🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Пловдивските адвокати зададоха реалните въпроси за кандидатурата на Иван Гешев

Тезите на кандидата за главен прокурор са неприемливи, Висшият адвокатски съвет трябва да заяви позицията си, призовава колегията

Иван Гешев    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Съветът на Пловдивската адвокатска колегия публикува в петък становището си за безалтернативната кандидатура на зам. главния прокурор Иван Гешев за наследник на Сотир Цацаров начело на прокуратурата. В него пловдивските адвокати не само определят като недопустими публично изразените позиции на Иван Гешев по съществени въпроси на професията, но и призоват Висшия адвокатски съвет и всички адвокати и колегии в страната, "които се чувстват обществено ангажирани и отговорни", да изразят своята позиция за проблемната кандидатура. Това "ще позволи за главен прокурор да бъде избрана личност, отговаряща в най-пълна степен на критериите и очакванията на правната общност, както и на българското общество", пише в становището.

Първа институционална позиция за кандидатурата на Гешев

На практика това становище е първата конкретна институционална позиция по кандидатурата на Гешев. То е адресирано до Висшия съдебен съвет с копие до Висшия адвокатски съвет и представлява концентриран анализ на неуместните и скандални тези на Иван Гешев в интервюто му за БНТ на 23 юли 2019 г., в което той се обявява против разделението на властите, квалифицира адвокатите като защитници на престъпници и сочи като основна функция на прокурора да арестува граждани. До момента по това интервю няма "официална позиция от органите на адвокатурата", се казва в становището на пловдивските адвокати.

Позициите на Иван Гешев за същността на адвокатската професия и фигурата и положението на адвоката са напълно неприемливи за кандидат за главен прокурор, се казва в становището. "Функциите на прокурора не включват арестите на граждани, без да е доказана в достатъчна степен тяхната съпричастност към извършването на определено престъпление", а "принципът за разделението на властите е върховно достижение на демократичните общества, върху който се изгражда съвременната правова държава и който е залегнал в българската Конституция, а не е виждане на "десните екстремисти". Припомняме, че основният стремеж, залегнал в доктрината за разделение на властите, е да се предпази обществото от тирания и да се защити свободата, като се изключи възможността един човек или орган да обедини всички власти в ръцете си. Друга важна цел е законите, които се изработват, да са в общ интерес на гражданите", заявяват пловдивските адвокати.

Те вземат отношение и по активизираната от Иван Гешев практика прокуратурата да разпространява публично подбрани части от разследванията, което Гешев не просто лансира по делото срещу за теча на информация от НАП, но и направи заявка, че тази практика ще продължава и занапред по ключови дела. (Само един от парадоксите по това дело е фактът, че в сряда прокуратурата поиска гледане на делото за ареста на обвиняемия собственик на "ТАД груп" Иван Тодоров при закрити врата заради опазване на доказателствата, а в четвъртък отново разпространи нова серия доказателства - б.а.)

"Използваме случая да изразим и позицията си, че несъвместимо с принципите на правовата държава и презумпцията за невиновност е да бъдат изнасяни в аванс и извън контекста отделни доказателства, събрани по висящи наказателни производства, с цел да се внуши виновността на лице, което не е осъдено с влязла в сила присъда за съответното деяния. Подобен подход грубо подрива авторитета на съдебната власт и неоправдано и силно засяга правата на обвиняемите, за които с пълна сила действа презумпцията невиновност, която подобно на принципа на разделението на властите е основополагаща за съвременната правова държава", се казва в становището.

В него се призовава ВСС, когато обсъжда кандидатурата на Гешев за главен прокурор и формира преценката си дали той отговаря на изискването за високи професионални и нравствени качества за този пост, да вземе предвид казаното от него в интервюто му пред БНТ.

