Какво разбрахме от първото интервю на бъдещия главен прокурор Иван Гешев

Наследникът на Цацаров прегърна тезите на Пеевски и се обяви срещу разделението на властите

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Като анонимна публикация във вестник на Пеевски. Това е най-краткото описание на първото интервю на единствения кандидат за главен прокурор - заместникът на Сотир Цацаров.

Във вторник, ден след като номинацията му беше издигната от всички членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, Гешев даде половинчасово интервю пред БНТ от кабинета си в Съдебната палата.

Подобно на Сотир Цацаров и Гешев можеше да разчита на комфортно отношение от интервюиращия го, който му позволи ясно да постави разделителните линии на бъдещия си мандат - лошите са Христо Иванов, Иван Костов, Иво Прокопиев (съиздател на "Капитал" и "Дневник"), а добрите - тези, които се борят с тях. Неведнъж бъдещият главен прокурор нарече критиците си десни екстремисти и болшевики, прегръщайки лексиката и риториката на своя началник и изданията на депутата Делян Пеевски.

Иван Гешев направи серия от политически коментари, които поставят под сериозно съмнение неговата независимост и безпристрастност.

С Пеевски съм се виждал веднъж, не вярвам в разделението на властите

В отговор на въпрос как ще коментира твърденията, че зад кандидатурата му стоят депутата от ДПС Делян Пеевски, главният прокурор Сотир Цацаров и премиерът Бойко Борисов, Гешев отговори: "Вижте, това са пак поредните болшевишки такива пропагандни клишета. Пеевски съм виждал веднъж в живота си, когато присъствах на снемане на обяснения по една преписка преди 4-5 години. На всички е ясно, че той е български депутат, тоест част от законодателната власт. Като такъв комуникира с цялото Народно събрание, вероятно и с цялата изпълнителна власт. Аз не виждам пречки съдебната власт да комуникира в рамките на законовите си конституционни правомощия открито с който и да е представител на всяка една от другите власти."

За подкрепата на Сотир Цацаров той също отрече с мотив, че сегашният обвинител №1 се е подписал последен под номинацията му, а освен това е бил безспорно "най-успешният главен прокурор до момента".

По интересна беше позицията му за Бойко Борисов, в която на практика не отрече, че стои зад кандидатурата му: "Не споделям виждането на, да ги наречем, десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени (чл. 8 от Конституцията на Република България гласи: "държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна"- бел. ред.). Принципът на разделение на властите е една част от монетата, а другата част от монетата е взаимодействието в рамките на конституционните правомощия между отделните власти. И така функционира всяка нормална държава."

Иван Гешев отхвърли критиките, че се задава процедура за избор на главен прокурор с един кандидат, с думите: "Вижте, това дали има един или повече кандидати не изключва по никакъв начин дали ще има състезание. Доколкото виждам, и г-жа Кьовеши е единствен кандидат – никой не е казал, че няма да има състезание." В интерес на истината Лаура Кьовеши не беше единственият кандидат за европейски главен прокурор, тъй като за поста се състезаваха трима, а накрая остана само тя.

Хакнатите сървъри на НАП: активно мероприятие

По време на интервюто Иван Гешев напоително коментира разследването за хакването на сървърите на НАП, като разви конспиративната теория, че то представлява активно мероприятие срещу държавата.

Накратко - Гешев подчерта, че новата линия на разследването е, че обвиняемият Кристиан Бойков е изпълнител, а фирмата, в която е работил, се занимавала с киберрекет, като изнудвала фирми, за да станат нейни клиенти. Над фирмата обаче стои и истинският организатор на мероприятието: "Само погледнете как интересно съвпадна всичко с политическата реакция примерно на "Да, България" – в рамките на дни беше поискана оставката не на шефа на НАП, а на министър Горанов. Дните в политическия живот представляват милисекунди по същество."

И още: "Безспорно е, че тази атака съвпадна с активно преекспониране на случая в определен кръг медии, свързани с подсъдимия Прокопиев, с Христо Иванов, някои ги наричат "протестърски медии", с активно присъствие по телевизиите примерно на Атанас Атанасов, който е шеф на Националната служба за сигурност по време на г-н Костов, министър-председателя Костов."

За да илюстрира твърденията си Иван Гешев, че става дума за "активно мероприятие" и "кибертероризъм", той даде "само един от аспектите", а именно: ‘Търсене с ЕГН на министър-председателя в базата данни на НАП, на депутата Делян Пеевски и на главния прокурор, на евродепутата Радев, и всичко това е съхранено в един файл – казва се "Търсене "Бивол"."

Общото между тримата (Борисов, Пеевски и Емил Радев) е, че имуществото им е публично по закон, тъй като заемат висши държавни постове. Действително проникването в масивите на НАП е престъпление, но там не би следвало да има информация, която да е различна от декларираната от тях пред Сметната палата и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ). От думите на Гешев не стана ясно защо точно търсенето на информация за Борисов и Пеевски е проблем, а не фактът, че сред изтеклите файлове е и този от папка "Яне Янев’, в който се съдържат данни за политици, магистрати и журналисти, събирани от незнаен служител на НАП.

След интервюто на Иван Гешев от пресцентъра на прокуратурата изпратиха прессъобщение, от което стана ясно, че освен за премиера, депутата от ДПС и евродепутата Емил Радев "е извършено търсене с единните граждански номера на други две лица, както и за адвокатска кантора "Авиора консулт". Става дума за кантората на адвокат Александър Ангелов, която обслужва депутата Делян Пеевски, а според документи от международното разследване Panama Papers е краен собственик на офшорката Viafot Limited, която участваше в битката за оръжейния завод "Дунарит".

Иван Гешев беше попитан от БНТ как би коментирал думите на адвокат Ина Лулчева, че изборът на Гешев пак ще постави въпроса "Кой го посочи – ти си го избра". Кандидатът за главен прокурор отговори: "Това е пак сферата на клишета. Но г-жа Лулчева нали не забравяме, че е адвокат на един от най-богатите обвиняеми и подсъдими престъпници, като лицето, което вие наричате Брендо. Нейната работа е да защитава и да взима пари от хората, които защитава, независимо каква е истината."

"Демократична България" излезе с позиция след интервюто на кандидата за главен прокурор: "В своята цялост интервюто на г-н Гешев беше фундаментално несъвместимо с упражняването на магистратска професия, да не говорим за ръководна роля в прокуратурата. Пред камерите той брутално потъпка основни изисквания за безпристрастност, въздържане от политическа реч, придържане единствено към фактите, установени по предвидения от закона ред. От своя кабинет в съдебната палата в качеството си на кандидат за главен прокурор Гешев сипеше политически спекулации, взе страна в партийния живот на страната (естествено - тази на управляващите в лицето на Борисов и Пеевски), отправи заплахи и намеци за бъдещи процесуални действия, които очевидно бяха в контекста на негова лична конфронтация с конкретни политически лица и медийни фигури и съставляват очевидно намерение за злоупотреба с власт. Без доказателства и извън процеса, г-н Гешев направи твърдения и намеци за съставомерно поведение на редица лица и организации, с което буквално прегази изискванията за безпристрастност, на които задължително подлежи в качеството си на държавен обвинител." От коалицията поискаха оставката на Гешев "поради очевидната му непригодност. Така ще може свободно да се влее в политическия живот на страната, което очевидно силно го влече".

25 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kdo52372883 avatar :-@
    kdo52372883
    • - 1
    • + 28

    Разбрахме как може да изглежда лицето, пардон суратя, на фашизма в България. Или на авторитаризма, или на гешевизма - кой както ще да го нарече.

    Гответе се скоро за промени по НПК в стил Гьобелс. Гответе се и за разширяване на пълномощията на Народния Съд в стил Roland Freisler. Гответе се, най-сетне, също така за отварянето наново на "лагери за труд и превъзпитание". Примерно до Банкя. Или по-скоро, край Волуяк. Където такива "несъгласни" като нас ще се първите - а защо не и постоянните - въдворени. Амин!

    Нередност?
  • 2
    event_horizon avatar :-|
    event_horizon
    • - 1
    • + 25

    "... Не споделям виждането на, да ги наречем, десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени"
    (чл. 8 от Конституцията на Република България гласи: "държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна"- бел. ред.)
    :-0

    Нередност?
  • 5
    dr.web avatar :-|
    dr.web
    • - 32
    • + 1

    Все неща в познатия стил на типичните медийни манипулации, инсинуации и внушения (а защо не и вменявания) на кръга Капитал. Там си има вече и определен и доказан стил на работа, нещо като "търговска марка" - там са и господа-другарите от "Да България", както и някои от така наречените български олигарски (по стар руски обичай, разбира се).

    Нередност?
  • 7
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 17
    • + 1

    Той и Радев не би трябвало да има политически пристрастия, но всичките му тези съвпадат с тезите на опозицията от БСП и им се явява нещо като говорител. Да сме прочели една статия за това тук??

    Нередност?
  • 8
    evt avatar :-P
    evt
    • - 2
    • + 21

    Перфектен!

    Не знам за какво,... но е ПЕРФЕКТЕН!

    Всичко си има: интелект, осанка, излъчване, морал, образование, дикция и правилен словоред, вдъхва доверие,...

    Перфектен!

    намам какво да кажа повече..

    Нередност?
  • 9
    owen avatar :-|
    owen
    • - 1
    • + 26

    признавам напълно чистосърдечно, този ме плаши. не знам защо, но ме плаши повече и от цацаров, и от бб. страх е думата която бих използвала. гледам го и тръпки ме полазват.

    Нередност?
  • 10
    nikolayv avatar :-|
    Nikolay
    • - 1
    • + 14

    Да напомним една банална истина:

    Когато една част от обществото се чувства все по-силно застрашена от репресивния апарат на държавата, то единствения й избор е да се опълчи на силата със сила. Да видим дали и кога...

    Нередност?
Нов коментар