Операцията срещу военното разузнаване продължава в парламента

Зам. главният прокурор Иван Гешев изрази надежда да има още обвинения срещу служител на "Военна информация"

Зам. главният прокурор Иван Гешев и бившият вътрешен министър Валентин Радев, който е един от вносителите на промените
Зам. главният прокурор Иван Гешев и бившият вътрешен министър Валентин Радев, който е един от вносителите на промените
Зам. главният прокурор Иван Гешев и бившият вътрешен министър Валентин Радев, който е един от вносителите на промените    ©  Велко Ангелов
Зам. главният прокурор Иван Гешев и бившият вътрешен министър Валентин Радев, който е един от вносителите на промените    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Депутатите от управляващото мнозинство в парламента, сред които и бившият вътрешен министър Валентин Радев, внесоха предложение военното разузнаване да може да бъде ръководено и от цивилен директор. Това става ясно от законопроект за промени в Закона за военното разузнаване, внесен в края на работния ден във вторник с един-единствен текст. Депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" предлагат в закона да се добави единствено, че шефът на службата може да е и цивилен служител. В кратките мотиви се посочва единствено, че "този подход дава възможност за по-ефективно използване на налични кадрови потенциал". Това става в контекста на акция на прокуратурата срещу ръководството на службата, което повдига напълно логични въпроси.

Възможност цивилен служител да ръководи военното разузнаване съществуваше до октомври 2015 г., но бе премахната с приемането на новия закон за службата. Това стана по предложение на БСП, което беше подкрепено от ГЕРБ. Парадоксалното е, че при гласуването през 2015 г. трима от вносителите на проекта от вчера (Валентин Радев, Владимир Тошев, Христо Гаджев) са подкрепили службата да се ръководи само от военен.

Внесеният от управляващите законопроект засилва съмненията за синхронизирана атака срещу военното разузнаване, започната от прокуратурата преди два месеца. В началото на миналата седмица от държавното обвинение съобщиха, че са повдигнали обвинения срещу настоящия директор на службата Пламен Ангелов и бившия - Светослав Даскалов. По същество двамата са обвинени в престъпление по служба, тъй като според държавното обвинение са нарушили правилата при издаване на разрешения за достъп до класифицирана информация, като са възложили на служителя по сигурността на информацията да подписва разрешенията, другояче казано - става въпрос за спор за тълкуването на закона. Обвиненията на прокуратурата, които, меко казано, не звучат убедително, доведоха до отнемане допуска до класифицирана информация на Ангелов, който беше принуден да излезе в отпуск.

По традиция след акцията на държавното обвинение последва и атака срещу службата от медиите на депутата от ДПС Делян Пеевски, който има силно влияние както в сектора за сигурност, така и в прокуратурата.

Иван Гешев: Надявам се да има още обвинения

Вчера зам. главният прокурор Иван Гешев също коментира разследването във "Военна информация". "Целенасочена лъжа е, че прокуратурата извършва в служба "Военна информация" действия, свързани с чисто оперативната дейност на военното разузнаване", започна изложението си заместникът на Цацаров. Съмненията за подобна намеса се появиха от факта, че службата е проверявана от друга структура от сектора за сигурност - ДАНС, а държавното обвинение е иззело документи, от които може да бъде съставен списък за близо половината от служителите на военното разузнаване.

Гешев скицира и действията на военните прокурори до този момент: "Разследването е две посоки. Едната е изтичане на класифицирана информация и втората насока е, да ги наречем, финансови нарушения, т.е. как се харчат бюджетните и не само бюджетните и извънбюджетните постъпления в тази служба."

В действителност обаче прокуратурата не е повдигала обвинение за изтичане на класифицирана информация, както твърди Гешев, а за това, че разрешенията за достъп не са подписвани от директора на службата, а от служителя по сигурността на информацията.

На журналистически въпрос какво представлява този теч на информация Гешев даде пример, като първо уточни, че "това не е престъпление": "Шефът на службата "Военна информация" да укаже на представител на тази служба в приятелска държава от ЕС да брифира бизнесмен, т.е. да го запознае с проблеми, които касаят негови бизнес интереси и този представител на службата да му е таксиметров шофьор няколко дни."

"Това което мога да кажа, е, че най-малкото това е грозно. Дали е престъпление, е обект на проверка", завърши анализа си Гешев, без да стане ясно как според него едновременно има обвинение за "теч на информация" (каквото няма), хем тепърва ще става ясно дали има престъпление, а единственият пример, който Гешев дава, не е престъпление. Или, както шеговито коментира магистрат пред "Капитал", прокуратурата има ход да повдигне обвинение за извършване на нерегламентирана таксиметрова дейност.

По повод второто направление на разследването Гешев коментира единствено, че "към този момент няма обвинения за финансови нарушения, надяваме се, че след събиране на достатъчно доказателства да има обвинения и в това направление".

Всъщност изразената от Гешев надежда за още обвинения, която влиза в колизия със заложените в закона изискванията за безпристрастност, е показателна за преднамерените действия на държавното обвинение в случая с военното разузнаване.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bobacko avatar :-|
    bobacko
    • - 1
    • + 8

    Най-добре е в закона да пише, че може (трябва) да се оглави военното разузнаване задължително от някой човек на Кой. ДАНС, МВР, Прокуратура, СЕМ, ГДБОП, НСО, БНТ, Нова и други канали за фекални води и т.н. вече са под контрола на правилните хора, назначени от Кой.
    Прост народ - Хакната държава

    Нередност?
  • 2
    jumbojet avatar :-|
    Дневник пропагандна газета
    • - 7
    • + 1

    Има операция срещу военното разузнаване само според вас. Явно според вас държавните служители трябва да са шофьори на разни бизнесмени при пътуванията им в чужбина и да ги снабдяват с информация.

    Нередност?
  • 3
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 3

    Не знам дали натискът е само заради поста, но със сигурност е изключително притеснително военното ни разузнаване да киха информация на бизнесмени. Ако биха направили това, какво ли биха направили под натиск на руското правителство например?

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 5

    Няма ли някой със законодателна инициатива да предложи нов чл. 1 в Конституцията, в който да се закове ръководната роля на Пеевски и да се свърши с тая мъка държавното обвинение изключително бездарно да сплетничи, докато му размита терена!

    Давайте новия чл. 1 и да затваряме тая умрела държава!

    Нередност?
  • 5
    cinik avatar :-|
    cinik
    • - 1
    • + 4

    При такива координирани усилия по много институции, в непрекъсната времева редица причината винаги е една - поръчката идва директно от Сараите. Което значи, че робите на един дебел, грозен, а това са ГЕРБ, БСП, ВМРО, Атака, НФСБ и Воля, ще се строят като китайски войничета и ще гласуват еднакво. ДПС не са роби, те са прислугата на робовладелеца.

    Нередност?
Нов коментар