Строителната "Галчев инженеринг" се яви сама на търг на "Софийска вода" и го спечели

Компанията е обичайният изпълнител на обществените поръчки на столичното ВиК дружество

Другата компания, която отговаря за аварийни ремонти на Софийска вода, е "Райкомерс констръкшън"
Другата компания, която отговаря за аварийни ремонти на Софийска вода, е "Райкомерс констръкшън"
Другата компания, която отговаря за аварийни ремонти на Софийска вода, е "Райкомерс констръкшън"    ©  Красимир Юскеселиев
Другата компания, която отговаря за аварийни ремонти на Софийска вода, е "Райкомерс констръкшън"    ©  Красимир Юскеселиев
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Галчев инженеринг" е единствената фирма, която се е явила на търг на "Софийска вода", и така го е спечелила без конкуренция. Става въпрос за обществена поръчка за аварийни ремонти и строително-монтажни работи в южните и източните квартали на Столичната община - Лозен, Пасарел, Железница, Драгалевци, Симеоново, Студентски град, всички части на "Младост", Бусманци, Казичене, "Стрелбище", "Дианабад", "Изгрев", "Лозенец", части от жк "Яворов" и "Слатина".

Договорът се сключва за 28 месеца, а възможно най-голямата прогнозна сума, която дружеството смята да похарчи за това време, е 20.4 млн. лв. без ДДС.

В момента компанията "Райкомерс конструкшън" има договор като настоящия на "Галчев инженеринг", но за кварталите в западната част на града - между Банкя, Панчарево и Владая, и по-централните части около Западния парк. Дружеството специализира в сектора ВиК.

Настоящият търг

Договорът е сключен на 10 юни, а решението за избор на изпълнител е от два месеца по-рано - от 15 април. "Капитал" попита "Софийска вода" на какво се дължи тази двумесечна пауза, като справка показа, че търгът не е обжалван в Комисията за защита на конкуренцията.

Избраната фирма е посочила подизпълнител - "Ди-Мар Транс", която ще се занимава с транспортиране на строителни отпадъци в съответствие със Закона за управление на отпадъците. Като "трети лица" са посочени "Фармвил" и ДЛВ. Последната е пернишка фирма, която спечели поддържането на улици в София в кварталите "Кремиковци", "Подуяне" и "Оборище".

Липсата на конкуренцията в настоящия търг на "Софийска вода" не е твърде необичайна и се е случвало и друг път при поръчките за аварийни ремонти, сочи справка. През 2016 г. например компанията "Гелак" е единствен кандидат за двегодишната поддръжка на ВиК мрежите в южните квартали на столицата.

Вероятните обяснения са няколко. От една страна, ВиК строителството е специфично, а аварийните ремонти и клаузата строителната фирма да е на линия 24 часа в денонощието не е особено привлекателна. От друга обаче, точно тази сфера на строителството в момента е особено популярна заради стотиците милиони, отпуснати по оперативна програма "Околна среда", и строителите трупат опит в търгове за водни проекти активно.

Любимци на "Софийска вода"

"Галчев" редовно са изпълнител на поръчките на "Софийска вода". През 2013 г. подписват договор, като тогава изпълнител е обединение между две дружества - "Галчев инженеринг груп" и "Галчев инженеринг". Тогава пак са предвидени 12 млн. лв. без ДДС за две години. И тогава те са подали единствена оферта. През есента на 2015 г. компанията спечели търг на водния оператор за укрепване и рехабилитация на ремонтно-механичен цех на пречиствателната станция в Кубратово срещу 750 хил. лв.

През 2016 г. "Галчев инженеринг", този път заедно с тогава свързваната с депутата от ДПС Делян Пеевски "Водстрой 98", е спечелила поръчка на "Софийска вода" и срещу 8 млн. лв. извършва инвестиционни дейности и реконструкция на водопроводната и канализационната мрежа в 15 квартала в северната част на столицата в продължение на три години.

Кои са "Галчев инженеринг"

Компанията е собственост на Марияна Галчева и се управлява от сина й, Любомир Галчев. Дружеството нашумя повече в публичното пространство, тъй като изпълняваше ремонта на Националния дворец на културата (НДК) във връзка с Българското председателство на Съвета на ЕС, което се състоя в първата половина на 2018 г. Покрай тази обществена поръчка станаха скандали, а бившият изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош е обвиняем за длъжностна безстопанственост и сключване на неизгодни сделки. Свидетел по делото твърди, че другият обвиняем по делото, бившият председател на съвета на директорите Валентин Кръстев, е настоявал оценителната комисия във въпросния търг да отстрани конкурентите на "Галчев", "Главболгарстрой".

В момента компанията се забавя драматично с изпълнението на ремонта в Западния парк в София, който е на стойност 10 млн. лв. Причината е пропуснат в проекта главен водопровод, който минава под главния вход на парка откъм бул. "Сливница".

"Галчев" попада и сред компаниите "късметлии", които сключиха рамкови споразумения с държавната фирма "Автомагистрали" малко преди правителството да реши, че именно тя ще строи 134 км от магистрала "Хемус" за 1.34 млрд. лв. Неофициално в бранша се говори, че тези споразумения за наем за техника са неофициални договори за подизпълнители. Законът забранява "Автомагистрали" да ползва подизпълнители, защото възложената поръчката е от типа in-house.

Oсвен това "Галчев" заедно с "Автомагистрали - Черно море" спечели и поръчка на пътната агенция за пътя между Дупница и Самоков за 21 млн. лв. без ДДС в края на 2012 г. Заедно с "Фармвил" строят нов корпус на Националната художествена академия на ъгъла на бул. "Васил Левски" и ул. "Оборище" в София за над 2.2 млн. лв.

16 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    galin83 avatar :-|
    galin83
    • - 1
    • + 3

    След като оправиха Западния парк сега ще оправят и водата.

    Нередност?
  • 2
    stoni avatar :-|
    Stoyan Georgiev
    • + 5

    А за несъстоятелността на предишната им фирма, където завлякоха стотици фирми с десетки милиони, както и държавата с има няма 4 млн лв. данъчни задължения...?
    Ако бяхме нормална държава хората с фамилия Галчве щяха да са в затвора, а не да изпълняват обществени поръчки..

    Нередност?
Нов коментар