🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Арбитражният съд във Вашингтон реши окончателно спора между България и Оманския фонд

Държавният резервен фонд на Оман се отказа от исковете си без право да ги предяви отново

Министерство на финансите
Министерство на финансите
Министерство на финансите    ©  Велко Ангелов
Министерство на финансите    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На 13.08.2019 г. арбитражният трибунал постанови решение по международното арбитражно дело № ARB/15/43, заведено от Държавния резервен фонд на Оман срещу Република България в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове в гр. Вашингтон, САЩ.

В делото ищецът се оплакваше, че действията на българската държава и БНБ във връзка с поставянето на "Корпоративна търговска банка" АД под особен надзор, отнемането на лиценза и обявяването й в несъстоятелност, както и отказът й да бъде предоставена ликвидна подкрепа или спасителен план под друга форма, представляват нарушения на Договора за взаимно насърчаване и защита на инвестициите между България и Оман.

След като България представи две писмени защити, придружени от експертни становища и доказателства, през м. декември 2018 г. Държавният резервен фонд на Оман се отказа от исковете си без право да ги предяви отново. В съответствие с този отказ, решението отхвърля окончателно исковете като неоснователни и осъжда ищеца да заплати всички разноски по делото на България.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    kdo52372883 avatar :-?
    kdo52372883
    • + 2

    Брей, че интересно. А що МинФин не вземете да публикувате съдебното решение, да се информираме и ние, простите, от първа ръка. Само че не "преведено", а в оригинал, плийз! Щото да не стане като с "преведения" доклад за КТБ на Alyx Partners - в който пак го нямаше Пеевски.

    И още нещо - защо МинФин никога досега не е публикувало решенията по арбитражните дела? Особено пък за Белене. Нещо трябва да се скрие ли, що ли? И ако да - какво по-точно криете?!

    Нередност?
Нов коментар