🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

От скала до хотел: 30 години по-късно в Созопол

Многогодишната история за държавен парцел на брега на морето в Созопол, филмов съюз, съдилища и строителна криза е към развръзка

"От 2018 г. аз нямам пречка да строя, единственaта е, че трябва да осигуря финансиране, и почти съм", каза инвеститорът Йордан Георгиев. Нужната сума е около 1 млн. евро
"От 2018 г. аз нямам пречка да строя, единственaта е, че трябва да осигуря финансиране, и почти съм", каза инвеститорът Йордан Георгиев. Нужната сума е около 1 млн. евро
"От 2018 г. аз нямам пречка да строя, единственaта е, че трябва да осигуря финансиране, и почти съм", каза инвеститорът Йордан Георгиев. Нужната сума е около 1 млн. евро    ©  Йово Николов
"От 2018 г. аз нямам пречка да строя, единственaта е, че трябва да осигуря финансиране, и почти съм", каза инвеститорът Йордан Георгиев. Нужната сума е около 1 млн. евро    ©  Йово Николов
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • Многогодишната история за държавен парцел на брега на морето, филмов съюз, съдилища и строителна криза е към развръзка.
  • Инвеститорът в започнатия преди 10 години хотел твърди, че от есента ще го дострои.
  • Обектът на първа линия ще е триетажен, върху почти декар, 35% от построеното ще е за филмовите дейци, в частта на инвеститора ще има 20 апартамента.

Над градския плаж в Стария град на Созопол се е надвесила бетонна сянка. Огромният незавършен строеж на хотел, на вид напомнящ кораб, от близо десетилетие грози пейзажа в южния край на ивицата. Парцелът има заплетена история от 1989 г. насам - преминава от държавата към Съюза на българските филмови дейци (СБФД) и оттам - в частна компания. Дело по инициатива на регионалното министерство и частни жалбоподатели блокира изграждането му през годините и затова строежът стоеше незавършен толкова време. През годините жителите на Созопол критикуваха обекта заради това, че "каца" върху скалите, че ги руши, че е твърде голям. Съдът обаче посича всички възражения. Тази есен строителството вероятно ще продължи и по план през лятото на 2021 г. градът ще се сдобие с нов завършен хотел.

Епизод 1: Имот на кино

През февруари 1989 г. със заповед на председателя на Изпълнителния комитет на Общинския народен съвет Созопол предоставя на филмовите дейци възмездно право върху парцела за построяване на творческа база. През 1998 г. областният управител на Бургас отписва имота от актовите книги за държавна собственост в полза на СБФД. Сдружението се снабдява с констативен нотариален акт за право на собственост през 1998 г. Информацията дотук е от официален отговор от Областна администрация - Бургас, на въпрос на "Капитал" относно историята на имота.

"Мисля, че преди 2005 г. там е имало пицария и собственикът й ни е плащал наем", казва Васил Мареков, стопански секретар на Съюза на филмовите дейци, пред "Капитал", като подчертава, че сдружението е юридическо лице с нестопанска цел в частна полза и нямат нищо общо с държавата. Мареков разказа, че някъде през есента на 2005 г. общото събрание на сдружението взима решение да "оторизира управителния съвет да проведе процедура по избор на потенциален инвеститор в имота, който да построи сградата и да ни даде част от нея като компенсация". "През април 2006 г. имаше 3-4 фирми, които бяха разгледани на заседание на управителния съвет. Ние избрахме фирма "Инти", казва той.

Въпросното дружество в онзи момент е собственост на братята Йордан и Людмил Георгиеви. Йордан Георгиев е общински съветник от БСП в Бургас в периода 2011 - 2015 г., както и сега, от есента на 2019 г. Людмил Георгиев е адвокат.

Преди 14 години Съюзът на българските филмови дейци избира "Инти", собственост на Йордан Георгиев, общински съветник от БСП. От 2010 г. има и руски съдружник.

