Военните подготвят за продажба атрактивни имоти по Южното Черноморие

В търговете на министерството са включени близо 100 имота с отпаднало предназначение

Ведомството, оглавявано от Красимир Каракачанов, вече обяви някои от търговете
Ведомството, оглавявано от Красимир Каракачанов, вече обяви някои от търговете
Ведомството, оглавявано от Красимир Каракачанов, вече обяви някои от търговете    ©  Георги Кожухаров
Ведомството, оглавявано от Красимир Каракачанов, вече обяви някои от търговете    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Три полуострова в най-красивите части на Южното Черноморие, терени на метри от морето, предвидени за застрояване, както и имоти в атрактивни части на София възнамерява да продаде до края на годината Министерството на отбраната. Те са включени в списък с общо 100 имота с отпаднало предназначение, "за осъществяване на разпоредителни действия" до края на годината, съобщи "Дневник". Справка в сайта на министерството показва, че процедурите за разпореждане с най-атрактивните имоти все още не са започнали. За други обявите вече са публикувани.

Терени край морето

В списък с предстоящи търгове на Министерството на отбраната, обявен през миналата седмица, е имот с размер около 20 дка в местността Герени край Созопол. Той е без определен начин на трайно ползване и се намира на около 200 м от морето и пясъчните дюни. В непосредствена близост до него са къмпинг "Роял бийч" и ваканционните комплекси "Блу ориндж" и "Хасиенда бийч".

Другите атрактивни обекти по Южното Черноморие са бившето военно поделение в гр. Черноморец, разположено върху 173 дка. Близо половината от имота се намира върху кръглия полуостров Червенка. Проблем за евентуалния купувач на този имот обаче са 20 изоставени казармени постройки, частни имоти в центъра на полуострова, както и археологически разкопки на късноантичната крепостна стена в североизточната и западната част на полуострова върху площ от близо 63 дка.

Останалите два полуострова нямат подобни "тежести". Те се намират край Несебър и Поморие.

Първият от тях представлява 31.3 дка незастроен терен с недефиниран начин на трайно ползване. Той се намира в местността Акротирия във все още слабо застроената южна част на Несебър. Имотът е заобиколен от пясъчни и скалисти плажове, а в обхвата му са разположени високи пясъчни дюни. Последното може да се окаже проблем за продажба на имота и строителство върху него, тъй като по конституция дюните са изключителна държавна собственост.

Вторият полуостров обхваща местността Кротирия западно от Стария град в Поморие. Имотът представлява урбанизирана територия с неустановен начин на трайно ползване. Върху него също има изоставени казарми на терен от над 56 дка с 21 изоставени постройки. В северната си част теренът на полуострова граничи с няколко вече изградени ваканционни комплекса и хотели.

Още възможности

В бургаския кв. "Сарафово" Министерството на отбраната продава имот на бивши армейски складове с пет постройки, разположени в терен от 5.4 дка на около 300 м от плажа. Сега теренът е предвиден за ниско застрояване до 10 м.

Три терена, които със сигурност отдавна са привлекли интереса на потенциални инвеститори, ще се продават от отбранителното министерство и в непосредствена близост до южния плаж "Нестинарка" в Царево.

Втора група атрактивни имоти, които ведомството на Красимир Каракачанов възнамерява да продаде, се намират в столицата. На бул. "Цар Борис III" се предлага незастроен терен от малко над 2 дка.

В кв. "Драгалевци" в месеците до края на годината предстои да бъде продаден 19 дка терен със стари военни складове. Друг незастроен имот, който също е включен в списъка, се намира на околовръстното шосе в София. Той е с размер, надхвърлящ 39 дка.

Още два незастроени терена – единият 93, а другият 136 дка, се намират в района на Божурище.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    drilldo avatar :-?
    Георги Георгиев
    • - 1
    • + 3

    На пряко договаряне вероятно. Поне полуостровите със сигурност са за Доган. Да си прави пристанища и палати.

    Нередност?
  • 2
    kratun.ko avatar :-|
    kratun.ko
    • + 4

    Щом е стигнало до вестниците, значи вече всичко е договорено и фиксирано.

    Нередност?
Нов коментар