режими на разпореждане с нея, право над собствеността, придобита по време на съжителството, право на издръжка, право на болнични посещения на партньора и пр.

Подобно законодателство "замалко" щеше да приеме и България през 2009 г., като предложения за уреждане на съвместното съжителство, независимо от пола на двойката, имаше в проекта за нов Семеен кодекс. След натиск от религиозни, консервативни и други организации за "защита на християнските ценности" и "традиционното семейство" тези промени бяха оттеглени, включително предложението за въвеждане на нов институт на фактическото съпружеско съжителство за хетеросексуални двойки отпадна при гласуването в парламента.

Така България остана една от малкото държави в Европа, която няма в семейния си закон правна регламентация на фактическото съпружеско съжителство изобщо.

По отношение на правната среда за LGBT+ общността пък страната ни заема 36-о място сред общо 49 държави от Европа, като покрива само 20% от правните стандарти за защита и равенство на общностите с нехетеросексуална ориентация (виж картата).

* Акронимът LGBT е съкратено от лесбийки, гей, бисексуални и трансджендър хора, а плюсът включва и други форми на сексуално и полово самоопределяне извън традиционните норми като куиър, интерсекс, асексуалност и др.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 6

    Ние в България искаме само парите на ЕС. По друго не искаме да приличаме на Европа и нямаме нищо против да живеем в кочина от задунайско-губерен тип. Черна Гора обаче изпраща друг сигнал към света.

    Нередност?
Нов коментар