Възкръсналата империя на Ковачки

Един човек владее целия цикъл в енергетиката: копае, транспортира, продава и изгаря. Христо Ковачки вече e най-големият търговец на ток и има империя за 1.5 млрд. лв.

Успехът на Ковачки не би бил възможен без помощта на държавата
Успехът на Ковачки не би бил възможен без помощта на държавата
Успехът на Ковачки не би бил възможен без помощта на държавата    ©  Капитал
Успехът на Ковачки не би бил възможен без помощта на държавата    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Бизнесменът се е пренасочил от въгледобива към търговията с електроенергия и е станал най-големият играч в сектора
  • Редица държавни и общински структури като Министерският съвет, парламента, БДЖ и метрото работят с него.
  • Така със съдействието на държавата Ковачки е успял да затвори пълния кръг в енергетиката - производство, доставка, търговия.

"Защо едни компании са по-успешни от други?" Този въпрос задава Христо Ковачки в книгата си "Вселенски ред. Теория на познанието" (издадена през 2013 г.) и след това сам дава отговор: "Успехът не е клуб, в който могат да членуват само определени от съдбата хора. Той е умение за усвояване на познания с определена бързина."

Доколко философският трактат на енергийния магнат може да е житейско верую всеки може да чете и да си преценява. Но самият Ковачки явно впечатляващо бързо е усвоил познания как да прекалибрира разпадащата му се и свръхзадлъжняла империя. Естествено с обществен ресурс и на гърба на данъкоплатеца.

Само за няколко години известният с множеството си въглищни мини и ТЕЦ-ове бизнесмен е започнал да се прехвърля в друга област от енергетиката. Той се е превърнал в най-големия търговец на електроенергия в страната с оборот от над половин милиард лева. Заменяйки въглищата с нови начинания (като например изгарянето на боклук), приходите на фирмите от групата му се увеличават с цели 25% през 2018 спрямо 2008 г., достигайки 1.5 млрд. лв., а големите загуби от миналото са превърнати в печалби. Или казано иначе, доскорошните очаквания, че с влизането на по-строги еконорми бизнес империята на Ковачки ще залезе, не само не се оправдават, ами се случва точно обратното - влиянието му в сектора е все по-осезаемо.

Този успех обаче не би бил възможен без помощта на държавата. Ковачки винаги се е ползвал с протекции от страна на органите, спазващи еко регулациите - неговият "Брикел" трябваше да е затворил преди години. Същите тези инспекторати сега позволяват по бързата писта централите му да горят отпадъци и други алтернативни горива (виж тук), което навява съмнения доколко са спазени нужните изисквания. Това му спестява разходи за въглища и вредни емисии и по този начин нерентабилният до скоро ТЕЦ "Бобов дол" например може да получи квота за участие на регулирания пазар, от който се снабдяват битовите потребители.

Цялата държава - от Министерски съвет и Народното събрание, през прокуратурата, БДЖ, метрото и много други ведомства и фирми, купува произведената от ТЕЦ-вете на Ковачки електроенергия, с която търговците му на ток редовно печелят поръчките.

Последният партньор на бизнесмена е Столична община, която тихо и кротко му е отстъпила правото да продава тока на "Топлофикация - София", като така печалбата остава в него.

Новият Гранд търговец

Най-видимата трансформация в бизнеса, свързан с Ковачки, е най-голямата му компания. За разлика от преди 10 години, когато най-големите фирми от орбитата на бизнесмена бяха "Брикел" и ТЕЦ "Бобов дол", сега лидерската позиция е за търговеца на ток "Гранд Енерджи дистрибюшън", който за миналата година е постигнал приходи от близо 469 млн. лв. За сравнение - двете електроцентрали имат обороти съответно от 151 млн. лв. и 107 милиона за 2018 г.

Както е при всички фирми на Ковачки, и при "Гранд Енерджи дистрибюшън" няма пряка връзка с него. Но дружеството е регистрирано в Индустриална зона "Орион", на ул. 3020, където се помещават почти всички компании от групата, а преди време негов собственик бе самата ТЕЦ "Бобов дол". Също така то изкупува електроенергията от централите на Ковачки, което го прави единственият търговец на ток с толкова големи собствени производствени мощности.

Всъщност именно тази колаборация е причината още от началото на дейността си през 2014 г. "Гранд Енерджи дистрибюшън" да се нареди директно сред големите търговци на ток с приходи от 128 млн. лева. В следващите години с разрастването на свободния пазар оборотите на дружеството нарастват до 220 млн. лв. през 2017 г., но истинският скок се случва през 2018. "През последната година дружеството разшири източниците, които използва, и се ориентира повече към пазара, а не толкова към производителите на електрическа енергия, както е било до момента", обясниха за "Капитал" от компанията. Самият Ковачки не пожела да говори лично с екип на вестника.