През 2010 г. "Сдружение "Съюз на филмовите дейци" прехвърля право на ползване на "Инти" срещу 870 хил. лв. според справка в Имотния регистър. "Договорът е за 35% обезщетение на парцела за кинодейците, напълно завършено като хотелска база", каза Йордан Георгиев пред "Капитал". Проектант е арх. Георгий Станишев, брат на Сергей Станишев. Името Станишев прави проекта особено известен в Созопол, като повечето хора го свързват именно с него, въпреки че инвестицията е на друг.

Епизод 2: Съдебната сага

След като печелят конкурса и се осъществява сделката, главната архитектка на Созопол издава виза за проектиране, разказва Йордан Георгиев. "Обектът се обяви на заинтересованите страни - държавата, тъй като парцелът граничи със скалите отпред, община Созопол, защото отзад има улица, и хотел "Парнас". На първото обявяване нямаше възражения. След това имаше заповед на кметицата. Нямаше пак възражение. Аз възложих на архитекта инвестиционния проект, за което платих над 60 хил. евро", разказва инвеститорът. Впоследствие хора, чиито къщи се намират зад хотела, също обжалват, като жалбите впоследствие са отхвърлени, твърди Георгиев.

Избраният строител е фирма "Кредо Г4". През декември 2010 г. в "Инти" влиза и руснакът Сергей Зайцев като съдружник и държи 50% от дела в нея. "Принудих се да продам половината фирма на руския инвеститор. Това беше заради финансовата криза, в която бяха попаднали и всички строителни фирми", коментира Йордан Георгиев.

От 2010 до 2012 г. по оценка на съда са инвестирани 1.15 млн. евро. Това включва всичко - груб строеж и т.н., но не и финансови разходи, уточнява той. "През тези две години съм проверяван от всякакви институции - при строителството дойдоха от Басейнова дирекция - Варна. Проверяван съм два пъти от РДНСК, от МРРБ, от приемна на областен управител, от районна, окръжна и Върховна прокуратура. Нито един орган не е намерил нарушение в строителните книжа. Всички тези органи са се произнесли", разказва той.

"Капитал" попита РДНСК - Бургас, дали е провеждала проверки на обекта, който попада в зона А според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК). "Строежът е четвърта категория и съгласно разпоредбите на закона административните действия са в правомощията на кмета на община Созопол", уточниха от ведомството.

Дебатът за този проект дори стига до парламента. През 2011 г. Росен Плевнелиев, тогава още регионален министър, подробно отговаря на депутатски въпрос по темата. От отговора му става ясно, че по искане на филмовите дейци през 2007 г. кметът на Созопол одобрява частично изменение на Плана за регулация и застрояване, a разрешение за строеж е издадено на 3 ноември 2010 г.

"По данни на ДНСК - сектор Бургас, одобреният проект за строежа съответства на предвижданията на действащия, влязъл в сила застроителен план. В община Созопол е постъпила жалба от група граждани от община Созопол срещу разрешението за строеж. Началникът на РДНСК - Югоизточен район, се е произнесъл по чл. 216 от ЗУТ, като със заповед е отхвърлил жалбата като подадена от незаинтересовани лица", казва Плевнелиев. Той добавя, че ПУП-ът е одобрен през 2007 г. преди влизането в сила на ЗУЧК. "Следователно правното им действие следва да бъде зачетено, въпреки че са в противоречие с разпоредбите на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие", отбелязва Плевнелиев. "Изобщо няма да коментирам факта, че мнението на хората, с които разговарях в Созопол, е, че никой няма да защити техния интерес, тъй като архитектът на тази сграда е брат на бившия премиер на Република България", отговаря депутатът Ваньо Шарков.

"От направените проверки не са констатирани нарушения за разпоредбите на устройство на територията по какъвто и да било начин. Ако не незаинтересованите, а заинтересованите лица по този проблем си бяха свършили работата навреме, със сигурност ситуацията би могла да бъде още по-кристално ясна", заявява Плевнелиев.