Кампанията за масова подкрепа, организирана от прокуратурата

Острата позиция на пловдивските адвокати е важен момент в контекста на цялостната кампания, предприета от прокуратурата в отговор на протестите срещу издигането на Гешев. Тя започна с декларация на прокурорската колегия на ВСС срещу протестите по повод кандидатурата на Гешев, които колегията обяви като "опит за целенасочена политическа намеса в процедурата за избор на главен прокурор и така в независимостта на съдебната власт". Последва лавина от декларации и становища в подкрепа на Гешев от цели прокурорски и следствени колективи по места – от Видин до Русе и Варна, Добрич, Смолян, Шумен, Хасково, Димитровград, Свиленград, Харманли, Ямбол, Силистра, Разград, Великотърновския апелативен район наедно, Бургаския апелативен район, Софийската окръжна прокуратура и т.н. Първи, разбира се, бяха от казионната открай време Асоциация на прокурорите в България, последвана от Камарата на следователите, а след това - и от прокурорите, следователите и служителите на Специализираната прокуратура и Апелативната спецпрокуратура

Всички тези позиции са публикувани на сайта на прокуратурата от 25 август насам. Повечето от тях са кратки и съвсем еднакви, очевидно по калъп.

Във всички позиции обаче има един ясен акцент – правомощие на ВСС е да номинира и избере главен прокурор и всякакви "внушения" срещу кандидатурата на Гешев от "политически субекти и икономически формирования" са недопустима намеса в независимостта на съдебната власт.

Да изразиш съмнение

В публикация от 2 август, озаглавена "Тоягата и морковът зад номинацията на Иван Гешев", "Капитал" си позволи да изрази съмнение в тази масова подкрепа за Гешев от цели трудови колективи от цялата страна. И припомни заявеното от прокурора от Специализираната прокуратура Силвия Соколова, която заяви през 2013 г., като свидетел в дисциплинарното производство срещу покойния член на ВСС и заместник на Борис Велчев прокурор Камен Ситнилски, че откакто е прокурор, не знае някой да не е изпълнил устни указания или молба на началника си. Това предизвика обвинения срещу медията, че си позволява "персонална атака" и "демонизиране" на отделни прокурори, задето са подкрепили Гешев.

Затова може би е уместно да се припомни за какво беше атакуван Ситнилски, който беше отстранен от ВСС, защото Цацаров не желаеше други силни фигури освен него в съвета. В рамките на дисциплинарно производство Ситнилски беше обвинен, че е "мотивирал" прокурорите в страната да го подкрепят при избора на членове на предишния ВСС, като се е възползвал от високата си позиция в прокуратурата, а за него са лобирали прокурорските началници по места, които са привиквали подчинените си делегати на общото събрание на прокурорите и са ги "убеждавали" за кого да гласуват. Тази теза застъпваха тогава главният прокурор Сотир Цацаров и протежетата му.

Зам. главният прокурор Иван Гешев в позиция от 5 август твърди, че масовата подкрепа за него, изразена от всички прокуратури в страната, е единствено и само свободно изразено лично мнение. "Обяснимо е старанието на някои партии, бизнес кръгове, обвиняеми, подсъдими и/или осъдени лица, както и на техни представители, за пореден път да пробват да изключат професионалната ни общност дори от възможността да изразим мнение за собствения си избор", заявява той.

В този контекст позицията на пловдивските адвокати е предизвикателство и към прокурорските среди, които допуснаха от тяхно име да се демонстрира бетонно единодушие като в уж отминали времена.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 5
    • + 1

    Е какво? Щом адвокатите реват и не са доволни значи всичко е наред!

    Нередност?
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • + 3

    Много са точни адвокатите! А Гешев все пак е учил право в милиционерската школа и е минавал по милост изпитите, видимо от изказванията му.

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Адвокатите пак вземат връх над прокурорите, които обикновено губят делата поради липса на знания, ум и професионализъм.

    Нередност?
  • 4
    drilldo avatar :-|
    Георги Георгиев
    • - 1

    БНДР

    Нередност?
Нов коментар