ДПС иска да няма ДДС за книги. А работодатели и КНСБ са против различните ставки

Делян Пеевски предлага и фонд за безплатни детски градини и строителство на нови от спестените партийни субсидии

Преди десетина дни премиерът Бойко Борисов също заяви, че може да се помисли за отстъпка за книгите, а финансовият министър заяви, че по-скоро е нужен дебат
Преди десетина дни премиерът Бойко Борисов също заяви, че може да се помисли за отстъпка за книгите, а финансовият министър заяви, че по-скоро е нужен дебат
Преди десетина дни премиерът Бойко Борисов също заяви, че може да се помисли за отстъпка за книгите, а финансовият министър заяви, че по-скоро е нужен дебат    ©  Велко Ангелов
Преди десетина дни премиерът Бойко Борисов също заяви, че може да се помисли за отстъпка за книгите, а финансовият министър заяви, че по-скоро е нужен дебат    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В деня, в който правителство, работодателски организации и синдикати дискутираха идеите на БСП за диференциран ДДС и почти единодушно ги отхвърлиха, ДПС внесе предложение за нулева ставка за учебници и книги. Преди седмица премиерът Бойко Борисов също заяви, че може да се помисли за отстъпка за книгите. Това поставя ГЕРБ в интересна позиция при гласуването на предложението на Делян Пеевски - финансовият министър Владислав Горанов вече се обяви против каквито и да било промени на данъчните ставки, подобна е и позицията на председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова. Против по-ниски ставки на косвения данък за някои стоки се изказаха и четирите работодателски организации, които участваха в сряда в тристранката, както и единият синдикат - КНСБ. Темата за сваляне на ДДС се превърна в политическа в навечерието на изборите. Ако преференцията остане само за книги и учебници и не се разшири до храни и лекарства, вредата за бюджета ще е ниска. Но пък ще се създаде опасен прецедент.

Какво предлага ДПС

Производството и разпространението на научна, художествена и учебна литература да е с нулева ставка. Това предлагат Делян Пеевски, Йордан Цонев, Мустафа Карадайъ и Халил Летифов от ДПС. Промените в Закона за ДДС са разписани като преходна и заключителна разпоредба към предложенията им за второ четене на Закона за бюджет 2019 г. във връзка с финансирането на политическите партии. Четиримата предлагат и с парите от бюджетния излишък, както и спестените пари от отпадането на финансирането на партиите да се създаде бюджетен фонд за строителство на детски градини, като всички държавни и общински градини през него станат безплатни. И в момента таксите за публичните детски заведения са относително ниски (60 лв. на месец в София например), тъй като държавата ги дотира. Текстовете са без мотиви, няма и оценка на въздействието. Тоест не ясно какъв ще е ефектът за бюджета от отпадането на ДДС за книги и учебници, но пък ако се направи изключение за този сектор, след това се дава коз всеки друг сектор да настоява за по-ниска ставка за своя продукт или услуга (още по темата вижте тук). По въпроса с градините все пак ще са нужни значителни средства - по груби изчисления само за София годишно ще трябват 30 млн. лв.

Предложенията идват, след като преди няколко седмици Пеевски обяви, че партията му обмисля да предложи по-нисък ДДС за хляба, лекарствата и книгите и безплатни детски градини. Междувременно ДПС проведоха няколко срещи с производители на хлебни изделия и с лекарствения сектор, но заявиха, че за там са нужни още анализи, преди да решат дали да подкрепят по-нисък косвен данък и за тях.

Ако се намалят косвените данъци, ще се вдигнат преките

Междувременно на свое заседание Националният съвет за тристранно сътрудничество отхвърли идеите на БСП за по-нисък ДДС за определени храни и лекарства. Против се обявиха всички работодателски организации и КНСБ, които бяха категорични, че това няма да доведе до понижаване на цените на въпросните продукти. Мярката беше подкрепена единствено от КТ "Подкрепа", докато от другия синдикат се изказа позиция, че по-скоро може да се помисли за намаляване на общата ставка на ДДС от 20 на 15% (минималната позволена в ЕС).

"Намаляването на ДДС няма да промени цената за крайния потребител. Това няма да стане нито при намаляване на общата ставка, нито при диференцираните ставки", заяви финансовият министър Владислав Горанов. "От създаването на системата за ДДС всички държави след 80-те години се стремят да постигнат синхронизация и единност на ставките. Силни синдикати и слаби правителства са довели до тази фрагментация на данъка в Европа и повярвайте, че нито един мой колега финансов министър не е щастлив от това", заяви още Горанов. Според него намаляването на ДДС задължително ще доведе до увеличение на прякото облагане, т.е. на данъците върху доходите и печалбата.

"Най-погрешният възможен инструмент за постигане на справедливост на уязвимите групи хора е чрез промяна на ДДС, защото той важи еднакво както за хората с високо материално положение, така и за тези с по-ограничени възможности. През данъците никой не си оправил икономиката и не е постигнал справедливост в обществото", допълни финансовият министър.

По различни оценки, ако ставката на ДДС за брашно, яйца, хлебни изделия, месо, мляко и лекарства бъде понижена (както предлага БСП), приходите в бюджета ще паднат с около 1 млрд. лв. Липсват данни за книжния пазар в България, но съдейки по приходите за 2017 г. на най-големите дружества от сектора, той едва ли надхвърля 100 млн. лв. годишно. Въпросът тук е по-скоро в крайния ефект от въвеждането на нулева ставка за учебници и книги, както и какво ще се случи с данъчната система, ако бъде надупчена като швейцарско сирене през различни преференции.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    izt21595181 avatar :-|
    izt21595181

    Тиквата се заигра прекалено публично с ДПС и ще реве наесен.

    Нередност?
  • 2
    ivan_mitev57 avatar :-|
    Иван Митев

    Сега правителството създава трудности за себе си и данъкоплатците като запазва местната проява на разпространена в света грешка за допускани щети от дейността на централната банка.
    При наличие на фаталната държавна грешка, колкото по-добра данъчна система се прилага - толкова повече са щетите.

    Нередност?
Нов коментар