🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Чистката в ГЕРБ започна от Цветанов

Борисов продължава обиколката си в страната с Томислав Дончев и Владислав Горанов, които се очертават като новите фаворити

Бойко Борисов се раздели окончателно с Цветан Цветанов, който напусна всички постове в ГЕРБ.
Бойко Борисов се раздели окончателно с Цветан Цветанов, който напусна всички постове в ГЕРБ.
Бойко Борисов се раздели окончателно с Цветан Цветанов, който напусна всички постове в ГЕРБ.    ©  Юлия Лазарова
Бойко Борисов се раздели окончателно с Цветан Цветанов, който напусна всички постове в ГЕРБ.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Два дни след като премиерът Бойко Борисов се закани от Брюксел "да прочисти и реже до корен" местни структури на ГЕРБ, които не са се представили добре на европейските избори, чистката започна от най-високото ниво. В четвъртък партийният пресцентър съобщи, че след разговор с Борисов вторият човек в ГЕРБ в продължение на 13 години напуска всички ръководни постове в партията. В лаконичното съобщение от три изречения се казва още, че Борисов е благодарил на Цветанов за "свършената работа през годините".

Така беше сложен край на политическата кариера на смятаният за дясна ръка на Борисов, с когото са заедно още от софийското кметство, когато Борисов беше кмет, а Цветанов - негов заместник. След това заедно учредиха ГЕРБ, който първоначално Цветанов оглави, защото като кмет Борисов нямаше право да бъде лидер на партия, а когато Борисов застана начело на формацията, Цветанов получи ексклузивното право да се занимава със структурите на партията и да има пълен контрол върху кадровата й политика. Цикълът на огромното му влияние беше затворен след като оглави и парламентарната група на ГЕРБ. Така с властта си върху местните ръководства и депутатите Цветанов се превърна в незаобиколим фактор в партията.

Реакциите

След новината за политическия край на Цветанов по-голямата част от депутатите ходеха в парламента посърнали. Сигурно така са реагирали и редица областни и общински координатори на ГЕРБ, както и кметове. Наследничката на Цветанов на председателското място в парламентарната група Даниела Дариткова, смятана за близка до Цветанов, лаконично обясни, че е била при премиера в Министерския съвет и разбрала от него за оставката.

Самият Цветанов също не се появи публично, а съобщи за оттеглянето си чрез пост в личния си профил във фейсбук. "Обмислях това решение достатъчно дълго, но го правя днес, защото за мен ГЕРБ е на всички членове и симпатизанти. За мен беше важно да запазя хладнокръвие и мълчание по време на кампанията, защото изборната победа беше общата ни морална удовлетвореност от съвместната ни работа през годините", написа той в социалната мрежа.

Началото на края

Началото на края на политическата кариера на Цветанов започна с избухването на скандала "апартаментгейт" в края на март, когато се оказа, че подобно на други известни политически фигури от ГЕРБ и той си е закупил жилище на занижени цени от строителната фирма "Артекс". Това стана причина да напусне председателското си място в групата на ГЕРБ в парламента, а после и депутатското. Заради европейските избори и за да не се демотивира партията той запази зам.-председателския си пост в партията и остана начело на предизборния щаб.

По изявленията на Борисов през този период обаче можеше да се предполага каква ще е съдбата на Цветанов. Той първо обвърза решението си с резултата от изборите за Европейски парламент. "Има ден за прошка и той се казва 26 май", каза Борисов. След това се възмути от изявленията на Цветанов, че няма кой да го накаже: "Как може да каже такова нещо. Може да го накаже Господ, могат да го накажат хората, мога да го накажа и аз".

Имаше и други знаци, които подсказваха какви ще са действията на Борисов спрямо заместника си. Първо пресцентърът на ГЕРБ спря да отразява предизборните обиколки на Цветанов и вместо него из страната започна да ходи Борисов - с джип, придружаван от вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков. След спечелването на евровота пък заяви: "Очевидно, че беше силно преувеличена ролята на Цветанов, видяхте - изтеглих го назад, структурите си работят, евродепутатите са ни в пъти, в класи по-добри от тези от другата страна".

Накъде след Цветанов

По-същественият въпрос сега е какви реформи в партията обмисля Борисов след отстраняването на Цветанов. Неофициално от ГЕРБ казват, че най-вероятно на негово място няма да има конкретен човек, който да отговаря за структурите на партията, а отговорността за тях ще бъде разпределена между членовете на изпълнителната комисия на ГЕРБ като всеки ще отговаря за определени региони. По този начин няма опасност партийната власт да се концентрира в ръцете само на един човек. А ако се съди по публичните изяви на премиера и обиколките му из страната, които продължават и след изборите, както и по хората, които го придружават, като негови най-доверени лица се очертават Томислав Дончев и Владислав Горанов.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 1
    • + 6

    Цветанов не беше черен дявол. Имаше ясна про-западна ориентация. Беше що-годе свестен и кадърен политик (за българските стандарти).

    Но тази лакомия с Артекс му изяде главата. Това беше не просто заобикаляне на закона с цел намаляване на данъка. Това си е самозабравяне. Също така остава открит въпросът дали Цветанов не е изнудил Артекс.