Вероятно се визират няколко големи търга на АЕЦ "Козлодуй", които търговецът спечели през Българската независима енергийна борса. Но по-интересната част е в София.

От София с любов

От средата на миналата година именно "Гранд Енерджи дистрибюшън" препродава на борсата електроенергията от общинската "Топлофикация - София". Това е сделка, която много прилича на други съмнителни партньорства в енергетиката. В нея изпадналото в тежко финансово състояние дружество доброволно се е отказало от възможността за печалби в полза на Ковачки (виж повече по темата тук).

Посредникът е избран без конкурс и освен възможността да реализира печалби от препродажбата на тока получава и комисиона за извършените услуги. Тази схема води до пропуснати ползи в размер на около 20 млн. лева на година за столичното парно и разкрива зависимости в управлението му, което също е свързано с Ковачки. На въпроса защо е избрала този търговец по този начин от столичната компания дадоха отговор, който доста много прилича на отговора, даден от едно от собствените му дружества, ТЕЦ "Бобов дол" - нямат капацитет и персонал (виж карето).

Как се затваря кръгът

На свободния пазар на ток има и още един търговец от групата на Ковачки - "Юропиан трейд оф енерджи". През 2018 той прави квантов скок с над 118 млн. лв. приходи, след като година по-рано е имал едва 70 хил. лв. оборот. Това става чрез две големи сделки на 27 и 28 юни миналата година. Тогава на една от платформите на Българската независима енергийна борса "Юропиан трейд оф енерджи" инициира два търга за покупка на електроенергия за над 150 млн. лева. Това е необичайно, защото обикновено производителите инициират търгове. И въпреки че предложената цена е под пазарната в сравнение с други сделки със същия срок на доставка - от 1 юли 2018 г. до 30 юни 2019 г., продавачи се явяват.

Борсата не публикува имената им, но няколко източника потвърдиха тогава пред "Капитал", че става дума за топлофикационните дружества с комбинирано производство, зад които стои Христо Ковачки - в Сливен, Перник, Бургас, Враца, Плевен, Велико Търново, Габрово и Русе, както и "Брикел". До 1 юли 2018 г. техният ток се изкупуваше на преференциални цени от НЕК, но с промени в Закона за енергетиката те бяха задължени да продават през борсата. В случая първоначално енергията им е била концентрирана с директни договори в "Гранд енерджи дистрибюшън", след което въпросният търговец я продава на "Юропиан трейд оф енерджи".

Сделката е законна, но показва пропуск в правилата за борсова търговия, който позволява търговия между предварително договорили се контрагенти. И на практика изкривява свободния пазар, защото позволява на търговците на Ковачки да си осигурят големи количества ток на фиксирана цена за дълъг период - нещо, което останалите на пазара не могат да правят лесно.

Също така показва, че Ковачки е единственият в момента на енергийния пазар, който е затворил целия кръг - от производство и транспортиране до продажбата на тази енергия.

Номерът с поръчките

Така снабдени с ресурс, през последната година двата търговеца на ток играят изключително успешно и на полето на обществените поръчки, като са успели да спечелят договори за над 70 млн. лева. Техни клиенти са буквално всички: както институции като Министерския съвет, Народното събрание, прокуратурата, затворите и т.н., така и държавни или общински институции като затворите, столичното метро и БДЖ.

Това, което прави впечатление в тези процедури, е, че много често първоначално избраният изпълнител се отказва и чак след това договорът отива при търговците на Ковачки. Такъв е например случаят с търга на Министерски съвет за над 1.5 млн. лв. Той е спечелен от "ЧЕЗ трейд" на 15 януари 2019 г., но две седмици по-късно дружеството отказва да сключи договор с обяснението, че са настъпили съществени промени на пазара на електроенергия. В резултат на това правителството се договаря с втория в класирането - "Гранд енерджи дистрибюшън". По същия начин се случва и рокада при процедурата на прокуратурата, като там отказалият се от първото място търговец на ток е "Енерджи маркет". При търга за осигуряване на електроенергия за влаковете на стойност над 15 млн. лв. самата "Гранд енерджи дистрибюшън" се отказва в полза на "Юропиан трейд оф енерджи".

