🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Битката за столичната адвокатура

Изборите на органи на софийската колегия имат значение не само за професионалните интереси на гилдията, но и за институционалната зрялост на държавата

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

Темата накратко
  • Шестима са кандидатите за нов председател на Съвета на САК, но с реални шансове са само двама
  • Залогът е не само решаването на гилдийни проблеми, но и опазването на свободната адвокатура
  • Въпросът е дали колегията ще прояви нагласа да отсее подготвени и мотивирани хора

Този уикенд в знаковата аудитория 272 на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще се проведе годишното общо събрание на Софийската адвокатска колегия (САК), на което трябва да се изберат нови органи на колегията – адвокатски съвет и председател на съвета, контролен съвет, дисциплинарен съд и неговият председател. Залогът е голям и засяга не само нерешените с години професионални и битови проблеми на софийските адвокати, с които се ангажира всяко ново ръководство на колегията. Извън това изборите в адвокатурата от години се очертават като част от цялостния процес на пълзящо овладяване на институциите. Адвокатурата е един от последните бастиони срещу репресивния механизъм на управление на държавата, който управляващата конюнктура налага. По силата на своята основна функция да защитават правата и законните интереси на гражданите адвокатите са естествен опонент на управленския произвол. Не случайно атаките срещу адвокати идват по правило от силовите органи. Последно и новият главен прокурор Иван Гешев по време на своята кампания ги квалифицира като защитници на престъпници.

Това е краткият отговор защо изборите в адвокатурата засягат не само професионалната общност, а имат обществена значимост - гражданите имат интерес адвокатите да упражняват свободно своята дейност. Адвокатите от своя страна имат нужда от представителство, което не само да решава практическите им проблеми, но и да формулира силни публични позиции.

Софийската адвокатска колегия е не просто най-голямата у нас – нейната членска маса от близо 6100 души съставлява около половината от адвокатите в страната. Извън това тя разполага с големи ресурси, с които Съветът на колегията – по мнение на негови членове – се разпорежда твърде непрозрачно. Колегията притежава апетитни недвижимости – част от офис сграда на бул. "Тодор Александров", хижа на Витоша, голяма част от Търговския дом, която се дава под наем, почивна станция в Лозенец, където се планира и строежът на нова сграда. Отделно са приходите – от месечните вноски на адвокатите, встъпителните вноски на новопостъпилите, парите за администриране на правната помощ, платените семинари и др. Финансите на колегията са доста мътна работа дори за членовете на Съвета, но към началото на настоящата година е отчетена наличност от близо 2,2 млн. лева.

Лошата история на адвокатските избори в София

Повече от 10 години изборите за столичната адвокатура се превърнаха в пословично нечиста крамола, проточваща се във времето – балотажи, касиране от Висшия адвокатски съвет (ВАдС) с аргументи за нарушения и фалшификации, обжалване в съда, през което време минават две и повече години. В резултат на това предходните два адвокатски съвета заедно с председателите и другите органи на практика изкараха по пет години мандат вместо законовите три години.

Настоящият състав на Софийския адвокатски съвет (САС) и председателят му Ивайло Данов всъщност започнаха мандата си чак две години и половина след първите избори през февруари 2015 г., когато Данов бе избран, но изборите бяха касирани заради нарушения. Повторните избори през февруари 2016 г. също бяха оспорени, а Върховният касационен съд ги призна този път за законни чак през май 2017 г. Така мандатът на предишния адвокатски съвет се проточи с повече от две години, а настоящият съвет, чиято смяна предстои, все още не е изпълнил тригодишния си мандат по закон.

За какво е битката

За някои този отговор е лесен – пари, власт, професионална легитимация, клиенти... За част от кандидатите сигурно е точно така – изминалите години дадоха немалко примери на адвокати с, меко казано, посредствена кариера да се домогват към изборните органи на столичната колегия и на ВАдС, като далеч по-добра алтернатива за реализация.