    На тези въпроси едва ли ще има отговор, но оставката е напълно уместна.

    Дано това бъде началото на едно прочистване не само на ГЕРБ, но и на българската политика като цяло.

    Нередност?
  • 2
    peni_nikol.53. avatar :-|
    Peni Nikol
    • + 4

    Лакомията не прощава, все някога ще се задави, който и да е и това е правилното решение - оставката.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 6


    Имаме традиционното бастисване на втория: както Наполеон бастисва зет си Мюра, Г.Димитров – Трайчо Костов, Т.Живков – Борис Велчев и пр. Борисов постъпи както се вари жаба: не я хвърляш в гореща вода, защото веднага ще изскочи, а я слагаш в студена вода и бавно я загряваш докато се свари.

    Много видими са етапите, през които премина отстрелването на Цветанов:

    1. Наглото: "Мен няма кой да ме накаже!" в Панорама след като се върна от Америка, постави Борисов в положение или да признае зависимост, или да реже. Психологическият профил на Борисов е ясен: той по корем ще се влачи, но да признае зависимост няма как да стане. Оттогава Цветанов е пътник, макар да не го осъзнаваше;

    2. Цецка, която нямаше никакви козове, Борисов изхвърли отведнъж и отвсякъде. Изигра го като грижа за авторитета на партията. Цветанов все пак държеше парламентарната група и организациите по места и можеше да го бламира. Затова започно многоходова комбинация;

    3. Шумно обяви, че Цветанов остава първи зам.-председател и председател на предизборния щаб, но го оттегли от НС. Така прекъсна лостовете му за превръщането на парламентарната група във вътрешнопартиен опозиционен център. Всички цветанисти, написали постове в негова подкрепа във фейса, ги изтриха начаса. Прибра в МС, за да му е под око дясната ръка на Цветанов в НС - Данаил Кирилов. Така с един удар обезглави групата и извади от НС Кирилов, който единствен можеше да продължи там цветановата линия;

    4. Фенката на Цветанов - Десислава Атанасова, която беше сигурен кандидат за овакантената позиция на председател на правната комисия, отиде в 9-та глуха и бе избутана от някаква ни чувана, ни виждана;

    5. Скри Цветанов от репортерките, и го остави да се обажда само във фейса за предизборните си обиколки;

    6. Когато разбра, че Цветанов не се посреща добре от хората, Борисов се обяви за шеф на някакъв стратегически началнически щаб и си пое сам предизборната кампания;

    7. Реално за един месец Борисов иззе от Цветанов козовете, с които можеше да го шантажира. Цветанов остана без стойност и седенето му в партията носи само негативи;

    8. Сега следва разправата с цветанистите по места и изкореняване на мисълта, че в Герб може да има втори център.

    Това е.
    Борисов ударно превръща партията, парламентарната група, обръчите от фирми, прокуратурата в своя преторианска гвардия. Няма Конституция, няма закони – тук се слуша мойта воля!

    Това е класически авторитаризъм. Изключително устойчива структура, защото всеки, дръзнал да погледне настрани, знае, че ще загуби всичко и няма сила, която да го отърве.

    Извадил съм си „1984“ да я изчета отново, за да видя Оруел предлага ли изход.
    Аз не го виждам.

    Нередност?
  • 4
    exd46576234 avatar :-P
    Tuta Nota
    • - 1
    • + 2

    Няма да се шашкате! Въпрос на време е смените да започнат и в по-ниските слоеве на номенклатурата. Сигнали има, огледайте се!

    Нередност?
  • 5
    tbd10371851 avatar :-|
    Kiril Dokov


    До коментар [#] от "
    D-r D
    ":

    Не зле, но по-благо. 😂

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#5] от "Kiril Dokov":


    [quote#5:"Kiril Dokov"]Не зле, но по-благо. 😂

    _____[/quote]

    Не схванах.

    Нередност?
  • 7
    m17 avatar :-|
    m17
    • + 1

    До коментар [#1] от "Николай Николов":

    Както се казва, никога не е късно да станеш за резил. И Цветанов го доказа за пореден път.

    Нередност?
  • 8
    orchis avatar :-|
    orchis
    • - 1
    • + 1

    Цветанов отдавна не носи повече негативи от позитиви. Цялата кадрова политика е превърнала партията в сбор от абсолютно безлични хора. Прословутото печелене на избори е по-скоро заслуга на изключително беззъбата и мързелива опозиция, отколкото на някаква гениална организационна дейност.
    Проблем в случаят е, че от Бойко на много хора им се повдига вече. Изключително износен човек, определно загубил доста от харизмата си и много омръзнал. Силно се съмнявам че ще успее да влее енергия и свежест в организацията си и тя все така ще си остане пълна с интелектуално импотентни хора без грам идея какво правят.

    Нередност?
  • 9
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#8] от "orchis":

    И кои са точно тия хора на които им е омръзнал Бойко ?. Може би визирате онези 170 хиляди гласували за ДБ които едвам стигнаха за един евродепутат ?.

    Нередност?
  • 10
    orchis avatar :-|
    orchis
    • - 1

    До коментар [#9] от "m17":

    Или тези 3 милиона които не гласуват?

    Нередност?
Нов коментар