По принцип в обществените поръчки за доставка на електроенергия участват много малка част от търговците на ток, тъй като са задължени да предложат фиксирани тарифи за дълъг период от време, а борсовите цени са силно волатилни. Разполагайки със собствени производствени мощности обаче, търговците от групата на Ковачки могат до голяма степен да избегнат този проблем. И въпреки това държавните възложители се съгласяват да подписват анекси към договорите за промяна на цените - възможност, която други търговци на ток споделят, че трудно получават.

Майсторите на кръга

Този кръг, който Христо Ковачки и серията от компании около него са успели да завъртят в българската енергетика, е толкова забележителен и изисква съдействието на толкова много държавни и общински институции, че прилича само на още един друг играч на този пазар - Ахмед Доган. Дружествата на двамата между другото си поделят най-тъмната част от българската енергетика - студения резерв. Това е едно от малкото места напоследък, където Ковачки губи позиции за сметка на своя нов конкурент. Но както е видно, той го компенсира повече от добре. Или, както самият той е написал в книгата си за "Вселенския ред: "Всеки си има мечти. Искаме непрекъснато различни неща и когато мечтите ни се сбъднат, веднага идват нови."

Превъртането на милионите

Обвързаността между дейността на фирмите на Ковачки неминуемо води и до смесване на финансовите потоци. Така голяма част от приходите на групата са формирани от сделките между самите компании в нея. Нагледен пример за това е пакетното споразумение между "Гранд енерджи дистрибюшън" и ТЕЦ "Бобов дол" от 2016 г. То предвижда централата да продава изцяло електроенергията си на въпросния търговец, който в замяна се задължава да осигурява необходимото гориво и въглеродни емисии. Схемата е одобрена от Комисията за енергийно и водно регулиране, но е трудно да се прецени каква е икономическата полза от нея, тъй като не е ясно при какви цени се случват сделките.

От офиса на Ковачки обясниха за "Капитал", че за производствено дружество като ТЕЦ "Бобов Дол" е по-изгодно да използва услугите на търговец на ток, защото получава възможност да продава енергията си на възможно най-добрите цени и да се възползва от широко портфолио от допълнителни услуги, като например мониторинг. "За ТЕЦ "Бобов дол" би било по-трудно сам да осъществява тази дейност, тъй като е необходимо да създаде отделно звено в рамките на дружеството, което да поеме изцяло търговията с електрическа енергия и съпътстващите дейности, а за да бъде развито, ще са необходими сериозни инвестиции не само на финансови средства, но и на време, в което да бъдат подготвени и обучени кадри, които да се занимават с тази дейност", се казва в отговор до редакцията.

Ако подобно партньорство е толкова успешно обаче възниква въпросът защо и закъсалата държавна ТЕЦ "Марица изток 2" не сключи подобен договор с търговец на ток? Отговорът може би знае само Христо Ковачки.
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    penetrating avatar :-|
    penetrating
    • - 1
    • + 1

    Не виждам чак толкова успехи. Да, на печалба е, но видимо е оптимизирал бизнеса си (30% по-малко работници) а задълженията му растат по-бързо от активите.

    Нередност?
  • 3
    antipodean avatar :-|
    antipodean
    • - 2
    • + 1

    "...приходите на фирмите от групата му се увеличават с цели 25% през 2018 спрямо 2008"

    Сравнявате 2018 с 2008?

    Това сериозно ли е според вас?

    Има толкова много проблеми с това сравнение, че самото му ползване говори или за некомпетентност или за сериозна пристрастност.

    Нередност?
  • 4
    ivangabrovo avatar :-|
    ivangabrovo
    • + 1

    Имам преки впечатления от някои от споменатите активи на Ковачки - Брикел, ТЕЦ Плевен, ТЕЦ Габрово, миин Бобов дол. Навсякъде е едно и също - архаично оборудване, крепено на магия, както казват работниците от подръжката; постоянна борба с непредизвикани прекъсвания/откази на това оборудване; дикенсови условия на работните места, включително липса на работно облекло /предпазни
    тесредства се купуват от работниците/; бани като в нацистки концлагер; заплащане официално и неофициално /на ръка/; натиск за гласуване за дадени кандидати при избори и реални санкции при недостигане на целевия брой гласове /орязвяне на неофициалното заплащане/.
    Очевидно е, че целта е максимално изстискване на получените активи и миграция към следващ гостоприемник - в случая - търговия с електроенергия и ж. п. транспорт плюс навлизане на пазара с ликвидиране на отпадъци в индийски вариант.
    Познатата съветска школа.
    Големият въпрос е къде са държавните институции /риторичен/ и, от там, кои са съучастниците.

    Нередност?
Нов коментар