Кандидатите в предстоящия избор за председател на Съвета на САК са рекорден брой – шестима (виж карето най-долу). Според адвокати обаче реални шансове имат само двама и състезанието ще се проведе между тях и техните екипи – сегашният зам.-председател на Съвета Александър Машев и членът на Съвета Стефан Марчев. Иначе всички обещават, че ще работят за повдигане авторитета на адвокатурата и за решаване на практическите й проблеми.

Въпросът при тези избори е дали ще има достатъчно силна нагласа да се отсеят кандидатите за слава и да се изберат хора, които имат мотивация да решават реалните проблеми, а не такива, за които позицията в органите на адвокатурата е начин да трупат престиж и клиенти. Някои от многогодишните проблеми в колегията звучат дори абсурдно, като например, че комуникациите със съвета и до момента се осъществяват основно на хартия, невъзможно е да се извърши плащане с ПОС терминал, от години продължава хаосът в осигурителната каса, няма удовлетворително решение за достъпа до съдилищата и до делата, откази на съдилищата да предоставят изпълнителни листове на адвокатските сътрудници и т.н.

В същото време един от двамата основни кандидати за председател - Александър Машев, заяви в интервю, че за адвокатите съветът е "един орган, който им е чужд". Признание, което звучи твърде дискредитиращо от устата на зам.-председателя на сегашния съвет, който се кандидатира за председател. Още повече че в екипа му е и настоящият председател Ивайло Данов, който има право на втори мандат, но вместо това се кандидатира за член на контролния съвет, който пък ще проверява финансите на сегашния съвет. Във вторник последното заседание на съвета приключи със скандал и разваляне на кворума, след като Данов поиска, след гласуването на бюджета само по основни пера, да се заложат разходи за тази година, вместо да остави това на следващия екип.

Всъщност в участието на Машев в тези избори има нещо символично. Ако бъде избран, той ще стане първият възпитаник на Академията на МВР в Симеоново, оглавил столичната адвокатура, което ще е и някакъв вид преброяване на силите. Дипломата от Симеоново в никакъв случай не е дамга, но в биографията си Машев спестява този факт. А пък някои от другите кандидати специално подчертават, че са завършили "престижния юридически факултет към СУ".

Наскоро друг възпитаник на Академията на МВР – Иван Гешев, стана главен прокурор. А преди това – в началото на октомври, след като първо Пловдивската адвокатска колегия, а после и ВАдС обявиха силни становища срещу кандидатурата на Гешев, Съветът на САК след разправия реши да не приема становище. В дебата активно участва зам.- председателят Александър Машев, съпруг на члена на прокурорската колегия Даниела Машева, подписала предложението за Гешев и активно лобираща за него. И като финален щрих – в екипа на Машев е и адвокат Гинка Христова, дъщеря на члена на ВАдС Христо Христов и съсобственичка на сайта "Правен свят" – една от медиите, която активно популяризира тезите на прокуратурата заедно с медиите на Пеевски.

В другия екип – този на Стефан Марчев, също има роднина на член на ВСС – Лидия Дикова, съпруга на Евгени Диков, бивш ръководител на националното следствие. Разликата, обясняват от екипа, е, че Диков ще се пенсионира след напускането на ВСС. Този екип също има силен гръб във Висшия адвокатски съвет – съканторничката на Марчев Валя Гигова, авторитетен и много успешен столичен адвокат с амбициозно участие в законодателната работа на институциите.

От екипа на Марчев имат ясен отговор на въпроса защо очакват адвокатите да гласуват за тях – всички в техните листи (за адвокатски съвет, за контролен съвет и за дисциплинарен съд) са утвърдени в професията с висок професионален авторитет, мнозинството от тях имат предишен опит в органи на адвокатурата, а програмата им е най-силна.

