Пеевски ще ликвидира "Телеграф медиа", което доскоро издаваше вестниците му

Преместването към "Вестник Телеграф" ще обезсмисли всички стари дела за клевети

Делян Пеевски    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Маркетинг и реклама Маркетинг и реклама

Получавайте най-важното и интересно от маркетинга: новини, рекламни кампании, обяви за работа

Депутатът от ДПС Делян Пеевски е пристъпил към ликвидация на "Телеграф медиа" - компанията, която до юли беше издател на едноименния вестник, както и на останалите официални издания от групата му - всекидневника "Монитор", седмичника "Политика" и англоезичния Europost. Това става видно от вписване в Търговския регистър скоро след като в началото на септември запазените марки на изданията са прехвърлени на новото дружество - издател на медиите - "Вестник Телеграф".

Смяна на плана

До средата на годината нищо не подсказваше за намерения "Телеграф медиа" да спре дейност и да се насочи към ликвидация. Компанията е с отрицателен капитал, но за миналата година отчита 24.6 млн. лв. приходи и 6.3 млн. лв. печалба. Не е ясно доколко този резултат не е поразкрасен, тъй като е подпомогнат от 9.75 млн. лв. "други приходи", за които няма обяснения, но така или иначе резултатът не изглежда плачевен. А и официално деклариращият в пъти по-големи лични годишни доходи Пеевски явно би могъл при нужда да подкрепи медийната си група.

Според данни от АПИС към юли компанията е внасяла социални осигуровки за 188 души, като те дори са нараснали с 5 спрямо предходния месец.

Всичко това обаче рязко се променя от 27 юли. От тази дата в редакционното каре на "Телеграф" издател вече се води другата компания - "Вестник Телеграф". Тя е практически огледална - и двете са с управител 79-годишния Александър Георгиев и са притежание на "Интръст", чийто едноличен акционер е Пеевски.

Плановете за вече излишната "Телеграф медиа" също бързо еволюират. На 16 септември в Търговския регистър е заявен подписан на същия ден договор за вливането й в "Интръст". Според представения доклад от управителните органи на двете компании "към настоящия момент "Телеграф медиа" не осъществява реално търговска дейност" и така ще се опрости управлението. Това не е необичайно за корпоративната империя на Пеевски, като в последните години имаше и няколко новосъздадени дружества, но в по-голяма степен дребните фирми се окрупняваха с подобни вливания. Само дни по-късно, на 1 октомври, обаче "Интръст" взема ново решение - да пристъпи към ликвидация на "Телеграф медиа".

С двойна употреба

Чрез издателската рокада се постигат няколко цели. От една страна, така Пеевски поне частично заобикаля законово изискване, което самият той като депутат е инициирал.

Промените в Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения и обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги през 2018 г. задължиха печатните, електронните и онлайн медии освен да посочват на сайтовете си информация за действителния си собственик, да декларират и "всяко получено финансиране през предходната календарна година, неговия размер и основание, включително данни за лицето, извършило финансирането".

Така в Министерството на културата е подадена декларация за 2019 г. от "Вестник Телеграф", което тогава не е имало дейност и съответно не са посочени никакви финансирания. Това обаче едва ли е било основната цел, тъй като все пак в Търговския регистър има и подадена декларация от "Телеграф медиа" от края на юни. В нея е обявен само един рекламен договор за малко над 15 хил. лв. с ДЗЗД "Спорт фактори". Това е консорциум, спечелил поръчка за тригодишно рекламно обслужване на Български спортен тотализатор на стойност 10.8 млн. лв.

Друго възможно обяснение да се търси прекратяване съществуването на компанията е, че срещу нея се водят десетки съдебни дела - повечето от публични личности или фирми, за претърпени неимуществени вреди вследствие на публикувани във вестниците клевети и обиди. Съдът често присъжда символични суми от по няколко хиляди лева, но има и такива за десетки хиляди. Последно през август има подаден иск и от bTV срещу "Телеграф медиа" и съсобственика на Efbet Цветомир Найденов, с който телевизията претендира за 65 хил. лв.

Ако компанията се влее в "Интръст", дружеството на Пеевски става неин правоприемник и съответно ще дължи сумите по загубените дела. Ако обаче тя бъде ликвидирана (това става в срок шест месеца, ако не се появят претенции от кредитори), няма да има към кого да се адресират исканията. Много дела са спечелени от ищци на първа инстанция, но окончателното решение може да отнеме и доста повече и съответно "Телеграф медиа" вече да не съществува. Нещо повече - ако сега тепърва някой поиска да съди вестниците на Пеевски за клевета за публикация от преди юли 2020, не е ясно дали ще има възможност да прави това, тъй като тогава издател все още е вече насочената към ликвидация компания.

Проблемът обаче едва ли е толкова в липсата на средства за плащане по съдебните дела, колкото в липсата на желание, както и в ограничаването на репутационните щети. За справка - само през септември капиталът на новото дружество издател "Вестник Телеграф" е увеличен на два пъти от "Интръст" с близо 3.8 млн. лв. Отделно последната в началните месеци на пандемията се превърна в своеобразен дарителски портфейл за изпиране имиджа на Пеевски с раздадени милиони за медицинско оборудване, консумативи и т.н. за болници и ведомства из цялата страна.

А покрай официалните медии на Пеевски до седмици ще има и друга промяна: редакциите се местят от сегашната си сграда на улица "Екзарх Йосиф" и отиват под наем в офис сграда до The Mall на "Цариградско шосе". В начален стадий е и пореден опит да се намери нов издател, твърдят няколко източника.

И други залагат на чисто нов издател

Друг вестник, зад който стои нова компания, е "Стандарт", а причината е, че предишният му издател "Стандарт нюз" през юли е обявен в несъстоятелност. За неговите проблеми се знае от години, като до 2014 г. те бяха донякъде туширани с финансиране от КТБ, но след затварянето на банката фирмата се затруднява да обслужва солидните си задължения. Несъстоятелността е по искане на НАП, която претендира неплатен ДДС, започнал да се трупа още от края на 2009 г. и надхвърлящ 1 млн. лв. с лихвите. Просрочията по други данъци и осигуровки започват от 2014 г. Към иска се е присъединила и Инвестбанк, която има необслужван заем за 540 хил. лв. Съдът е определил за начална дата на неплатежоспособността 31 декември 2014 г.

Дългогодишният главен редактор на вестника Славка Бозукова напусна ръководството и собствеността на "Стандарт нюз" още в края на 2018 г., а той от ежедневник беше преформатиран в седмичник. Но макар и с намален екип продължаваше да работи, като последно през юли по данни от АПИС компанията осигурява 14 души. На сайта му вече като издател е заявено "Екрит медиа". Това е компания, създадена през 2017 г., в която Бозукова има 90% дял, а останалите 10% са на зам. главния редактор Екатерина Праматарова.

"Банкеръ", който през 2019 г. за няколко месеца спря да излиза на хартия, също е сменил компанията си издател, но още в средата на миналата година. Зад вестника вече стои дружеството "Банкер БГ" - в него поравно съдружници са основателят и главен редактор на изданието от самото начало Бистра Георгиева и пловдивският бизнесмен Веселин Чипев. Старата компания е обявена в несъстоятелност на 14 август 2020 г., като процедурата е инициирана от самото дружество. В молбата си до съда "Банкер" твърди, че към 18 юни 2020 г. то дължи над 350 хил. лв. на НАП и още над 600 хил. лв. към други кредитори, които не може да покрие.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар