Настилката на "Графа" започна да се руши седмица след приемането на обекта

Управляващият орган на програма "Региони в растеж" санкционира Столичната община с 1.5 млн. лв. заради договори с "Джи Пи" и "ПСТ Груп"

"Спаси София"    ©  "Спаси София"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Около седмица след приемането на "завършения" ремонт на централната Зона 2 и ул. "Граф Игнатиев" настилката около трамвайните релси се надигна. Служители на общината обяснили на кмета Йорданка Фандъкова, че причината са високите температури през уикенда, които са "издули" плочките около напречните отводнители на железния път, съобщи тя в профила си във Facebook. Фандъкова уточни, че налага санкция на изпълнителя "Джи Пи груп" в размер на 279 хил. лв. "Над половин милион лева е общият размер на санкциите, които съм наложила до момента за ремонта на ул. "Граф Игнатиев" (зона 2)", обобщава тя.

"На този обект работиха и продължават да работят десетки инженери, проектанти и строители – затова не приемам оправданията на всяка от страните в момента. Релсовият път беше завършен в края на миналата година и това е първото лято, в което е в експлоатация. Не мога да допусна, че никой от проектантите и инженерите, не се е сетил, че в София е горещо през лятото и е нужна фуга, която да поеме температурните разширения. Поискала съм проектантите да дадат решение, което изпълнителят ще изпълни за своя сметка в рамките гаранцията на обекта", посочва кметът. Тя припомня, че е отказала да приеме ремонта на Зона 4 и по-точно първия етап – градините "Кристал" и "Св. Кл. Охридски", заради констатирани дефекти. "Затова време те ("ПСТ Груп") нямат право да работят по други участъци, а срокът на договора им продължава да тече".

София с глоба от над 1.5 млн. лв. заради ремонтите в центъра

В същия пост Фандъкова заявява, че общината защитава пред съда избора на "Джи Пи груп" и "ПСТ", за да не плати финансови корекции от над 1.5 млн. лв. Те са наложени от Управляващия орган на оперативна програма "Региони растеж" заради ограничителни условия при избора на изпълнители. Санкциите са в размер на 5% от стойността на договорите с европейско финансиране или малко над 1.55 млн. лв.

"Санкциите са заради завишени изисквания към образователната квалификация на експертите, с които искаме фирмите-участници да разполагат и недостатъчно пълна информация в отделни части на методологията. Пред съда ние защитаваме становището, че по-високите изискванията към експертите по контрол на качество и инженер геодезистите са съобразени със сложността и обема на проектите. Безспорно и двете поръчки са свързани с изразходване на значителни публични средства и не намираме за основателно да са заложени минималните изисквания към експертите", пише Фандъкова.

Тя казва още, че поръчките са минали през предварителен контрол от Агенцията по обществени поръчки и констатацията на АОП е: "не са установени несъответствия с изискванията на ЗОП". Заради високите изисквания за образователен ценз на експертите не са отстранявани участници, заявява още кметът. Делото за корекцията по договора с "Джи Пи груп" е насрочено за 15 октомври, пише в. "Сега".

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • + 3

    Държавата е наказана с 1.5 милиона, а Фандъкова се хвали как санкционирала фирмите с "над половин милион лева"...

    Нередност?
  • 2
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 4

    #ДжиПиГейт
    Още на 10.09.2018 (преди ремонта да е завършен) Биволь написа, но няма кой да проверява, и прокуратурата е сляпа:
    https://bivol.bg/gp1.html
    "От няколко изпълнени проекта, свързани с фирмата “Джи Пи Груп”, се вижда и как се краде от проектите. Водят се паралелни количествено стойностни сметки, извършва се значително по-малко работа от предвидената, влагат се по-малко материали"
    "Разликата от 30-40% е смъртоносният данък корупция, който убива реално, както показа трагедията край Своге."

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 3

    ДЖИПИГЕЙТ:
    ТЕЖЪК ИНСТИТУЦИОНАЛЕН ПРОВАЛ В РАЗСЛЕДВАНИЯТА ЗА ЗЛОУПОТРЕБИ НА ЕВРОФОНДОВЕ
    https://bivol.bg/gp7.html

    Нередност?
Нов коментар