🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

На Пеевски всичко му е безплатно - с вашите пари

Детски градини и ДДС

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изумително нахалство е някой като Делян Пеевски, който в годините пред очите на всички е разсипал толкова обществени ресурси, да предлага безплатни детски градини (които да се плащат от всички) и селективно намаляване на ДДС (което да облагодетелства някои). На сбирка с бизнеса премиерът Борисов не посмя да изрече името му на глас, но определи идеята като "комунистическа" и "див популизъм".

Само един елементарен пример за схемите на депутата от ДПС. Задължението за построяването на печатницата на Пеевски към КТБ е 80 млн. лв., а с натрупаните лихви - вероятно над 100 млн. лв. С редица "врътки", разделяйки собствеността на имота и машините, на търга за сградите (логично) се яви само фирма, свързана с Пеевски. Продажната цена (4.4 млн лева) беше седем пъти по-ниска от стойността, за която са били заложени в КТБ. За машините не е известно да е платено нещо, но печатницата работи и днес от нея излизат "Телеграф", "Монитор", "Уикенд", "Труд", "Стандарт", "24 часа" и останалите печатни медии, обслужващи властта.

В този пример разликата от 95 млн. лв. е за сметка на кредиторите на КТБ. Само тя би била достатъчна да се платят таксите на около 130 хиляди деца за година. А ако се добавят щетите от "Техномаркет", приватизацията на "Булгартабак", издръжката на бездънни медийни дупки като TV7... сумата може да стигне и за десет години, стига щедрият на чужд гръб Пеевски да я върне.

Но той е свикнал да взема "безплатно" за себе си - в рамките на няколко години декларираното му богатство нарасна от един Opel до дялове в компании с активи за стотици милиони и 37 млн. лв. личен доход само за 2017 г. Безплатни са му медиите, фирмите, имотите, банките и т.н. Сметката за този безплатен обяд се покрива от вложителите на КТБ и всички потребители на банкови услуги - през Фонда за гарантиране на влоговете, на който му предстои да пие една студена вода от масата на несъстоятелността на КТБ. С очакването да се съберат около 15% от първоначалните активи на банката.

Така че Пеевски предлага безплатни неща, които да се купят с вашите пари. Не с неговите.

12 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    crusible avatar :-@
    crusible
    • + 15

    Тотално предозиране! Лицето на снимката е квинт-есенцията на всичко ненормално в тикваторията!

    Нередност?
  • 2
    cinik avatar :-|
    cinik
    • + 14

    Изумих се да разбера, че освен невежите и апатичните българи има един сериозен дял, които съвсем съзнателно симпатизират на Пеевски, Домусчиев, компирите, Венелина Гочева, Петьо Блъсков, Доган, Магдалинчев, Петя Крънчева и с-ие. Наричат ги с думи като "Нашите храбри лъвове, които водят неравен бой с джендърите", "Нашите бойци от първия окоп", "Господ да подкрепи десницата на нашите храбри мъже, днес са избомбили Насо Бивола с досъдебно!", "Ти знаеш за 5 далавери на Пеевки, аз знам за 500, важното е, че неговите вестници служат на велика кауза!"...

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 19

    Изумен съм, че тук продължават да ни се набиват някакви разлики между "някой Делян Пеевски" и "премиерът Борисов".
    Та те са еднояйчни близнаци!
    От години единият дава на другия и другия му връща! Няма данни кой е започнал врътката първи, но тя върви неспирно трети мандат.
    Факт е, че Борисов за 11 г. начело на изпълнителната не престана да дава мазни залчета на фирми-сателити на Пееф. Пееф пък крепи с медии и кинти ББ на власт.
    Диалектика.

    И после - много показателна е финалната реплика в антрефилето: "Пеевски предлага безплатни неща, които да се купят с вашите пари".
    Забележете: с ВАШИТЕ! Чиновниците от Иконо се разграничават от нас. Те са друго - американски грантаджии - и техните необлагаеми долари са по друга линия.

    И ни казват в очите - оправяйте се, тъпаци!



    Нередност?
  • 4
    fyb1439887506471923 avatar :-|

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Колкото и да съм съгласен с Вас. В предпоследния абзац Вие използвате точно "опорките", които използват Пеефските медии за отстрелване на неудобните им.
    А че сме тъпаци се видя и на последните избори.

    Нередност?
  • 5
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 5


    До коментар [#] от "
    ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
    ":

    Простете незнанието ми, но пеефски медии не докосвам и няма как да знам какво пишат. За сметка на това владея майчиния си език и разбирам разликата между значението на притежателните местоимения в мн. ч."ваш" и " наш". Тя е очевидна и няма как да се сбърка.

    Нередност?
  • 6
    fioleta avatar :-|
    fioleta
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#3] от "D-r D":

    Д-р Д. Благодаря ти човек. Никога не поствам нищо никъде. Но чета този сайт само заради теб. Уникален човек си - благодаря ти. Аз живея на другия край на света, и по принцип не ме интересуват новините от България, ама пуста носталгия (оправдание) - отново - ти си уникален човек, благодаря ти за всички твои мнения.

