ЦИК санкционира вестник на Пеевски заради мръсна кампания

ДПС продължи с провокаците, като публикува снимка на Мустафа Карадайъ с "книгата", която беше разпространена с в. "Телеграф"

Ден преди да излезе решението на ЦИК, пресцентърът на ДПС разпространи снимка от предизборна среща на Делян Пеевски и председателя на движението Мустафа Карадайъ, който държи в ръцете си спорната книга
Ден преди да излезе решението на ЦИК, пресцентърът на ДПС разпространи снимка от предизборна среща на Делян Пеевски и председателя на движението Мустафа Карадайъ, който държи в ръцете си спорната книга
Ден преди да излезе решението на ЦИК, пресцентърът на ДПС разпространи снимка от предизборна среща на Делян Пеевски и председателя на движението Мустафа Карадайъ, който държи в ръцете си спорната книга    ©  Пресцентър на ДПС
Ден преди да излезе решението на ЦИК, пресцентърът на ДПС разпространи снимка от предизборна среща на Делян Пеевски и председателя на движението Мустафа Карадайъ, който държи в ръцете си спорната книга    ©  Пресцентър на ДПС
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще санкционира вестника на народния представител от ДПС и кандидат за евродепутат Делян Пеевски "Телеграф" за разпространението на материали, които накърняват доброто име на кандидатите. Решението беше взето в събота, броени часове преди началото на изборния ден.

Повод за реакцията на ЦИК беше сигнал от "Демократична България" заради книга притурка, която се разпространяваше безплатно с в. "Телеграф" в броя от 24 май. Тя е провокация към мемоарите на бившия премиер и лидер на ДСБ Иван Костов "Свидетелства на прехода 1989-1999 г.", които излязоха в края на март. Контракнигата на "Телеграф" е озаглавена "Оригиналът Иван Костов. Истината за прехода 1989-2019" с подзаглавие "Лъжата" и в нея според ЦИК има и обидни квалификации към водача на листата за евродепутати на коалицията "Демократична България" Радан Кънев и съпредседателя на обединението Христо Иванов.

В сигнала на "Демократична България" се посочва, че издателят на книгата "Телеграф медиа" ЕООД и свързаният с него и упражняващ контрол върху собствеността кандидат за евродепутат Делян Пеевски са нарушили правилата за водене на предизборната кампания. От "Демократична България" настояваха още ЦИК да установи нарушения на Изборния кодекс, свързани със забраната за публикуване на анонимни материали в предизборната кампания, както и да се забрани разпространението на книгата.

ЦИК: Притурката накърнява добрите нрави

В решението си ЦИК посочва, че книгата не представлява агитационен материал, защото не съдържа конкретни призиви за подкрепа или неподкрепа на даден кандидат, партия или коалиция, но приема, че в притурката на в. "Телеграф" се съдържат материали, които накърняват добрите нрави по отношение на "Демократична България" и доброто име на водача на листата на обединението за евроизборите Радан Кънев, както и на съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов.

"В понятието "добрите нрави" попадат тези правила и норми, които бранят принципи и ценности, чието зачитане е в интерес на обществените отношения като цяло. В притурката със заглавие "ОРИГИНАЛЪТ Иван Костов ИСТИНАТА за прехода 1989 – 2019" и подзаглавие "ЛЪЖАТА" се нарушават правата на коалицията, тъй като по този начин се правят негативни внушения относно коалицията, което е недопустимо в условията на предизборна кампания", се казва в решението на ЦИК. "Видно от съдържанието на притурката (книгата) е, че в отделни нейни части се коментират лица – кандидат за член на Европейския парламент и представляващия коалицията Христо Иванов. С коментарите се цели да се направят внушения в тяхна вреда по начин, който е недопустим в условията на предизборна кампания", казват от избирателната комисия.

От решението на ЦИК не става ясно каква ще е санкцията за в."Телеграф". Това ще определи председателят на комисията, който трябва да състави акт за установеното нарушение на управителя на "Телеграф медиа" ЕООД.

Острите реакции срещу "фалшификата" на Пеевски

Сигналът на "Демократична България" беше подаден в ЦИК в деня, в който притурката излезе с в. "Телеграф" - 24 май.

Същия ден остро реагира и Захари Карабашлиев, главен редактор на издателството, което издаде книгата на Иван Костов, "Сиела". "Съжалявам, че в навечерието на 24-ти май, но... Разбирам, че утре сутрин във вестник собственост на Делян Пеевски излиза безплатна книга-сурогат, която копира корицата на законно издадена книга с авторско съдържание (Иван Костов), с авторска корица на художника Дамян Дамянов, с достойно заплатен труд на редактори, коректори, печатници и т.н... На корицата на този кафяв продукт виждаме как книгата на "Сиела" е зачеркната с червен Х. Това е най-безочливия акт на издателски вандализъм, който съм виждал. Погазване на всякакъв вид авторство, професионална етика и въобще човешка почтеност. Та, с такива хора, се налага да споделяме най-светлия български празник 24-ти май", написа той в профила си във фейсбук.

ДПС продължи с провокациите

На фона на острите реакции срещу очевидната провокация на изданието на Пеевски от пресцентъра на ДПС отговориха с нова. На страницата си в социалната мрежа те разпространиха снимка на формалния лидер на ДПС Мустафа Карадайъ и кандидата за евродепутат Пеевски от предизборна среща в община Белица, на която Карадайъ държи в ръката си въпросната притурка. Това беше втората поява в предизборната кампания на поставения на второ място в листата на ДПС Пеевски. Ден преди това младежката организация разпространи негови снимки от предизборни мероприятия в три велинградски села. "Мнозина искаха да се докоснат и снимат с един от най-влиятелните хора в държавата, утвърден политик, човек истински обичан и уважаван от своите избиратели", написа тогава сайт с местни новини.

Откакто е депутат, Пеевски има само един работен ден в парламента - при неговото конституиране, когато положи клетва като народен представител. Той не се появи и при официалното обявяване на листата с кандидатите на движението за евродепутати. Снимките в края на предизборната кампания са от двата региона, където Пеевски водеше листата на ДПС за парламентарните избори - Пазарджишки и Благоевградски.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • + 9

    Пеевски ce e paзплул нa снимкатa катo гocпoдap нa тeзи oкoлo нeгo. Карадайъ с кaфяватa "книга" e кaтo ceвepнoкopeйcки paботник дo вoждa cи. Kлeтa мaйкa България.

    Нередност?
  • 2
    practic avatar :-|
    Практик от София
    • + 4

    Погледнеш към сергията - на Пеевски вестник.
    Включиш телевизора и се вгледаш - обесник на Пеевски.
    Уволнят те за една попържня и постфактум ти стане известно, че го е направил Пеевски наместник.
    Минеш покрай гетото и виждаш как изпращат с дълбоки поклони предизборен калесник на Пеевски.
    За народа - боб чорба, а за Пеевски - месник.

    Е, да, не ви казвам нищо ново, нали ?
    Но ви питам, дами и господа, може ли човек в здрав ум и разум да смята Тримата шишковци за истинските и единствени разпоредители на неголямата, ала и не толкова малка територия от 111 хиляди квадратни километра ?
    И ако те са подвластни на могъщи, задкулисни господари,
    то кои ли са те ? Как мислите ? И зарежете всякакви фантасмагорични теории на конспирацията и освободено познайте правилния отговор. От първия път.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-?
    Георги Георгиев

    Много проценти почнаха да взимат нещо...

    Нередност?
Нов коментар