В джаза на софийските ремонти

#След карантината

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

От средата на март поне до Гергьовден софиянци масово си стояха по домовете, улиците бяха пусти, а трафикът - като през август, но 2000 г. С две думи - перфектни условия... за ремонти.

Вместо да се активизира и да използва момента обаче, Столичната община започна да умува кой проект да отложи за догодина, за да спести някой лев. Промяна в настроенията настъпи едва в първите дни на май, когато бе решено спешно да се започне планираното за лятото преасфалтиране на бул. "България" в участъка от "Гоце Делчев" до "Тодор Каблешков". Още преди края на реконструкцията на едното платно хората вече започнаха да щъкат и задръстванията станаха чутовни, което в крайна сметка принуди местните власти да отложат ремонта на другото платно за август.

В центъра обаче сега започва ужасът - "Топлофикация София" стартира мащабен ремонт на топлопровод, заради който движението по ул. "Гурко" е блокирано и целият възобновил се трафик изпълва съседните малки улички, в които изминаването на 200 метра често отнема поне 10 минути. Безспорно смяната на топлопровода е нещо добро, но със сигурност част от дейностите можеше да се извършат и предишните седмици, а и да се помисли за временни решения, които да отвеждат колите по-бързо от тази зона.

Премахването на крайно спорния нефункциониращ фонтан от пешеходната "Витошка", което започна тази седмица с багери и заграждения, също можеше да стане през април, без да пречи на никого. Или всъщност това е проблемът - като няма хора по улиците, как ще видят, че общината ремонтира и обновява? Е, по време на извънредното положение точно набързо беше извършен поредният ремонт по "Графа" - след като новите плочки пак се надигнаха като юфка. Той обаче така и не успя да остане незабелязан. Както и разтопеният нов асфалт по "Дондуков", сложен през есента.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    aek46312746 avatar :-|
    aek46312746
    • - 2
    • + 1

    Чудесна статия — хранеж. Другият път като плюете, се сетете, че и тези хора, които извършват въпросните ремонти, всъщност са хора като вас и всички останали и така, както всички останали бяхме 3 месеца под карантина, рестрикции, неплатени,платени и какви ли не още отпуски - та по същия начин и тези хора, вероятно, са прекарали карантинния период на извънредното положение. Не съм видял в някоя страна да правят ремонти по време на пандемия и извънредно положение... Айде малко по-сериозно и да поспрете с политически украсените мнения и нюанси на 90% от статиите ви, в последната година, от както г-н Прокопиев е притесняван от властите, за дейностите, които е извършвал.

    Нередност?
  • 2
    bba30550215 avatar :-|
    bba30550215
    • - 1

    Кисела лелка ли е писала хейтърската статия, като парното работеше през март и април...

    Нередност?
Нов коментар