Адвокатурата ще бъде силна и авторитетна, когато представителството вътре в нея е адекватно, което означава, че адвокатите трябва активно да участват в изборите, заяви в интервю пред БНР председателят на "Обединение на свободните адвокати" Емил Георгиев. Според него сериозно подготвените кандидати лесно се открояват.

Но истината е, че всички очакват отново конфликти, балотажи, обжалване и поредно отместване във времето на мандатите на новите органи на адвокатурата. Което според някои ще превърне сегашните избори в столичната колегия в подстъп към гласуването за ВАдС следващата година.

Шестимата кандидати за председател на Съвета на САК според избирателния списък, подреден по азбучен ред на първите имена

Александър Машев

Адвокат от 1992 г., занимава се основно с гражданско и търговско право. Заместник-председател на сегашния Съвет на САК. В представянето си сочи, че е юрист четвърто поколение, а неговият дядо проф. Александър Кожухаров е един от най-разпознаваемите български правници на ХХ век. Не споменава обаче друга любопитна подробност – че е завършил право в Академията на МВР в Симеоново, което за много юристи е диагноза (справедливо или не). Съпругата му Даниела Машева е член на прокурорската колегия на ВСС и неин говорител, един от вносителите на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор.

Владислав Янев

Председател на сдружение "Адвокати за свободна България". Станал известен като защитник на акушерката Емилия Ковачева, но не заради подзащитната си, а заради често неприемливото си поведение в съдебна зала и извън нея, заради което е бивал отстраняван и глобяван. Предишният председател на Софийския градски съд Калоян Топалов сезира САК, след като през 2016 г. Янев налетя да бие прокурора по делото. Янев бе кандидат за председател на Софийския адвокатски съвет и при изборите през 2015 г., но на балотажа загуби от Ивайло Данов с 558 гласа срещу 751 гласа. Бил е член на предишния САС.

Петър Антонов

Адвокат от 1996 г. Кандидатурата на адвокат Петър Антонов Антонов е донякъде мистификация, защото той за разлика от останалите кандидати въобще не проведе кампания – не направи сайт, не обяви нито екип, нито своята концепция, цели и мотиви да се кандидатира и на практика остана анонимен не само за широката общественост, но и за голямата част от колегията. Някои медии даже го объркаха с адвокат Петър Антонов от кантората "Доковска, Атанасов и съдружници" заради съвпадението в първото име и фамилията.

Пламен Джуров

Адвокат от 1993 г., с прекъсване от пет години, когато е работил в държавната администрация. Занимава се предимно с наказателно право. Това не е първото му участие в избори за органи на адвокатурата. На изборите през 2010 г. беше кандидат за председател на Съвета на САК, бил е член на дисциплинарния съд на колегията.

Райна Аврамова

Адвокат от 2000 г., отбелязва, че е член на Асоциацията за жените адвокати. Защитник е на софтуерната компания, която води дело срещу Министерството на правосъдието за правата върху системата за управление и отчитане на правната помощ, включително и с искане бюрото за правна помощ да спре дейността си и да предаде базите данни от използването на софтуера. Любопитното е, че слоганът на нейната кампания "Адвокатурата на адвокатите" дублира почти изцяло слогана на екипа на конкурента й Стефан Марчев "Адвокати за адвокатите". "Адвокатите трябва да са като един юмрук, за да защитават правата си", казва тя в изявление.

Стефан Марчев

Адвокат от 2001 г., съдружник в адвокатско съдружие "Гигова и партньори". Специализира в областта на търговското право, търговската несъстоятелност, дружественото право и изпълнителното производство. Член на настоящия САС. Стефан Марчев пръв обяви екипа си и представи сайт за кампанията, където изложи амбициозна програма за действие, включваща пълна електронизация на комуникацията с адвокатите – електронна деловодна система и портал за електронно управление, електронно плащане, нов сайт и др., конкретни предложения за обучение на адвокатите, подобряване на дисциплинарната дейност и др.
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал