Ремонтът на Западен парк се отлага за 2020 г.

Новото забавяне е заради пропуснат в проекта магистрален водопровод

Паркът стои разкопан от месеци и по него не се работи
Паркът стои разкопан от месеци и по него не се работи
Паркът стои разкопан от месеци и по него не се работи    ©  Анелия Николова
Паркът стои разкопан от месеци и по него не се работи    ©  Анелия Николова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ремонтът на Западен парк в София за 10 млн. лева ще бъде приключен най-рано за Нова година. Крайният срок беше юни 2019 г., но беше отлаган на няколко пъти - първо заради лоши климатични условия, а сега заради пропуснат в проекта главен водопровод, който минава под главния вход на парка откъм бул. "Сливница". Това става ясно от обяснения на изпълнителя "Галчев инженеринг" и на строителния надзор - общинското дружество "Софинвест" пред "Капитал".

Първоначално се твърдеше, че забавянето ще бъде наваксано и строителните работи ще приключат през октомври, но по думите на управителя на "Софинвест" инж. Чавдар Гигов това няма как да се случи. В най-добрия случай краят ще е около Нова година, посочи той.

Поръчката и строителят

Реконструкцията на Западен парк беше възложен през април 2018 г. на "Галчев инженеринг" след търг. В надпреварата участваха 4 фирми, като до финал достигнаха само "Галчев" и воденото от "ПСТ Груп" обединение "Западен парк 2017". "Галчев" предложиха цена с 24 хил. лв. по-ниска от конкурентите си и взеха поръчката. Фирмата на Марияна и Любомир Галчеви изпълни ремонт на НДК през 2017 г., а през 2016 г. подписа договор за нов корпус на УНСС за 11.7 млн. лв., който беше отложен заради пропуски в проекта, поскъпна с 1 млн. лв., а премиерът Бойко Борисов трябваше да се намеси, за да се осигури недостигащите на университета 7.5 млн. лв.

Ремонтът на парка, който не е обновяван от създаването му през 1957 г., включва благоустрояване и паркоустройство на представителната част - тази, в която има изградена инфраструктура. Тя е с площ 530 дка и обхваща зоната между от бул. "Сливница" и бул. "Царица Йоанна" и от жп линията София - Перник до река Суходолска. Освен подмяна на настилки и парково обзавеждане, изграждане на нови детски площадки проектът предвижда изцяло нова поливна система, ново осветление и видеонаблюдене.

Проблемът - арка над водопровод

В началото на май се разбра, че срокът от 1 година за завършване на ремонта няма да бъде спазен заради лошото време. От общината се заканиха със санкции за забавяне и недобро изпълнение заради множество сигнали за опасни и необезопасени изкопи, но нищо такова не се е случило. Нещо повече - в края на юни работата по проекта официално е спряна с Акт 10 и в момента не тече срок за завършване на проекта. Причината е пропуск на проектантите "Ета консулт" - те не са отразили главен водопровод, който минава близо под главния вход на парка. "Фундаментите на арката на входа щеше да засегне водопровода", поясни инж. Гигов. Той каза, че проектантите са сменени и в момента се прави актуализация на документацията. Когато новият проект получи одобрение от "Направление архитектура и градоустройство" и главният архитект издаде заповед за промяна на инвестиционния проект, тогава строителството може да продължи, каза още управителят на "Софинвест".

Любомир Галчев коментира пред "Капитал", че няма проблем с проекта по отношение на строителство. "Ако метеоролгичните условия за вас са проблем, за нас са ежедневие, ние работим в открита среда. Ремонтът ще продължи, когато прикючи препроектирането", каза той. Галчев посочи още, че строителят няма отношение към сроковете за усвояване на европейските средства (Западен парк се финансира по програма "Региони в растеж"). "Ние не сме участник в този договор, ние имаме договор с възложителя Столична община", посочи той.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    liz31552545 avatar :-|
    liz31552545
    • + 4

    Ми да мръднат арката с пет метра напред или назад и да продължат. Като гледам как нищо не се правеше по Западен парк само се чудех какво ще измислят от общината за да оправдаят знатния строител Галчев.

    Нередност?
  • 2
    xba1496037641523567 avatar :-|
    Наблюдател
    • + 5

    Те ако трябва нов закон ще измислят само и само да защитят този , на който е обещано.

    Нередност?
Нов коментар