🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вечерни новини: София разпределя бизнеса с боклука, президентът наложи вето за изтребителите

Борис Джонсън е новият британски премиер, "Атака" опитва да освободи ББР от новите правила за контрол над държавните компании

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако вчера сте пропуснали да прочетете за сигурния следващ главен прокурор Иван Гешев, то днес той даде пространно интервю за държавната телевизия. Видяното в резюме: критиците му са десни екстремисти и болшевики, в групата врагове влизат Христо Иванов, Иван Костов, Иво Прокопиев (съиздател на "Капитал" и "Дневник"). Думите му повтарят буквално стилистиката на изданията на депутата Делян Пеевски и изцяло подкопават неговата независимост и безпристрастност. А следобед "лошите" бяха атакувани от ГДБОП, които нахлуха във фирмата на заподозрения за пробива в НАП.

По-долу може да видите селекцията от най-важните новини през днешния ден, обяснени така, че да се разбира не само какво се случва, но и какво означава то.

НАЙ-ВАЖНАТА НОВИНА ДНЕС

София търси на кого да даде половин милиард лева за почистване

Ситуацията накратко: Столичната община е обявила обществена поръчка, през която да избере кой да чисти София в продължение на пет години. Това е най-големият разход в бюджета на общината, като сегашният търг е за 430 млн. лв.

- Договорите за седем зони на София (столицата без "Младост", "Овча купел" и "Витоша") изтичат след почти година.

- Срокът за подаване на оферти е 21 август, т.е. кратък и във ваканционен месец.

Защо е важно това: Жителите на София и фирмите плащат по около 200 млн. лв. годишно такса смет и как се харчат парите им е важно. Общината не попита пряко засегнатите какво да промени, например като честота на миене на улици или задача за зимно почистване, а просто прекопира старата поръчка.

- Краткият летен срок ще доведе до оферти само от познатите играчи. Основно това са консорциуми на "Титан АС" на Димитър Борисов и Иво Иванов и на братята Георги и Кирил Домусчиеви, а от няколко години и завърналия се Румен Гайтански-Вълка.

- Започването на поръчката сега прави възможно подаването на оферти и определянето на победители да стане преди местните избори през есента.

ТРИ ПО ТРИ

Трите новини от България и света днес, които си заслужава да се знаят, в три изречения

Президентът наложи вето на договорите за F-16

Сделката на стойност около 2.2 млрд. лв. за покупка на осем изтребителя беше гласувана от Народното събрание на 19 юли с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Мотивът на президента е, че трябва да има по-широк обществен консенсус, а процедурата е била претупана от депутатите. Радев не връща закона за бюджета, в който се предвижда разходът накуп, и не изчака ваканцията на депутатите, което се чете като по-мека реакция. Управляващите имат мнозинство да прегласуват ветото на президента.

"Атака" опитва да измъкне ББР от новите правила за държавните дружества

Мотивът е, че държавната банка се регулира и от БНБ, но двоен контрол има и върху много държавни компании. Финансовото министерство и ОИСР обаче са против, тъй като селективният подход може да доведе и до други изключения. ББР има нужда от силен контрол, тъй като под ръководството на Стоян Мавродиев тя започна да раздава големи кредити на политически свързани лица.

Борис Джонсън е новият премиер на Великобритания

Той беше избран с гласовете на 92 хил. членове от общо 160 хил. консерватори, които имаха право да гласуват за нов лидер на партията и съответно премиер. Джонсън, който водеше кампанията за Brexit, обещава, че Великобритания ще напусне ЕС на 31 октомври със или без сделка. Като премиер той ще се изправи пред проблеми в кабинета, след като двама министри вече заявиха, че ще напуснат, а и икономиката на Острова също така не е в добро здраве заради Brexit.

КАРТИНКА НА ДЕНЯ

Във Венецуела пак няма ток. И не се работи

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    zun59432773 avatar :-|
    zun59432773

    Интересно .... следващите пет години. Да не би ГЕРБ да се готвят за загуба на на кметското място и малцинство в ОС?

    Нередност?
Нов коментар