Законът за горивата се връща в изходна позиция

Строителните компании ще могат да зареждат подизпълнителите си с горива

Управляваното от Емил Караниколов Министерство на икономиката смени на няколко пъти становището си как трябва и дали изобщо има нужда от допълнителни регулации за петролния сектор.
Управляваното от Емил Караниколов Министерство на икономиката смени на няколко пъти становището си как трябва и дали изобщо има нужда от допълнителни регулации за петролния сектор.
Управляваното от Емил Караниколов Министерство на икономиката смени на няколко пъти становището си как трябва и дали изобщо има нужда от допълнителни регулации за петролния сектор.    ©  Юлия Лазарова
Управляваното от Емил Караниколов Министерство на икономиката смени на няколко пъти становището си как трябва и дали изобщо има нужда от допълнителни регулации за петролния сектор.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Секторният Закон за горивата ще претърпи сериозни корекции, като много от режимите ще бъдат значително облекчени. Това става ясно от публикуваните на Strategy.bg предложения за промените в Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Изискването търговците на едро да имат поне 1 млн. лв. капитал отпада, като вместо това размерът на минималния капитал ще се диференцира спрямо размера на бизнеса. За търговците на дребно се връща възможността обектът да е преместваем т.е. модулен. А за строителните компании - да снабдяват с горива както собствените и наетите от тях, така й превозните средства на подизпълнителите си.

Промените се предлагат малко преди изтичането на тримесечния срок от влизането на наредбата по настоящия закон в сила - 26 октомври.

Много шум за нищо

Настоящият секторен закон за горивата беше искан от големите компании в Българската петролна и газова асоциация. Той беше внесен в Народното събрание миналата година от депутати от всички партии начело с Емил Димитров-Ревизоро с официалния мотив борба със сивия сектор при горивата. Той обаче щеше да оскъпи бизнеса на по-малките компании, както и навлизането на нови играчи и така да ограничи конкуренцията. Законът влезе в сила на 28 януари. Последваха протести, като срещу него се обяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев и собственикът на "Инса ойл" Георги Самуилов, земеделци и минни компании и в крайна сметка бяха нанесени корекции, които облекчиха изискванията към търговците на дребно на горива. Междувременно бяха гласувани и поправки по текстовете, така че да се решат създалите се абсурдни проблеми за минния бранш и за строителството, които изведнъж се оказаха в невъзможност да зареждат машините си под земята или на магистрали в строеж, по които все още няма бензиностанции.

Правителството реши да отложи влизането на закона в сила с шест месеца, т.е. на 1 юли, посредством отлагане на влизането в сила на наредбата по закона с до шест месеца. На свой ред търговците трябва да се регистрират като такива до три месеца след влизането й.

Пълен назад

Междувременно обаче след "проведени срещи и консултации с представители на браншовите организации" на заинтересовани страни се стига до настоящите промени с автор икономическото министерство.

Сред мотивите му се посочва решение на Комисията за защита на конкуренцията от март 2019 г. и секторния анализ на комисията, според който с проекта се поставят нови и съществени бариери пред навлизането на нови участници на пазара, въвеждат се процедури, които създават и подкрепят монополи, както и цени, диктувани от монополистите, както и ограничаване на възможностите на крайните потребители в малките селища.

Основните промени

Сега се предлага търговците на едро да имат дълготрайни активи, внесен уставен капитал или обезпечение в размер на 200 хил. лв. при приходи за предходната година до 5 млн. лв.; 500 хил. лв. при приходи до 20 млн. лв. и 1 млн. лв. при приходи над 20 млн. лв.

- За търговците на дребно вече няма стриктно изискване бензиностанцията им да е трайно прикрепена към недвижим имот, като вече има опцията тя да е модулна

- Строителите пък ще могат да зареждат подизпълнители, като предложението идва от Камарата на строителите в България.