🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Цветан Цветанов: Все по-ясно става, че пред ГЕРБ няма дългосрочни цели

Бившият втори човек в ГЕРБ прекрати членството си в партията. Почти сигурно е, че ще създаде свой политически проект

Цветан Цветанов напусна ГЕРБ, за да създаде своя политическа формация
Цветан Цветанов напусна ГЕРБ, за да създаде своя политическа формация
Цветан Цветанов напусна ГЕРБ, за да създаде своя политическа формация    ©  Георги Кожухаров
Цветан Цветанов напусна ГЕРБ, за да създаде своя политическа формация    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Малко повече от година след като напусна парламента и зам.-председателския пост в ГЕРБ и остана редови партиен член Цветан Цветанов напусна и управляващата партия. Решението си той обяви от личния си профил във фейсбук. То беше придружено със снимка от офиса на местната организация на ГЕРБ в столичния район "Изгрев" как Цветанов подава молбата си за прекратяване на членството си в партията, както и мотивите си за това.

"ГЕРБ все по-малко се вслушва в членовете си"

"Не искам да гледам как ГЕРБ вече не води онзи вътрешен живот, който дълги години осигуряваше изборни победи на партията и добро самочувствие на структурите. Не искам да гледам как членовете на ГЕРБ се свиват под ударите на обществено недоволство, за което нямат вина. И още - не мога да приема, че няма кой да поеме вината и отговорността за очевидно сбъркани политики. Не се гордея и с компетентността на някои от говорещите от името на ГЕРБ, нито с организационните им умения. Това вече не е партията, с която дълги години бях свързан", написа Цветанов в социалната мрежа.

Според бившия втори човек в ГЕРБ става все по-ясно, че "на хоризонта пред партията няма дългосрочни цели, които да обединяват и мобилизират национален ресурс". "Работи се на ремонтен график, на парче, на приливи и отливи като често хората виждат зад всичко това и персонални мотиви", пише Цветанов.

Той критикува и политиката на ръководството все по-малко да се вслушва в членовете си. "Това се видя на местния вот през есента на 2019 г. Там, където ръководството на партията игра срещу волята на местните структури, не последва нищо добро. Иначе инерцията от добрата работа на много от кметовете ни беше толкова силна, че успя да изнесе до голяма степен битката за престиж на управляващите", смята той.

И обяснява, че като редови член е нямал ресурса да се противопостави на тази политика. "Като редови член на партията, какъвто бях до днес, аз не намирам в себе си повече сили безгласно да понасям разочарованието и болката на много от онези, които лично съм агитирал и ангажирал с политиките на ГЕРБ. Не мога да отговоря на въпросите им, нито пък мога да остана глух за критиките им", пише Цветанов.

"Предателство от моя страна би било, ако остана член на ГЕРБ"

В мотивите си за напускане на ГЕРБ Цветанов посочва, че решението да прекрати членството си в партията е "несравнимо по-тежко" от това преди година, когато е напуснал заеманите от него постове. "Дълго и безпардонно се спекулираше с моята лоялност. Всеки, който ме познава, знае, че това е най-малко укоримата ми страна. Защото е всеизвестно, че аз никого не съм предавал. Лишено от логика е допускането, че бих бил нелоялен към партията и хората, които са ми донесли толкова много удовлетворение като политик. Оттук нататък предателство от моя страна би било само едно - ако остана член на ГЕРБ. Предателство спрямо моя труд спрямо политическите ми принципи и спрямо онези, които са ми се доверявали", пише Цветанов.

Той беше един от създателите на ГЕРБ, а след учредяването на формацията през 2006 г. Стана и неин председател, защото тогава законът не позволяваше на Бойко Борисов като кмет на София да е и председател на партия. Впоследствие, когато Борисов оглави формацията, Цветанов беше дясната му ръка и се занимаваше пряко със структурите на ГЕРБ. Заради скандала около купените от висши активисти на партията апартаменти на занижени цени миналата година Цветанов напусна парламента и зам.-председателския пост в партията. А неотдавна прокуратурата прекрати разследването как тогавашния втори човек в управляващата партия си е купил апартамента в столичния квартал "Изток".

Накъде след ГЕРБ

В пространния си пост в социалната мрежа Цветанов не казва дали под някаква форма ще продължи политическата му кариера, но почти сигурно е, че ще създаде свой политически проект. Най-вероятно той ще бъде обявен през септември. В него ще се включат част от експертите, които работят в неправителствената му организация "Евроатлантически център за сигурност", както и бивши и настоящи недоволни активисти от ГЕРБ.

Бившият кмет на Видин Огнян Ценков вече заяви готовност да се присъедини към евентуален бъдещ проект на Цветанов. Той заедно още 48 активисти на ГЕРБ напусна партията в края на май. Най-вероятно ще ги последва и част от партийната структура на ГЕРБ в Плевен. Там ръководството на управляващата партия взе превантивни мерки и изключи трима общински съветници, част от които бяха и в ръководството на плевенската партийна структура. Подобни процеси на разцепление в местните структури на ГЕРБ има още в Русе и Благоевград.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    mzz58666167 avatar :-|
    Соломон Чапаев

    Браво на Цветан!

    Нередност?
  • 2
    sfasaf avatar :-P
    sfasaf
    • + 3

    Преди 1 година не беше ясно, видиш ли...

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf
    • + 5

    Според мен, партията на Цв. Цв. е класическо РЗС. Създадена от ГЕРБ, за да купи едни гласове, да иде в парламента и да подпира режима. С ресурса на недоволните и разочарованите.

    Едва ли някой разумен член на гражданското общество е забравил апартаментите, СРС-тата, дългото сътрудничество с ДПС. Не знам какво точно ги е разделило с ГЕРБ тези люде, ама не са възвишените им принципи.

    Нередност?
  • 4
    orchis avatar :-|
    orchis

    Че кога пред ГЕРБ е имало дългосрочни цели?

    Нередност?
Нов коментар