Въпреки отговора му около година по-късно държавата се активизира срещу проекта. През юли 2012 г., когато министър вече е Лиляна Павлова, МРРБ изпраща писмо, подписано от нейният заместник Николай Нанков (който и сега е зам.-министър, след като дори беше начело на министерството накратко), до Областната администрация на Бургас с указания за завеждане на дело и последните като представители на държавата отиват на съд срещу филмовите дейци и инвеститора с искане да си върнат парцела. Държавата обжалва нотариалния акт, с който се удостоверява правото на собственост върху земята от СБФД. Според държавата заповедта от 1989 г. е била по законов ред за държавни организации, а Съюзът на филмовите дейци е сдружение с нестопанска цел от 1953 г. Тезата на държавата е, че заповедта дава право на строеж на творческата база, но не и право на управление или собственост.

Гражданското дело обаче приключва в полза на кинодейците и инвеститора. Бургаският окръжен съд отхвърля исковете през 2016 г., като приема, че държавата е изгубила правото си на собственост върху имота на основание чл. 2 от Закона за държавната собственост, по силата на която норма ответникът СБФД е придобил собствеността върху същия. "Становището на съда е, че юридическите лица с нестопанска цел придобиват правото на собственост върху предоставеното им за управление имущество с влизане в сила на закона, без да е необходим изричен правен акт за прехвърляне на имуществото", отговориха в писмен вид от Областна администрация - Бургас, за "Капитал". На втора инстанция, в Апелативен съд - Бургас, това решение се потвърждава. С определение от януари 2018 г. Върховният касационен съд отказва да допусне касационно обжалване на решението.

Така, ако в един момент сагата около въпросния обект изглежда като битка на партийни лобита за страничния наблюдател, по-късно съдът окончателно одобрява прехвърлянето и строежа.

Епизод 3: Нова надежда за кораба

Справка в кадастъра сочи, че сградата трябва да е до 10 м висока. Теренът с обща разгъната площ 926 кв.м ще събере сграда с апартаменти - 18 с по една спалня и два луксозни с по две, ресторант, коктейл и пиано бар, както и СПА център. Частта на филмовите дейци си е с отделен вход, като те ще преценят дали да го ползват за почивна база, или да отдават под наем, коментира Георгиев.

"От 2018 г. аз нямам пречка да строя, единственaта е, че трябва да осигуря финансиране, и почти съм", каза той. По думите му трябват около 1 млн. евро с ДДС, за да се довърши обектът. Фирмата изпълнител още не е уточнена също, но инвеститорът планира да продължи изграждането още тази есен и хотелът да се пусне в експлоатация през лятото на 2021 г.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    grayeagle avatar :-|
    grayeagle
    • + 4

    Това е най- отвратителния проект , който съм виждал. Помня, че Григорий дори заплашваше с разправа този, на който не му харесвало.
    Няма как сградата да е под 10 метра, каквото е изискването. Реално Григорий е запълнил цялото триизмерно пространство. Милост няма. Сигурен съм, че отпред на скалите не е било редно да се "обляга " строежа. Както и да е- това е поантата на пълното съсипване на Созопол. Заливът е тесен и въздух няма. Още от юли водата в залива почти не мърда и зеленясва свирепо. Въздухът не мърда също, а тази сграда ще го направи като в пещ. Отделно в тоя залив се изливат местните "преносими заведения". Има и една улица, която просто свършва в един хотел и оттам назад не можеш да се върнеш. Отзад на тая сграда е шосе- всичко е бетон, който няма да изстива поне до средата на септември. Под хотела има една бетонова стълбичка - половин метър широка, като по нея "елитните" туристи се очаква да слизат до мазната от лосиони, зелена вода, която в този затворен залив- няма как да се изчисти. Вечер ще спите на затворено, понеже всеки звук ще отеква от тия бетони.

    Нередност?
Нов коментар