🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

КПКОНПИ пере най-добре

Според комисията фигурите с власт, купили евтино луксозни имоти, са упражнили влияние, но не в полза на частния си интерес

Ако собствениците на строителната фирма "Артекс" са целели да направят реклама на бизнеса си, като продадат на Цветан Цветанов луксозен апартамент на цени за панелка, то мисията им е напълно успешна - за сградата "Летера" на ул. "Латинка" в столицата, с най-високо енергийно излъчване у нас, вече знае цяла България
Ако собствениците на строителната фирма "Артекс" са целели да направят реклама на бизнеса си, като продадат на Цветан Цветанов луксозен апартамент на цени за панелка, то мисията им е напълно успешна - за сградата "Летера" на ул. "Латинка" в столицата, с най-високо енергийно излъчване у нас, вече знае цяла България
Ако собствениците на строителната фирма "Артекс" са целели да направят реклама на бизнеса си, като продадат на Цветан Цветанов луксозен апартамент на цени за панелка, то мисията им е напълно успешна - за сградата "Летера" на ул. "Латинка" в столицата, с най-високо енергийно излъчване у нас, вече знае цяла България    ©  Tsvetelina Belutiva
Ако собствениците на строителната фирма "Артекс" са целели да направят реклама на бизнеса си, като продадат на Цветан Цветанов луксозен апартамент на цени за панелка, то мисията им е напълно успешна - за сградата "Летера" на ул. "Латинка" в столицата, с най-високо енергийно излъчване у нас, вече знае цяла България    ©  Tsvetelina Belutiva
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Уж антикорупционната комисия оневини героите от "Апартаментгейт"
  • Мотивацията на решенията й безогледно изопачава закона
  • Остана да се произнесе прокуратурата - едва ли ще е различно

В началото бе Цветан Цветанов.

Всичко започна, когато публиката научи, че вторият човек в управляващата партия е придобил луксозен апартамент в София на стойност много под пазарната. А фирмата, която му го е "продала", е получила зелена светлина за строеж на небостъргач благодарение на законова поправка, която е била подкрепена от ГЕРБ и лично от Цветанов. После се появиха още куп партийци със съмнително евтини апартаменти.

Както във всяка цивилизована държава, част от осветените политици подадоха оставка и зачакаха "институциите да проверят случая". За разлика от цивилизованите държави институциите не виждат проблем.

Първа тази седмица се произнесе КПКОНПИ, пожелателно наричана антикорупционната комисия. Тя трябваше да провери и да се произнесе дали в случая с апартаментите на властта има конфликт на интереси. И ако има такъв, да започне проверка за незаконно придобито имущество - една от най-важните нови функции на КПКОНПИ, която я нямаше преди, е, че всяка констатация за конфликт на интереси води задължително до пълна имотна проверка в рамките на процедурата за търсене на незаконни придобивки.

Ето една гатанка за неюристи.

По закон, за да има конфликт на интереси, трябва да са налице едновременно три предпоставки:

  • фигура с власт
  • която е упражнила своите законови правомощия
  • под влияние на свой частен интерес. Или в интерес на свързани с него/нея лица.

Познайте какво констатира КПКОНПИ!

Има ли публични фигури с власт? Има.

Бившият шеф на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, бившият министър на правосъдието, а преди това и председател на парламента Цецка Цачева, депутатът и бивш министър на културата Вежди Рашидов, зам.-министрите Ваня Колева и Красимир Първанов са си купили апартаменти от частната строителна фирма "Артекс" на цени, стигащи до една четвърт от пазарните.

Упражнявали ли са влияние? Поне двама от тях - да.

КПКОНПИ констатира, че Цачева и Цветанов са подкрепили в пленарната зала промените в Закона за устройство на територията, внесени от съпартиеца им Александър Ненков преди второто четене, които промени са позволили на "Артекс" да поднови разрешението си за строеж на небостъргача "Златен век" в столичния квартал "Лозенец". А четири дни преди да сключи сделката за апартамента си, Цветанов в качеството си на председател на парламентарната комисия по вътрешен ред е пратил запитване до Столичната община за проверката на "Артекс" и небостъргача му. В този смисъл и двамата са участвали в действия, имащи отношение към бизнеса и интересите на строителната фирма.