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 9

    До коментар [#6] от "fioleta":

    Сигурно половин час седя пред белия прозорец, ставам, сядам и не знам откъде да започна.

    Благодаря. Много задължаващо е това, което пишете, fioleta. И все пак третата Божа заповед е да не си правим кумири. Моите разсъждения вероятно ви допадат, защото влизат в резонанс с ваши виждания, убеждения, пристрастия и нагласи.

    Чета този вестник от времето, когато беше наистина Вестник и беше една от осезаемите надежди, че БГ ще я бъде. Това е единствената БГ медия, в която упорито продължавам да ровя и чета интерпретациите по теми, които ме интересуват. Понятно те са описани както дяволът чете Евангелието и това предизвиква дългите ми гневни филипики. Пиша и глупости, разбира се, като оная с мандата на Кунева и благодаря на Цветозар Томов, че ме смъмри, за да си проверя нещата.

    Онзи Капитал с надеждата изтля. Продаде се. Осмърдя се и се осребри и синята идея, която въодушевяваше хората, че ще дойде промяна. Левите, които по дефиниция са алтернативата, се хванаха като пияни цигани за гушите как да се докопат до кесията на властта. По софийските булеварди се носят автомобили, каквито не можеш да видиш в Мюнхен, Милано, Париж, а свърнеш ли от града, виждаш дикенсова бедност, разрушени заводи, буренясали останки от стопански сгради, къщи в мъртви села със заковани врати и прозорци. Нашите баби и дядовци, майки и бащи умират самотни като кучета по обезлюдените села, далеч от оперетните магистрали.

    В същото време Прокопиев води в своята медия своята война с другия медиен олигарх. Допускам, че онзи прави същото. Така безнадеждно минават дните ни.

    Но аз обичам България, защото тя е моята България. Не се опитвам да вкарам в дефиниция Родината. Тя е и чинарът, който виждам през прозореца сутрин, когато отворя очи, това е цвъркането на косовете край планинската ни къща, това са и гробовете на родителите ми, това са и картините на майка ми и книгите на баща ми. Това са хората, които искам или не искам да виждам. Родината е една топка някъде под гръдната кост, която от време на време ме задушава. Тогава си отварям напосоки забравената от българите Епопея на забравените и не бърша сълзите си. Нося я винаги, когато пътувам. Навсякъде.

    Не мога да изкарам повече от седмица надалеч, дори и в обичания Солун и броя километрите до Промахонас. Същото е усещането винаги, когато съм навън. Седмица и ставам непоносим.

    Задължен съм на Капитал, когото често ругая, за удоволствието да срещам хора като вас и да си говорим.
    Почитания.

    П.П. Едно от нещата, които никога не успях да науча, е да пиша кратко...

    Нередност?
  • 8
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 2


    До коментар [#] от "
    D-r D
    ":

    Шапка ви свалям, докторе. Накарахте ме да си отворя Епопеята. Не го бях правил от училище. Благодаря!

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 7

    До коментар [#8] от "borodino":

    Не си сбъркал.
    Тъжното е, че последният във времето герой, за когото се сещам, е капитан Димитър Списаревски. Пред американското посолство, на българска земя, има паметник на американските летци, бомбардирали през 1943 - 44 г. кварталите на роднита ми София, убили 2000 цивилни българи и сравнили със земята и къщата на новобрачните ми тогава баба и дядо.
    В съботите прекосявам половин София, за да пусна дакела да го опикае.

    На убийците на капитан Списаревски паметник има. В България!

    На капитан Списаревски паметник няма. В България

    И докато в България има паметник на убийците му, мисля, че е по-добре на него да няма.
    Българските герои по традиция гроб нямат... Къде са костите на Левски, на Ботев, на Кочо, на Бенковски, на Паисий, на Петлешков, на Волов, на опълченците на Шипка?

    Днес е 9 юни. Преди 96 години на този ден капитан Харлаков заколва министър-председателя Александър Стамболийски. Сутринта по държавното радио в новините казаха, че било годищнина, откакто Стамболийски бил "загинал". Явно нелепо... На пешеходна пътека...

    Капитан Харлаков заедно с други колачи като капитан Кочо Стоянов, избивал въстаналите селяни след Септемврийското, подпоручик Константин Йорданов (Ал.Йорданов от Герб/сдс казва, че не му бил дядо), разстрелял 7 деца и техните родители в Ястребино като помагачи на партизани, са съдени от Народния съд и осъдени на смърт.

    Жълтопаветниците отрекоха този съд и са изписали на мраморни плочи имената на касапите като жертви. И им носят цветя.
    Жертвите им паметници в България нямат...

    Нещо става с паметта ни.

    Затова чети класиците. Това ни е останало - да се гордеем с легенди, защото настоящито е продажно и смърди.

    Нередност?
  • 10
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#9] от "D-r D":

    Благодаря ти, докторе!

    Нередност?
Нов коментар