(По-смешното е, че според проверка на "Свободна Европа" архивът на парламента показва, че Цачева не е участвала в гласуването на закона, облагодетелстващ "Артекс". Разбира се, за нея и за останалите замесени това не е основното, доколкото ГЕРБ от години държи и строителните разрешителни чрез Столичната община, и законите, и наказателните институции - влияние с власт.)

Работи ли това влияние в полза на частния им интерес? Според КПКОНПИ не.

И аргументът на КПКОНПИ е, че нито Цачева, нито Цветанов са свързани със строителната фирма – нито имат акции в нея, нито участват в управлението й, нито имат близка или родствена връзка със собствениците. Фактът, че след това са си купили имоти под пазарна цена от същата фирма и в преговори със същите собственици, въобще не се обсъжда в решенията на комисията. Един вид няма частен интерес в това да си купиш апартамент.

(Решението и аргументацията за другите три проверявани лица вижте в карето).

Кой се подписа под решението

Въпросът кой сега представлява КПКОНПИ е любопитен, защото председателят на комисията Пламен Георгиев вече трети месец е в отпуск. След като за самия него стана известно, че не е декларирал огромна тераса от 186 кв.м на покрива на жилището му, а постройките там горе - барбекю и сауна, са незаконни, премиерът Борисов го "посъветва" временно да се отегли.

Комисията се състои от петима членове, но решенията, с които са оневинени всички новодомци, са гласувани в намален състав от трима души. Единият е зам.-председателят Антон Славчев, герой на сходен имотен сюжет след разкрития на bTV, че и той си е купил апартамент с голяма тераса на занижени цени. Другите двама членове са Пламен Йоцов, възпитаник на Висшето военно артилерийско училище в Шумен, и Силвия Къдрева, с висше образование по библиотекарство.

От тримата само Славчев има нещо общо с правото - след първата си образователна степен по жп транспорт той има магистратура по право във Великотърновския университет.

Дали заради правния дефицит в състава на комисията или заради факта, че членовете й са избрани от сегашното парламентарно мнозинство (с ГЕРБ начело), решението й по "Апартаментгейт" сериозно се разминава със закона и съдебната практика.

Аргументите на КПКОНПИ за Рашидов, Колева, Първанов и по-рано Горанов

Вежди Рашидов е бил министър, докато в парламента е гласуван въпросният законопроект, и няма отношение към него, макар че той всъщност е внесен от Министерския съвет. А евтините имоти, за които става дума, са закупени от фирмата на съпругата му, т.е. той няма и частен интерес от всичко това.

Бившата зам.-министърка на спорта Ваня Колева, кумица на Цветанов, е била скромен парламентарен секретар на министерството през 2016 г., когато тя и съпругът й са сключили с "Артекс" сделка за апартамент на преференциални цени и (формално) не е имала как да въздейства върху строителя. А след като станала зам.-министър, не е правила нищо, с което да облагодетелства "Артекс". Същото важи за бившия зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов.

Само четири месеца по-рано – през февруари т.г., КПКОНПИ обяви, че финансовият министър Владислав Горанов не е в конфликт на интереси, задето живее безплатно в луксозния апартамент на кръстника си Иван Сариев, назначил е сина му на работа, но пък плащал данъците за жилището, даже тока и парното. Със същите аргументи – Горанов нямал частен интерес от назначението на сина на Сариев, щото не били роднини, а Министерството на финансите никога не е пускало обществени поръчки за фирмите на Сариеви. Все едно че обществените поръчки са единственото, което един министър на финансите (на чието подчинение е НАП например) може да предложи на един бизнесмен.

За закона и неговото извращаване

Ситуацията с новодомците в ГЕРБ съвсем не е нещо ново. През годините българското общество е ставало свидетел на десетки подобни случаи и мазохистично е наблюдавало как уличените се измъкват с помощта на тези, които трябва да ги санкционират.

През 2013 г. предшественикът КПКОНПИ - КПУКИ (Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, тогава под ръководството на Филип Златанов - човека с тефтерчето), установи, че бившият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев е издал 10-годишна лицензия за търговия с ток на фирма, чиято собственичка преди това му продала къща във вилната зона до Несебър на цена наполовина на пазарната, а той пък й продал апартамент в Несебър. Парадоксално, но през 2014 г. съдът отмени решението на КПУКИ - не заради липса на частен интерес, а с аргумент, че решението за лицензията не било взето еднолично от Семерджев, а от ДКЕВР, макар че и той участвал при гласуването.

В самото решение на съда обаче ясно се казва, че когато се преценява наличието на частен интерес в контекста на конфликта на интереси, сключването на имотна сделка създава точно такава икономическа зависимост между свързани лица. Свързани лица в случая са не само близки и роднини, но и всички граждани и фирми, с които едно лице на властова позиция "се намира в икономически или политически зависимости" - без значение дали става въпрос за минали събития или очаквани бъдещи облаги, казва съдът. Затова заключението, че няма нищо лично в това да си на върха на властта и да си купиш имот по 300-400 евро квадрата, когато за всички останали цената е по 2000-3000, е учебникарски пример за безогледно извращаване на закона.

В решенията на КПКОНПИ не се изследва цената на сделките освен твърденията на Цачева, че си купила имота "на зелено". Но пък в разгара на скандала съсобственичката на "Артекс" арх. Весела Мирянова на практика потвърди, че те са скандално ниски. "И след като нашата себестойност е около 500 евро на кв.м, какво ви притеснява, че сме продали на загуба", заяви тя пред "Нова тв" в отговор на въпрос защо са били така щедри към Цветанов. Това КПКОНПИ нарича липса на частен интерес.

Впрочем няма много причини да вярваме, че КПКОНПИ е много по-различна от предшественика си КПУКИ. В тефтерчето на емблематичния председател на последната Филип Златанов беше открита записка, според която Ангел Семерджиев е трябвало да бъде "ударен". Други пък е трябвало да бъдат "оправени". Независимо от смяната на смешни абревиатури - нищо ново под слънцето.

Частна фирма може да прави подаръци, публична фигура не може да ги приема

Защо строителната фирма "Артекс" е продавала евтино апартаменти не е точният въпрос или поне не е първият по важност. Законът не забранява на граждани и частни фирми да правят подаръци. Правилните въпроси са други:

Защо хората от властта са приемали подаръци (или са си ги искали)?

Наистина ли става дума за подаръци или за пране на пари от рушвети и други канали, които някак трябва да се узаконят?

В една идеална държава на тези въпроси трябваше да отговорят институциите – КПКОНПИ, НАП и прокуратурата, с паралелни и координирани проверки.

Както обяви във вторник зам. главният прокурор Иван Гешев, НАП също проверява всички лица, чиито имена са замесени в "Апартаментгейт", но техните проверки са по-бавни. Когато са готови, ще има отговор на въпроса дали някой от замесените е извършил данъчно престъпление, купувайки не просто под пазара, но и под данъчните оценки на имотите. НАП няма правомощия да обявява резултатите от проверките - ще ги предаде в прокуратурата.

Накрая ще е главният прокурор.

Прокуратурата има правомощия да обжалва оневиняващите решения на КПКОНПИ в съда. Наивно ли е да се очаква, че тази институция ще види нередност в историята с апартаментите на властта? И ще провери ли КПКОНПИ изнесените от сайта "Биволъ" информации за имотните сделки на най-висшия прокурор (последно за вила в Родопите наполовина под пазарната цена)?

Вероятно това имаше предвид Цветан Цветанов с прозрението, че няма кой да го накаже.

Другаде

През февруари 2012 г. германският президент Кристиан Вулф подаде оставка, след като немските медии извадиха множество факти за екстри, които семейството му е ползвало – заем от богат приятел бизнесмен при много ниска лихва и почивка в луксозната вила на застрахователен бос, също семеен приятел. Прокуратурата поиска снемане на имунитета му, за да го разследва по подозренията, че се е ползвал от привилегии, които не му се полагат по право, макар и по време когато е бил премиер на Долна Саксония. Покрай тази история немските медии написаха с възмущение, че съпругата на Вулф ползвала безплатно тоалети от луксозни марки за официални събития, а канцлерът Ангела Меркел неизменно отказва, ако някоя известна модна фирма й предложи същото.

През 2013 г. полският министър на транспорта Славомир Новак подаде оставка заради луксозен часовник на стойност около 4000 евро, който получил като подарък, но пропуснал да декларира.
3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар